Доступність посилання

ТОП новини

Втрати під Дебальцевом більші, ніж про це звітують?


Порошенко заявляє про організований вихід військових із Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00

Чи всі українські військові вже залишили Дебальцеве?

Українські військові впродовж 19 лютого весь день залишали дебальцівський плацдарм. Наказ про відхід бійці отримали ще вночі 18 лютого. Операція тривала добу. Однак і наступного дня невеликі групи продовжували прориватись на безпечну територію. Військові, які виходили наступного дня, розповіли кореспонденту Радіо Свобода, що частина силовиків ще залишаються на позиціях. Крім того дехто з вояків пояснювали, що затримались, оскільки прикривали відхід основних колон, інші запевнили, що командування просто залишило їх.

Наразі важко сказати, чи всі українські військові вже залишили Дебальцеве. Але те, що журналіст Радіо Свобода бачив вчора впродовж дня свідчить про те, що українських військових там ще вдосталь залишалося.

Натомість прес-секретар президента Святослав Цеголко вчора заявив, що сили антитерористичної операції вийшли з міста Дебальцеве Донецької області.

«Я вийшов останнім, контролюючи організований вихід наших військ з Дебальцева» – про це в телефонній розмові з президентом сказав керівник штабу сектора «С» полковник «Таран», – написав Цеголко на своїй сторінці в Facebook.

У штабі АТО вчора говорили про вихід українських військових на понад 90% особового складу.

Враження бійців від операції – різні

Вчора рух колон техніки і військових не припинявся, але уже не такий інтенсивний, як 18 лютого. Розрізнені групи і техніка: багато танків, вантажівки все ще виривалися з оточення. Військові заявляли, що вони не останні і що там ще залишаються люди, які прикривали відхід, які отримали наказ залишатися на своїх позиціях, щоб основна маса військових могла відійти.

Наприклад, бійці 128-ої піхотної бригади розповіли кореспонденту Радіо Свобода, що щонайменше 200 осіб ще там залишається на своїх позиціях на двох блокпостах, де вони тримають оборону, щоб наступні підрозділи мали змогу безпечно відійти.

Наприклад, танкісти, які до останнього стояли на своїх рубежах, щоб прикривати вогнем колони і подавляти обстріли і техніку, яка виїжджала, українських військових які залишали дебальцівський плацдарм, говорили: «ми отримали свій наказ, ми його дотримувалися, ми своє завдання виконали, отримали команду зверху і організовано виходили». Звісно все це було не так просто і злагоджено, як про це звітують, але вони змогли вийти. Було багато втрат техніки (доводилося тягнути свої танки на буксирі), але втрат серед військових не було.

Як військові з боями виривались з Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

А от, частина хлопців 128-ої піхотної бригади, бійців якої на дебальцівському плацдармі була одна з найбільших, розповідали, що вони фактично пішки проривалися зі своїх позицій, оскільки попри обіцянки командування, жодного транспорту їм не надали і вони не дочекавшись цього наказу змушені були відходити, бо все ближче до їх позицій підходили бойовики і якби вони ще б залишалися там, то вийти не змогли б в принципі.

Бійці не заперечували, що втрати під час виходу були і вони далеко не такі, як про це звітують в штабах. Вони були на порядок вищі. Звісно, порахувати зараз їх вкрай складно, оскільки вчора ще точно не всі повернулися в розташування своїх частин.

У полоні сепаратистів перебувають 110 військових – Генштаб

Тим часом виконувач обов’язки спікера Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов повідомив, що у полоні сепаратистів на сьогодні перебувають 110 українських військовослужбовців, що виходили з Дебальцева Донецької області, ще 31 пропав без вісті.

За його словами, із зниклих 82 бійців АТО вже відома доля 51 військового.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG