Доступність посилання

ТОП новини

Британія і ЄС увійшли в українську кризу, як лунатики – звіт британського парламенту


Президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр Великої Британії Девід Камерон (©Shutterstock)
Президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр Великої Британії Девід Камерон (©Shutterstock)

Ані ЄС, ані Європа не зрозуміли глибини ворожого ставлення Росії до планів Заходу побудувати більш тісні зв’язки з Україною, повідомляє звіт Палати лордів

Європейський комітет британської Палати лордів 20 лютого оприлюднив заяву про те, що Європейський союз і Велика Британія винні у тому, що, «наче лунатики», ввійшли в українську кризу. На думку авторів документу, Захід мав би від початку пояснити Росії, що ані ЄС, ані НАТО не збираються розширювати власні кордони. Міністерство закордонних справ Великої Британії відкидає ці звинувачення, заявляючи, що їхня держава відіграє «провідну роль у підтримці права України планувати своє майбутнє».

Палата лордів Великої Британії звинувачує свою державу в тому, що та не є достатньо «активною чи помітною» у вирішенні української кризи. Згідно зі звітом, оприлюдненим 20 лютого, через скорочення у Міністерстві закордонних справ у відомстві поменшало російських експертів. З тієї самої причини, міністерства закордонних справ ЄС були погано підготовлені для надання «авторитетної відповіді» на кризу в Україні.

«Я не хочу виправдовувати Росію – Росія поводить себе неприпустимо. Але, якщо б ми були більш чутливими та запевнили їх, що ми не думаємо про розширення кордону ЄС і НАТО на сотні миль на схід, тоді, я вважаю, ми мали б кращі шанси уникнути проблем, які ми маємо сьогодні», – сказав голова Європейського комітету Палати лордів Крістофер Туґендгат.

У документі також мовиться про те, що відносини між ЄС і Росією вже давно засновані на «оптимістичному» припущенні, що Росія перебуває на шляху стати демократичною державою.

У результаті, вважає комітет, ані ЄС, ані Велика Британія не зрозуміли глибини ворожого ставлення Росії до планів Заходу побудувати більш тісні зв’язки з Україною. Крім того, Росії не пояснили, що Україну не запросять ані до ЄС, ані до НАТО, зауважив Туґендгат.

«Якщо подивитися на це з точки зору Росії, вони бачать інші країни, які мали торговельні угоди, а потім приєднувалися до ЄС, а потім вступали до НАТО», – сказав він.

Однак речниця Міністерства закордонних справ Великої Британії відкинула критику Палати лордів. За її словами, ніхто не міг передбачити масштаби «невиправданого та незаконного» втручання Росії в Україну.

«Велика Британія відіграє провідну роль у підтримці права України планувати своє майбутнє, гарантуючи, що ЄС запроваджує санкції проти Росії за те, що та намагається диктувати (Києву – ред.) ці плани», – передає слова речниці Yahoo News.

Звіт Палати лордів оприлюднили після того, як президент Європейської ради Дональд Туск закликав прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Камерона обговорити те, як ЄС має відреагувати на невпинне насильство на сході України. Про це повідомляється на офіційному сайті уряду Великої Британії. Туск і Камерон погодилися, що ЄС має чітко пояснити Росії і проросійським сепаратистам, що вони мають дотримуватися припинення вогню.

Тим часом, британський міністр оборони Майкл Феллон 19 лютого сказав, що Росія становить «реальну та безпосередню небезпеку» для Естонії, Литви та Латвії, тому НАТО готується до того, що можна очікувати атак на країни Балтії.

Ми бачимо більш агресивну поведінку росіян, президента Путіна, як в Україні, так й інших місцях, щоб випробувати захист НАТО
Філіп Хеммонд

Того ж дня міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Хеммонд заявив: «Немає сумнівів, що ми бачимо більш агресивну поведінку росіян, російського президента Володимира Путіна, як в Україні, так й інших місцях, щоб випробувати захист НАТО».

«Ми готові до цього. Ми залишимося рішучими й об’єднаними перед обличчям будь-яких провокацій», – додав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG