Доступність посилання

ТОП новини

США і Україна застерігають Росію не брехати про «воєнні успіхи сепаратистів Донбасу»


Віце-президент США Джо Байден і чільні керівники України в телефонних розмовах дійшли спільної думки: Росія не може далі ховатися за брехливим твердженням, ніби останні воєнні операції на Донбасі здійснили самі тільки місцеві сепаратисти.

У двох окремих телефонних розмовах із президентом України Петром Порошенком і прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком американський чільник знову різко засудив наступ підтримуваних Росією сепаратистів у Дебальцеві, повідомила у п’ятницю, 20 лютого, прес-служба віце-президента.

Цей наступ був прямо підтриманий регулярними військами Росії, які діють на території України, кричуще порушуючи всі три пакети мінських домовленостей, а також суверенітет і територіальну цілісність України, заявляють у Білому домі.

Раніше у п’ятницю в Києві на Банковій про розмову Порошенка і Байдена повідомляли, що президент України наполіг: у разі, якщо ситуація не покращиться, США та ЄС мають запровадити подальші санкції проти Росії та вжити заходів для підсилення обороноздатності України. Також Порошенко і Байден обговорили підготовку та координацію можливого розміщення миротворчої місії на Донбасі, повідомляла прес-служба голови української держави.

В Україні російські війська і підтримувані ними проросійські сепаратисти в частині сходу держави продовжують обстріли українських позицій, незважаючи чергові мінські домовленості від 12 лютого, які вони підписали і які передбачають припинення вогню. Зокрема, вони змусили українські війська залишити Дебальцевський плацдарм, який, за домовленостями, має залишатися під контролем України.

Іще перед цим відступом президент Росії Володимир Путін, висміюючи українських військових, які дотримуються вимог режиму припинення вогню і через це були змушені відступати під масованим наступом ворога, не маючи можливості дати повноцінну відсіч, висловив співчуття з приводу їхнього «програшу» і додав: «Це завжди біда для тих, хто програв, особливо коли програєш учорашнім шахтарям чи вчорашнім трактористам».

Росія, всупереч численним доказам участі в боях на Донбасі її регулярних військ, продовжує твердити, ніби не причетна до конфлікту на сході України.

XS
SM
MD
LG