Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: передплата за газ буде, коли «Газпром» виконуватиме контракт


Компанія «Нафтогаз України» не вважає можливим здійснення додаткової передплати за поставки російського газу, поки не буде впевнена в неухильному дотриманні з боку «Газпрому» як контракту, так і Брюссельського тристороннього протоколу. Про це йдеться у заяві компанії.

«Вже протягом двох днів «Газпром» не виконує заявки української сторони на поставку оплаченого газу в рамках контрактних умов. Зокрема «Газпром» був зобов'язаний поставити по 114 мільйонів кубометрів 22 і 23 лютого, але поставив за фактом тільки 47 і 39 мільйонів кубометрів відповідно», – зазначають у компанії.

У заяві наголошується, що «Газпром» не надав жодних пояснень щодо порушення своїх контрактних зобов’язань, «Нафтогаз» очікує офіційних пояснень від російської сторони.

Водночасу «Газпромі» заявляють, що українська сторона не внесла передоплату за газ, що планується поставити їй у березні, і створює ризик припинення поставок. За словами голови правління російської компанії Олексія Міллера, на сьогодні залишилося передплаченого газу лише 219 мільйонів кубометрів.

23 лютого «Нафтогаз України» звернувся до «Газпрому» з вимогою пояснити невиконання заявки на поставку 22 лютого раніше передплаченого газу. За даними «Нафтогазу», станом на ранок 23 лютого передплачений баланс газу становив 287 мільйонів кубометрів.

Різниця в підрахунках балансу виникає через те, що «Газпром» попередніми днями почав самовільно постачати газ на території, наразі захоплені підтримуваними Росією збройними сепаратистами і російськими військами. Ці обсяги газу подаються через газовимірювальні станції і трубопроводи, які Україна наразі не контролює.

«Газпром» стверджує, що подає цей газ на «територію ДНР і ЛНР», але «в рамках контракту з Україною», і Київ муситиме оплатити його. Причиною, кажуть у Москві, є те, що «Київ припинив постачати газ» сепаратистам.

Київ натомість повідомляє, що ці поставки переривалися на добу через пошкодження газопроводу внаслідок бойових дій і вже давно відновлені. «Нафтогаз» уже попереджав, що не оплачуватиме газу, який Росія подає безпосередньо сепаратистам на порушення контракту з Україною.

«Газпром» постачає Україні газ на умовах передоплати.

XS
SM
MD
LG