Доступність посилання

ТОП новини

«Мінські угоди – димова завіса для прикриття агресії» – Гройсман депутатам ЄС


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час виступу у Європарламенті. Брюссель, 24 лютого 2015 року
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час виступу у Європарламенті. Брюссель, 24 лютого 2015 року

Європарламентарі хочуть стримати Росію всіма можливими методами, включно із наданням Україні озброєнь та надсиланням миротворців

Брюссель – Стримування Росії, поглиблення щодо неї галузевих санкцій, надсилання миротворців і надання Україні оборонної зброї. З таким закликом у вівторок у Брюсселі виступив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман. Втім, переконувати представників Європарламенту в необхідності й нагальності цих дій не було потреби: європейські парламентарі не мають ілюзій щодо наростання російської агресії, необхідності, з одного боку, подальшого тиску на Москву, а з іншого – підтримки України, драматизм становища якої сягає критичної точки.

Щоб Євросоюз зумів залучити Росію до справжнього діалогу, необхідно зберегти існуючі санкції, посилити обмеження щодо економічних галузей, втримувати постійний політичний і дипломатичний тиск, надати Україні всебічну допомогу й підтримку. Таку думку висловив голова Верховної Ради Володимир Гройсман, виступаючи у вівторок у Європарламенті.

Він зазначив, що для України «особливо гостро стоїть питання підвищення обороноздатності та отримання розумної зброї оборонного характеру».

Водночас голова українського парламенту наголошує, що позиція його держави щодо вирішення конфлікту на Донбасі залишається незмінною: «наша держава не бачить альтернативи мирному врегулюванню», – каже Гройсман, зауваживши при цьому, що для Москви останні домовленості у Мінську – це не що інше, як «димова завіса для прикриття агресії».

Події в Дебальцеві продемонстрували цинічність дій російської влади, яка намагалася захопити місто ще до припинення вогню
Володимир Гройсман

«Події в Дебальцеві продемонстрували цинічність дій російської влади, яка намагалася захопити місто ще до припинення вогню», – каже він, нагадавши, що Київ уже виступив із пропозицією направити миротворців із міжнародним мандатом на територію Донбасу, і закликав Європарламент сприяти вирішенню цього питання.

«Ідеальним варіантом стала б місія Європейського союзу. Нам бачиться, що вона повинна була б розміщуватися як на лінії контакту, так і на кордоні Україна – Росія», – сказав спікер українського парламенту.

Росії пора визнати себе учасницею конфлікту Брок

Переконувати євродепутатів у тому, що Мінські домовленості хиткі й недієві, у представника України не було потреби.

Ельмар Брок
Ельмар Брок

На думку голови комітету закордонних справ Європарламенту Ельмара Брока, ці угоди можуть спрацювати тільки за умови, якщо Росія визнає себе учасницею конфлікту, а не спостерігачем.

Виступаючи у вівторок на засіданні парламентського комітету, Брок заявив, що Європарламент досі не переконаний у впровадженні останніх домовленостей, досягнутих у Мінську. «Не бачимо їх втілення, зокрема, з огляду на бойові дії, що були розгорнуті проти Дебальцева, яке є важливим залізничним вузлом», – зазначив Ельмар Брок.

«Є одне, що повинно бути чітко зрозуміле: домовленості можуть спрацювати тільки за умови, що Росія визнає себе учасницею конфлікту. Росія брала участь у Мінську, тож повинна взяти на себе відповідальність у вирішенні цього конфлікту, як його сторона, а не як спостережник чи посередник», – наголосив він.

Ми не хочемо нового Дебальцева у Маріуполі хорватський євродепутат

Андрей Пленкович
Андрей Пленкович
Події у Дебальцеве повністю суперечать Мінську-2
Андрей Пленкович

«Події у Дебальцеві повністю суперечать Мінську-2. Нині ми спостерігаємо зростання напруги навколо стратегічного міста Маріуполя і ми не хочемо повторення ситуації, тому вимагатимемо ширшого залучення ОБСЄ для спостереження за ситуацією та контролю за кордоном», – сказав Радіо Свобода голова делегації Європарламенту зі співробітництва з Україною, депутат від Хорватії Андрей Пленкович.

«Але з огляду на слабкість цієї місії ми розглянемо пропозиції президента Порошенка: надсилання до зони конфлікту миротворців під егідою ООН або ж місії Євросоюзу», – пояснює Пленкович.

Мінські угоди – це приклад того, що європейці підходять до вирішення українського конфлікту надто «по-європейськи» і яскраво ілюструють, що Росія та ЄС «живуть у двох різних світах». Таку думку висловив литовський євродепутат Ґабріеліус Ландсберґіс.

«Європейський світ – це вирішення проблем через діалог, це верховенство закону, права людини, демократія… Тим часом, світ Росії має абсолютно інший набір «інструментів», які вона не минає нагоди використати», – каже Ландсберґіс, натякаючи на воєнну агресію Росії та її методи дестабілізації держав-сусідів.

Мінськ-2 використовується Путіним для того, щоб виграти час, дати відпочинок своїм солдатам, доозброїти їх та сепаратистів для того, щоб здійснити наступну атаку
Чарльс Таннок

Британський євродепутат-консерватор Чарльс Таннок, зі свого боку, зазначає: «Мінськ-2 використовується Путіним для того, щоб виграти час, дати відпочинок своїм солдатам, доозброїти їх та сепаратистів для того, щоб здійснити наступну атаку на Маріуполь для прокладення коридору до Криму».

«Ці угоди я вважаю тимчасовим рішенням, бо Путін має на меті вкрасти в України нові території», – наголошує парламентар, додаючи, що ЄС повинен негайно задіювати всі можливі стримувальні заходи, зокрема надавши Україні озброєння та найновіші комунікаційні системи, поглибивши економічні санкції щодо Росії, заблокувавши її доступ до банківської системи SWIFT.

Мінськ-2 дає змогу Путіну виграти час – євродепутат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00


На цю ж тему:

24.02.2015
«За стіл переговорів Росія сяде, коли путінський режим почне задихатися» – Сенченко

«Репресивний апарат Російської Федерації, розгорнутий на території Криму, втричі переважає московський» далі
24.02.2015
«Нормандська четвірка» не спромоглася засудити порушення в Дебальцеві

Якщо станеться напад на Маріуполь, це означатиме нову ситуацію – Штайнмаєр далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG