Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Стець про «Інформаційні війська України»


«Саме те, що ми правильно робимо, свідчить, що активізувались дуже департаменти технологічні Кремля для дискредитації цих ідей, цих новацій»

Днями стало відомо про відкриття в інтернет-просторі нової платформи «Інформаційні війська України». «Як ви знаєте, війну Росії проти України називають гібридною. Все тому, що війна справжня, а інформація про неї брехлива, – читаємо, відкривши сторінку. – Проти нас відкрито багато фронтів, і один з особливо важливих – інформаційний. За рік нам вдалося створити потужну бойову армію, яка мужньо захищає нас на теренах Донбасу. А зараз прийшов час дати відсіч російським окупантам і на інформаційному фронті».

А на сторінці Facebook міністра інформаційної політики України Юрія Стеця з’явилося повідомлення, що ця подія є «подарунком росіянам на 23-є лютого :)». Щойно з’явилася інформація про новий портал, на неї почали активно реагувати у соцмережах.

Одні сприйняли схвально, з гумором, від інших – шквал критики і про суть, і про час створення, мовляв, треба було робити це раніше, і про адреси реєстрації порталу. Щоб розібратися у цьому, Радіо Свобода запросило до розмови автора ідеї – Юрія Стеця.

– Що стосується критики, на яку я наразився стосовно створення, того, що це можна було зробити раніше, що це нескладно. На ці закиди у мене є тільки одна відповідь. Якщо це просто, якщо це нескладно, то чому ніхто цього не робить? Є така ментальна традиція українців. Все критикувати. Все піддавати сумніву. Але при цьому конкретних пропозицій або конкретної роботи чомусь від них не йде. Тому якщо хтось вважає, що це легко, єдине питання, чому ви цього не зробили раніше?

– На таку відповідь може бути контрвідповідь: що Ви очолюєте міністерство.

– Так, очевидно. Так, але я його очолюю лише три тижні, тому що міністерство юридично зареєстроване три тижні тому. Більше того, ще на цей момент немає навіть рахунку в казначействі. Якщо хтось із тих, хто робив стартап, знає, що таке створити державний орган чи фонд, чи неурядову організацію, я не думаю, що в когось був досвід створення в такий короткий термін, наприклад, такого органу. Як правило, критикують ті люди, які не мають досвіду в цьому.

– Скажіть, будь ласка, з приводу критики цієї інтернет-платформи. Я бачила Вашу відповідь на один із постів, що, мовляв, люди, котрі критикують цю платформу, повинні добре розібратися, що лише одна з адрес серверу цієї платформи є, зокрема, у Москві, а що організував всю цю компанію виходець із Польщі…

Юрій Стець
Юрій Стець

– Ця компанія, сервер цієї компанії, де є й наша, в тому числі, інформація, міститься в Америці. Компанії такі як Facebook, Google або якщо ми говоримо про інтернет-компанії, так само мають свої представництва й офіси в різних країнах, у тому числі й у Москві. Але коли ми користуємось gmail поштою чи акаунтом Facebook, ми розуміємо, що ця інформація захищена, тому що цю інформацію вони не надають спецслужбам. Те саме стосується і сервера цієї компанії, яким ми користуємося. Це був фейк, який закинули фсб-шні служби. На жаль, знову ж таки, в традиціях українців, дуже швидко поширювати подібну інформацію, не перевіряючи, наскільки це відповідає дійсності.

Наприклад, офіс компаній таких провідних, як Nestle чи Мерседесу, напевно (я не знаю, але думаю), теж у Росії. Але це зовсім не значить, що не треба користуватись (ними – ред.). Я знаю, що є Російська служба Радіо Свобода, але це теж не значить, що її не треба слухати. Але зараз я говорю про інше, що коли люди поширюють таку інформацію, вони мають розуміти і знати правду. А не просто, що так прийнято, просто брати і перепощувати.

– От сьогодні на захист Вашого цього нового порталу виступив Дмитро Тимчук, керівник «Інформаційного спротиву», який розповідав, що на початку і його групу звинувачували, що це, мовляв, «проект ФСБ».

– Я можу сказати наступне, що коли я мобілізувався в Нацгвардію і пішов працювати керівником інформаційної безпеки Нацгвардії на схід, я теж чув багато критики. Що це буде дерибан державних коштів, що це «посада для кума». Але коли там були активні військові дії, то почали говорити про те, що це міг бути білет в один кінець. А що за три місяці існування управління, ми не витратили жодної копійки державного бюджету! Це традиція така – все критикувати, все піддавати сумніву, причому нічого не робити взамін. Мої дії, моя робота – це найкраще свідчення того, що це безглузда критика. Я починаю активно працювати, в мене є купа соратників, у тому числі й відомих блогерів. Вони так само долучились до тих дій, які робить міністерство. Найкраща відповідь – це робота. Ми її робимо.

– Ми вже бачимо ваші деякі результати роботи. Принаймні, «перша й друга ознака російської пропаганди» – це вже поширюють активно у соцмережах. Які у вас (у міністерства) плани, проекти?

– У нас є декілька програм, які ми запускаємо вже зараз, і одна з них – це створення телеканалу іномовлення. Євросоюз має «Євроньюз» – Америка, Великобританія мають можливість офіційну позицію свою доносити до світу. Україна теж має мати такий ресурс.

– Ukrainian Tomorrow, так Ви маєте на увазі?

– Не Ukrainian Tomorrow, а Ukraine Tomorrow.

– Так, власне, я багато всюди читала і не могла зрозуміти, чому Ukrainian а не Ukraine.

(У мережі Twitter неправильно називають новий телеканал: замість Ukraine Tomorrow – пишуть «Ukrainian Tomorrow»)

Вибачте, але ця функція в даний час не доступна


– Тому що журналісти дозволяють собі іноді, на жаль, не дуже відповідально ставитися до своєї професії. У нас є офіційний сайт, на якому з цього приводу був реліз, де написано, що цей телеканал Ukraine Tomorrow. Один із сайтів написав так, а всі решта просто перепостили. Зробили Ctrl+C Ctrl+V

– Повертаючись до інтернет-проекту – скільки над ним працює людей і хто це?

– Куратором цього проекту є радник міністра з інформаційної політики Олександр Барабошка, це відомий блогер із ніком Крус, Крус.

Інші блогери так само долучились до цього проекту, люди, в яких найбільша кількість підписників у соцмережах – це великий аналітичний центр, це найкраще надбання насправді України і українців, такі блогери. Формують контент також члени аналітики міністерства. Вже зараз долучились близько 20 тисяч людей до цього проекту.

– Тобто коли люди хочуть спробувати зареєструватися на цьому сайті, «Інформаційних військ», вони не повинні боятися, що їхні дані можуть йти кудись за межі України в руки чужої спецслужби?

В інформаційній війні виграти стандартними методами неможливо. Потрібно креативити

– Так, саме тому, єдине, що ми просимо для того, щоб не мати можливості і мінімізувати ризики доступу до приватної інформації, до персональних даних людей, ми просимо тільки їхню електронну адресу. Більше того, друга опція – це ім’я, і воно може бути ніком. Саме тому, щоб захистити їхні персональні дані, ми не просимо більше ніякої інформації – ні телефону, ні адреси, ні точного імені, прізвища. Саме в цьому і є логіка, щоб навіть якщо раптом фсб-шникам вдалось би добитись до цієї інформації, у них не буде персональних даних жодної людини, яка зареєструвалася. Те, що ми правильно робимо, свідчить, що активізувались дуже департаменти технологічні Кремля для дискредитації цих ідей, цих новацій. В інформаційній війні виграти стандартними методами неможливо. Потрібно креативити. Ми це намагаємось робити. І саме така реакція з боку Кремля якраз доводить, що ми працюємо у правильному напрямку. Якщо б її не було, значить, ми тоді не ефективні.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG