Доступність посилання

ТОП новини

В Італії вийшли друком книжки про війну в Україні


Володимир Путін, президент Росії
Володимир Путін, президент Росії

Aвтори пропонують тиснути на Росію потужними санкціями або укласти «поганий мир» − інакше Путін не зупиниться

Рим – Події в Україні спонукають західних експертів братися за перо і пояснювати своїм співвітчизникам складний українсько-російський конфлікт. У Римі відбулася презентація відразу двох книжок італійських авторів про Україну. Це стало черговою нагодою для обговорення гарячих тем, а саме: як зупинити Путіна, чому ЄС шукає з ним діалогу і наскільки нереальним виглядає сьогодні примирення сторін.

Молодий історик, дослідник Східної Європи Сімоне Аттіліо Белецца – автор книжки «Повстати заради демократії» − намагався спростувати низку стереотипів, які, на його думку, поширені серед італійців та інших європейців.

Сімоне Аттіліо Белецца
Сімоне Аттіліо Белецца

Один із них стосується протагоністів геополітичного конфлікту. Як вважає Белецца, помилково говорити нині про протистояння Вашингтона і Москви. Німецька канцлер Анґела Меркель – головний суперник Володимира Путіна в українсько-російській війні, вважає італійський дослідник. Адже не США, а Євросоюз на чолі із Німеччиною прагне завоювати український ринок для своїх компаній.

«До членства у ЄС далеко»

Анґела Меркель має багато економічних інтересів, щоб мирно домовитися із Володимиром Путіним
Сімоне Аттіліо Белецца

«Анґела Меркель має багато економічних інтересів, щоб мирно домовитися із Володимиром Путіним. Чи буде вона готова зовсім нехтувати інтересами України? Я не думаю. Меркель поступово намагатиметься змиритися із втратою політичного, економічного впливу в Україні, який би вона мала, якби Путін не прийшов з війною. До якої міри Україна може інтегруватися у євроспільноту, це важко сказати. Очевидно, що про членство в Євросоюзі ближчим часом не йдеться. Серед країн-членів ЄС дуже мало прихильників входження України у Євросоюз», − вважає Сімоне Аттіліо Белецца, викладач університету міста Тренто.

Про віддалену перспективу українського членства у Євросоюзі говорить і журналістка Орієтта Москателлі, співавтор книжки «Україна. Анатомія землетрусу». При цьому вона зауважує, що Україні не слід мріяти про НАТО, бо це остаточно розлютить господаря Кремля.

Орієтта Москателлі
Орієтта Москателлі

Володимир Путін належить до тієї когорти лідерів, яких не можна заганяти у кут. Тож, долучати Україну до НАТО не треба
Орієтта Москателлі

«Володимир Путін належить до тієї когорти лідерів, яких не можна заганяти у кут. Слід робити вигляд, що він не загнаний у кут. Це буде вихід для Росії, політична ментальність якої не терпить приниження. Тож, долучати Україну до НАТО не треба, але оскільки Україна хоче стати повноцінною європейською державою, тому вона безумовно повинна отримати членство в ЄС. Однак, це не станеться завтра», − зазначила Орієтта Москателлі, редактор інформагентства Askanews.

Вона вважає російського лідера надзвичайно складним діячем, з яким слід уміти вести діалог. Подобається нам чи ні, із Путіним треба буде домовлятися, бо ми всі живемо на одному континенті, підсумувала італійська журналістка.

Можливі сценарії примирення

Але якого виходу шукати сьогодні? Як зупинити Путіна або як діяти, щоб принаймні не збільшити катастрофічні наслідки російської агресії в Україні?

Обидва експерти не вірять, що російський лідер здатний використати ядерну зброю і розбурхати конфлікт до світового масштабу. Очевидно, однак, що Кремль домагається впливу на всю Україну і готовий за це воювати на відміну від Заходу, зауважив історик Сімоне Аттіліо Белецца.

Я переконаний, що ЄС ніколи не буде воювати. Необхідно продовжувати тиснути на Росію санкціями
Сімоне Аттіліо Белецца

«Я переконаний, що ЄС ніколи не буде воювати. Необхідно продовжувати тиснути на Росію санкціями. Санкції мають бути численними і серйозними (наприклад, вилучення країни із платіжної системи SWIFT), − пропонує експерт Белецца. − Необхідно дати зрозуміти Москві, що ми, європейці, також готові до труднощів. Адже повністю розірвати відносини з Росією, зокрема з економічної точки зору, означає великі втрати. Але це можливо лише тоді, як є політична воля (серед лідерів ЄС), в іншому випадку Путін не зупиниться».

Треба обирати − або поганий мир, або продовження війни
Орієтта Москателлі

Журналістка-міжнародник Орієтта Москателлі припускає, що для приборкання експансіоністських амбіцій Путіна, можливо, доведеться віддати й південні території України, які б стали коридором до Криму.

«Україна, а разом з нею і вся Європа, опинилися у хиткій ситуації, коли треба обирати − або поганий мир, або продовження війни. Я говорю про поганий мир, бо наразі не бачу передумов, щоб знайти компромісне рішення, яке б задовольнило усі сторони конфлікту. Як Крим, так і Донбас залишаться тепер надовго великими проблемами і для України, і для Росії», − сказала італійська оглядач Москателлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG