Доступність посилання

ТОП новини

Інтенсивність обстрілів зменшується, найгарячіше – під Широкином


Спалені внаслідок обстрілів автомобілі у Маріуполі. 25 лютого 2015 року
Спалені внаслідок обстрілів автомобілі у Маріуполі. 25 лютого 2015 року

Маріупольці занепокоєні інформацією про можливий наступ сепаратистів

Обстріли на Донбасі стають менш інтенсивними. За минулу добу не загинув жоден український солдат. Однак сепаратисти зосереджують свої сили поблизу Маріуполя, де відбулися бойові зіткнення. Також сепаратисти перекинули сюди велику кількість бойової техніки.

За даними штабу АТО, впродовж минулої доби сепаратисти 15 разів обстрілювали позиції українських військ із артилерії та чотири рази – зі стрілецької зброї та гранатометів.

«Вже другу добу поспіль у зоні проведення АТО спостерігається суттєве зменшення порушень режиму тиші. Водночас ворог продовжує наносити хаотичні вогневі удари по деяких населених пунктах. Доба, що минула, також не стала початком повноцінного перемир’я», – каже речник штабу АТО Анатолій Стельмах.

Натомість речник так званого «міністерства оборони» угруповання «ДНР» Едуард Басурін заявив, що відведення важких озброєнь продовжується, а у ніч із 24 на 25 лютого не зафіксовано порушень режиму тиші. Утім, ані українська сторона, ані спостерігачі ОБСЄ не підтвердили цієї інформації.

За півроку фортифікації довкола Маріуполя не стали міцнішими – Білецький

За даними української сторони, найскладніша ситуація поблизу Маріуполя. Тут у вівторок та у середу вранці сепаратисти за підтримки танків атакували позиції українських військ.

Були танкові удари зі застосуванням чотирьох російських танків Т-72, САУ та ствольної артилерії. Ці удари також відбиті, втрат немає
Андрій Лисенко

«Були танкові удари зі застосуванням чотирьох російських танків Т-72, САУ та ствольної артилерії. Ці удари також відбиті, втрат немає», – каже речник РНБО Андрій Лисенко.

За його словами, на маріупольський напрямок, в район Новоазовська, сепаратисти перекинули велику кількість танків, «Градів» та іншої військової техніки.

За інформацією полку Нацгвардії «Азов», який стоїть на позиціях поблизу Маріуполя, на цьому напрямку зосереджено до 550-600 бойовиків, 15 танків, близько 25 бронемашин, а також понад 15 одиниць ствольної артилерії і 8 установок РСЗВ. Найактивніше сепаратисти діють поблизу приморського селища Широкина.

Андрій Білецький
Андрій Білецький

Коментуючи ситуацію, командир полку «Азов», народний депутат Андрій Білецький стверджує, що оборонні споруди довкола Маріуполя перебувають здебільшого в тому ж стані, що й наприкінці літа минулого року. За його словами, «фортифікаційні споруди сектору «М» в лютому місяці нічим не відрізняються від фортифікаційних споруд сектору «М» у серпні місяці».

Завдяки широкинській операції почали створювати декілька ешелонів оборони до міста. Тих заходів, яких зараз вживають, – недостатньо
Андрій Білецький

За словами Андрія Білецького, після того, як українські війська відбили поблизу Маріуполя кілька населених пунктів, тут відбувається певне посилення українських позицій.

«Лише завдяки широкинській операції почали створювати декілька ешелонів оборони до міста. А раніше це був ріденький ланцюжок із блокпостів. Тих заходів, яких зараз вживають, – недостатньо», – каже він.

Маріупольці живуть в очікуванні агресії – Швед

Між тим, серед самих маріупольців поширені тривожні настрої.

Лунають заяви, що Маріуполь мають штурмувати: думки експертів, прогнози – це не тільки на рівні чуток
Григорій Швед

«Напруження ще більше, ніж це було влітку минулого року, коли вперше очікували штурму Маріуполя і наступу зі сходу. Загалом, усі ці місяці маріупольці живуть в очікуванні агресії, наступу зі сходу, і місто звикло жити в стані стресу. Але зараз напруження зростає, оскільки постійно лунають заяви, що Маріуполь мають штурмувати: думки експертів, прогнози – це не тільки на рівні чуток», – розповідає редактор маріупольського інтернет-видання Григорій Швед.

У свою чергу, місцева влада переконує, що ситуація під контролем і Маріуполь надійно захищений, а силовики запевняють мешканців міста, що наразі сепаратисти не мають на маріупольському напрямку сил, достатніх для повномасштабного наступу.


На цю ж тему:

25.02.2015
На тлі пробуксовки Мінська-2, Європа розмірковує над «Планом Б»

«Позиція ЄС є шляхетною, бо ЄС думає, як врятувати людські життя, але ЄС має усвідомити, що ми входимо у глибку кризу» – Мошес далі
25.02.2015
Тверезо думаючий не може заперечити нападу Путіна на Україну – єпископ Ґудзяк

Коли триває війна, пропаганда брехні, церква зобов’язана реагувати – президент Українського католицького університету далі
24.02.2015
Путін каже про «неможливість» війни з Україною на тлі війни, яка триває

Путін каже про «неможливість» війни з Україною на тлі війни, яка триває далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG