Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» виконує газову заявку «Нафтогазу» на 40% – Коболєв


«Газпром» виконує заявку «Нафтогазу» на поставку оплачених обсягів газу лише на 40%. Про це йдеться у листі голови правління української компанії Андрія Коболєва до голови правління російської компанії Олексія Міллера у відповідь на його лист, повідомляють у «Нафтогазі».

Коболєв звинувачує «Газпром» у тому, що він вже четверту добу не дотримується умов контракту та тристоронніх угод, підписаних у Брюсселі восени минулого року.

«Андрій Коболєв у черговий раз звернув увагу Олексія Міллера на той факт, що у пп. 3.8 і 3.9 Технічної угоди, на які посилається у своєму сьогоднішньому листі голова правління «Газпрому», зазначено, що поставка газу і зміна пунктів поставки здійснюється тільки за взаємною згодою сторін», – йдеться у повідомленні «Нафтогазу». (Технічна угода, про яку говорить Коболєв не є публічним документом, вона не оприлюднена).

«Українська компанія неодноразово повідомляла «Газпрому», що обсяги газу, які поставляються в Україну не можуть бути прийняті та оформлені на ГВС «Платово» та «Прохорівка», тому що трубопроводи, які входять до ГТС України після цих вимірювальних станцій, знаходяться на територіях, які знаходяться в зоні бойових дій. У зв’язку з цим «Нафтогаз» не має можливості проконтролювати стан газотранспортної інфраструктури у даних районах, і подача газу через ці ГВС може призвести до аварійних ситуацій та техногенної катастрофи», – цитує зміст листа Коболєва Міллеру прес-служба «Нафтогазу».

24 лютого агенція «Інтерфакс» повідомила, що керівник «Газпрому» Олексій Міллер направив голові «Нафтогазу» Андрію Коболєву із попередженням відключити газ. (На офіційному сайті «Газпрому» цього листа немає). За словами Міллера, якого цитує агенція, за нинішніх умов поставки в Україну передплаченого газу зможуть тривати ще упродовж трьох діб.

Олексій Міллер у листі наголосив, що згідно з контрактом між «Газпромом» і «Нафтогазом» для поставок використовуються газовимірювальні станції «Прохорівка» і «Платово». (Вони перебувають на території, підконтрольній бойовикам). Про пункти 3.8 і 3.9 Технічної угоди, про що говорив Андрій Коболєв, відповідаючи Олексію Міллелу, ЗМІ, цитуючи лист голови «Газпрому»​, не повідомляють.

Різниця в підрахунках балансу виникає через те, що «Газпром» попередніми днями почав постачати газ на території, підконтрольні проросійським сепаратистами і російськими військами. Ці обсяги газу подаються через газовимірювальні станції і трубопроводи, які Україна наразі не контролює.

«Газпром» стверджує, що подає цей газ на «територію ДНР і ЛНР», але «в рамках контракту з Україною», і Київ муситиме оплатити його. Причиною, кажуть у Москві, є те, що «Київ припинив постачати газ» сепаратистам.

Київ натомість повідомляє, що ці поставки переривалися на добу через пошкодження газопроводу внаслідок бойових дій і вже давно відновлені. «Нафтогаз» уже попереджав, що не оплачуватиме газу, який Росія подає безпосередньо сепаратистам на порушення контракту з Україною.

«Газпром» постачає Україні газ на умовах передоплати.

XS
SM
MD
LG