Доступність посилання

ТОП новини

Росія: письменник Войнович закликає Путіна звільнити Савченко


Володимир Войнович, архівне фото
Володимир Войнович, архівне фото

Відомий російський письменник Володимир Войнович закликав президента Росії Володимира Путіна звільнити Надію Савченко.

«Якщо молода українська героїня Надія Савченко помре в російській тюрмі від голоду, це, можливо, ніяк не образить почуттів вашого електорату. Але вам варто подумати про те, яке враження це справить на світову громадську думку», – написав Путіну Войнович у відкритому листі.

«Цілком можливо, і це легко передбачити, вона відреагує на це навіть гостріше, ніж на приєднання Криму і війну на Донбасі. Люди так упоряджені, що іноді смерть однієї людини вражає їх більше, ніж загибель сотень на полі бою», – мовиться в листі, оприлюдненому ввечері в середу, 25 лютого.

«Ставлення до вас поза межами нашої країни і зараз абияке, – пише російський письменник російському президентові, – але після смерті Савченко вам краще буде не з’являтися у столицях західних держав. Юрби людей будуть зустрічати вас зневажливими вигуками і жбурлянням у вас чимсь, що смердить».

«А ім’я Савченко стане прозивним. Про неї будуть складати легенди, писати книжки, знімати фільми й називати її іменем вулиці і площі», – пише Войнович у відкритому листі на сайті проекту «Відкрита Росія».

«Будь ласка, не ганьбіть зайве себе і Росію і не допустіть загибелі цієї відважної жінки», – закликає Войнович Путіна.

За його словами, судячи з безглуздості звинувачень, які висувають Надії Савченко, вона має бути просто звільнена.

Раніше в середу, 25 лютого, Московський міський суд у столиці Росії відхилив скаргу захисників Савченко і підтвердив попереднє рішення суду нижчої інстанції, за яким українка має залишатися під досудовим арештом у Росії до 13 травня. Тим часом Надія Савченко станом на середу голодувала на знак протесту проти її утримання за ґратами вже 75-й день. На судовому засіданні вона заявила через відеозв’язок, що, можливо, не доживе до наступного суду.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі в лавах сепаратистів, а з кінця січня ще й у незаконному перетині російського кордону. Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Савченко всі звинувачення відкидає.

Надія Савченко, народний депутат України 8-го скликання, є делегатом Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи й відтак має міжнародний імунітет. Багато міжнародних організацій і об’єднань, державних і громадських діячів і політиків закликали Росію звільнити її.

Володимир Войнович – радянський, а тепер російський письменник, правозахисник, свого часу дисидент, позбавлений тоді радянського громадянства і висланий із СРСР. Нині він знову живе в Росії. Відомий низкою книжок, зокрема, таких сатиричних, як трилогія про солдата Івана Чонкіна чи антиутопія «Москва-2042», що висміює тоталітарне суспільство.

На цю ж тему:

25.02.2015
До наступного суду я можу не дожити – Савченко

«Брехливі мерзотники Слідчого комітету незаконно тримають мене в російських тюрмах. Всі докази сфабриковані і брехливі» далі
24.02.2015
«Список Савченко» очолив президент Росії Путін – «Батьківщина»

У першій пʼятірці – керівництво ФСБ, адміністрації президента Росії та Слідчого комітету далі
XS
SM
MD
LG