Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичний сектор з проблеми можна перетворити на перевагу – лондонський банкір


(Ілюстраційне фото) ©Shutterstock
(Ілюстраційне фото) ©Shutterstock

Тімоті Еш про те, як стабілізувати курс і переорієнтувати економіку на Захід

Для серйозних структурних реформ української економіки потрібні мир та довіра інвесторів, говорить голова відділу досліджень новопосталих ринків лондонського Standard Bank Тімоті Еш. На його думку, Україна, як держава з великою територію, кваліфікованим населенням та природніми ресурсами, має постати як потужна європейська економіка, але для цього потрібно буде пройти складний і болючий шлях реформ. Першим кроком до змін має стати допомога Заходу в тому, щоб економіка України просто вижила, говорить аналітик.

– Гадаю, процес структурних змін буде дуже повільним, і Україна ще протягом значного часу залишиться індустріальною економікою. Але Україна має багато переваг у конкурентній боротьбі в світі. Це є дуже велика країна з великим і достатньо освіченим населенням. Гадаю, ключовим моментом будуть закордонні інвестиції.​

Тімоті Еш
Тімоті Еш

Потрібно створити добрі інвестиційні умови для того, щоб вони збудували нові підприємства. Їх буде приваблювати велика кількість досить кваліфікованих працівників. Але для цього потрібно зупинити конфлікт. Гарантувати країні безпеку. Також дуже важливо покращити загальний інвестиційний клімат і для внутрішнього, і для закордонного інвестора.

Що це можливо, показує грузинський приклад. Там інвестиційний клімат змінився дуже різко. Для закордонного інвестора пріоритетами є верховенство права, приборкання корупції, скорочення бюрократії, захист майнових прав. Це речі, які збільшать привабливість робочої сили та потенційно великого внутрішнього ринку.

Люди зараз готові до змін, вимагають змін. Зараз є час, щоб лідери ставили перед собою великі цілі, бо населення готове перетерпіти заради кращого майбутнього

Кризи відкривають нові можливості для радикальних реформ. До того ж, люди зараз готові до змін, вимагають змін. Вони переживають страшні речі, пов’язані з конфліктом на сході, і хотіли б бачити світло в кінці тунелю. Зараз є час, щоб лідери ставили перед собою великі цілі, бо населення готове перетерпіти заради кращого майбутнього.

– Українці люблять більше порівнювати себе з Польщею, ніж Грузією, з історичних, культурних і навіть географічних причин. Цій країні вдалося провести докорінні реформи свого часу, але зараз навіть у відносно заможній Польщі стикнулися з тим, що не всі реформи були досить радикальними. Наприклад, дехто говорить, що, Україна зараз має можливість не зволікати з процесом реструктуризації, який у Польщі викликає суперечки, а просто одним махом закрити нерентабельні шахти чи інші компанії, просто тому, що деякі з них фізично знищені, а на інші бракує грошей. Чи ця екстремальна ситуація не створює додаткових умов для таких рішучих, хоч звісно, дуже болючих кроків?

Реформи Лешека Бальцеровича були дуже болючими. І протягом десятиліття Польщі доводилося нелегко. Треба бути реалістом. Перед Україною постали набагато більші виклики

– Це не так просто навіть у легших обставинах. Реформи Лешека Бальцеровича були дуже болючими. І протягом десятиліття Польщі доводилося нелегко. Треба бути реалістом. Перед Україною постали набагато більші виклики: реформи тієї економіки, що їй залишилася у спадок від режиму Януковича, на додаток до цього вона має збройний конфлікт на сході, вона має проблеми з торгівлею з країною, з якою досі торгувала найбільше, тобто Росією. А тепер їй потрібно протягом якнайкоротшого часу розвернути свою економіку на Захід.

Вона не обирала такий складний шлях. Але вона мусить відповісти на виклики, поставлені Росією – військову агресію та розрив важливих торговельних зв’язків. Але це жахливий удар по економіці. І в цій ситуації потрібно визначити чіткі цілі щодо того, якою вона хоче бачити свою економіку. Вона має чітко поглянути на свої переваги і визначити, як вона впишеться з ними в світову та європейську економіку.

Енергетичний сектор... На нього часто дивляться, як на перешкоду через великий імпорт, а насправді тут є величезні переваги

Крім того, про що я вже говорив, Україна має прекрасні умови для розвитку сільського господарства та харчопереробної промисловості. Енергетичний сектор – тут є величезні можливості. На нього часто дивляться, як на перешкоду через великий імпорт, а насправді тут є величезні переваги. Якщо зробити інвестиції в збереження енергії та зменшити споживання, то можна скоротити споживання наполовину. А це дасть негайний ефект для платіжного балансу, валютного ринку і для податкової сфери.

Якщо до цього підійти логічно, то Україна може збільшити виробництво енергетики, стати її експортером, з усіма позитивними ефектами в галузях, які я назвав. Потрібно не забувати про потенціал в сфері інформаційних технологій, що також має стати пріоритетом.

Щоб займатися реформами, потрібно мати вирішені питання безпеки. А Захід тут особливо Україні не допомагає

Але ми повертаємося знову до початку. Україна є у стані війни. І це відволікає увагу керівництва від важливих завдань в реформуванні економіки. Щоб займатися реформами, потрібно мати вирішені питання безпеки. А Захід тут особливо Україні не допомагає.

– Ми багато чули про втому від України та розчарування, що ні одні розмови про реформи так і не реалізувалися в Україні. Чи Захід чекає від України, що вона почне цей структурний злам, чи, принаймні, покаже, що і як вона збирається робити, а тоді прийде з грошима? Чи взагалі можна говорити про можливість отримання таких сум, які можна буде порівнювати з Планом Маршалла?

– Гадаю, найголовнішим для Заходу і для України є завершити конфлікт. Розумію, що це, може, не завжди від них залежить, але без цього нічого не буде. По-друге, потрібна макроекономічна стабілізація. Без неї структурні реформи неможливі. Міжнародний валютний фонд підрахував, що лише на це буде потрібно 40 мільярдів доларів протягом наступних кількох років. Але наступний крок – це довіра інвесторів. Тоді можна буде стабілізувати курс гривні. На нинішній момент Національний банк з цим нічого не може зробити. В нього просто бракує грошей для цього. Зараз дуже важливо надати підтримку для збільшення резервів.

Курс стабілізується, коли буде довіра інвесторів. На нинішній момент Нацбанк з цим нічого не може зробити. Зараз дуже важливо надати підтримку для збільшення резервів

Захід має послати дуже чіткий сигнал, що він готовий підтримати Україну. Резерви потрібно щонайменше подвоїти і продемонструвати свою довіру до уряду. Захід в цьому випадку має зробити перший крок назустріч. Якщо Захід чекатиме на те, що Україна почне здійснювати структурні реформи, буде вже запізно. Проводити структурні реформи в цій ситуації вже буде практично неможливо, принаймні надзвичайно важко.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG