Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі заперечують, що планували вторгнення в Україну до втечі Януковича


«Референдум про самовизначення» Криму, 16 березня, 2015 (архівне фото)
«Референдум про самовизначення» Криму, 16 березня, 2015 (архівне фото)

Речник президента Росії Дмитро Песков заперечив причетність Кремля до документа про плани Росії щодо вторгнення в Україну і захоплення Криму, які з’явилися за два тижні до втечі з України тодішнього президента Віктора Януковича.

Коментуючи оприлюднену напередодні статтю в російській «Новій газеті» про такий документ, Песков заявив: «Це неправда, неправда, але може, може бути, я не можу виключити, тому що я не знаю, що це за документ».

«Запевняю, що, якщо такий документ і існує, він ніяк не пов’язаний із Кремлем. Він не має нічого спільного з офіційними документами російського уряду», – сказав Песков в інтерв’ю CNN, оприлюдненому на сайті американської телемережі 26 лютого.

«Новая газета» опублікувала, як вона стверджує, документ про плани Росії щодо вторгнення в Україну і захоплення Криму, який з’явився за два тижні до втечі з України тодішнього президента Віктора Януковича.

У документі, опублікованому російською газетою в номері від 25 лютого, йдеться про те, що Росія повинна вжити рішучих кроків, щоб взяти під контроль ситуацію в Україні. За інформацією видання, цю директиву, ймовірно, між 4 і 12 лютого 2014 року «занесли» в адміністрацію президента Росії.

Газета пише, що за цим може стояти російський націоналіст, олігарх Костянтин Малофеєв. Він ці звинувачення відкидає.

У документі стверджується, що українські олігархи втратили контроль над ситуацією на київському майдані Незалежності, яким керують «польські і британські спецслужби».

У директиві передбачалося падіння режиму тодішнього президента Віктора Януковича і йшлося про те, що Москва має докласти зусиль, щоб зв’язати Крим і Східну Україну з Росією.

Підтвердження автентичності документа, опублікованого «Новою газетою», немає.

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії у Криму відбувся неконституційний і не визнаний ні міжнародною спільнотою, ні Україною «референдум про самовизначення» Криму. Після цього 21 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації».

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. У свою чергу, Москва будь-які звинувачення відкидає. Росія лише зазначає, що на Донбасі можуть бути російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG