Доступність посилання

ТОП новини

Моя держава веде війну проти України – російський журналіст


Журналіст Дмитро Шипілов
Журналіст Дмитро Шипілов

Дмитро Шипілов, який відсидів 3 місяці за «образу» губернатора Кемеровської області, виїхав до України і просить політичного притулку

Російського журналіста Дмитра Шипілова, який провів 3 місяці в колонії за звинуваченням в образі губернатора Кемеровської області Амана Тулєєва, впустили до України через добу після того, як він попросив про політичний притулок на білорусько-українському кордоні. Спочатку Шипілов отримав відмову, позитивне рішення було ухвалене лише після поруки українських активістів. Сам журналіст каже, що навряд чи коли-небудь повернеться до Росії, де суспільство «психічно хворе».

Дмитро Шипілов – родом з Кемерова, він є співробітником видання «Новий Кузбас». У 2012 році суд засудив його до 11 місяців виправних робіт за публікації у своєму блозі, які були визнані образливими стосовно тодішнього губернатора Кемеровської області Амана Тулеєва та начальника обласного департаменту культури і національної політики Лариси Зауервайн. Журналіст свою провину не визнав і поїхав до Москви. 10 вересня 2014 року його затримали поліцейські в підмосковному Щолково, за випадковим збігом чи ні – цього дня в «Новому Кузбасі» було опубліковано інтерв’ю Шипілова з організатором «Маршу за федералізацію Сибіру», художником Артемом Лоскутовим. У листопаді проти Дмитра Шипілова було порушено ще одну кримінальну справу, знову у зв’язку з образами, нібито завданими Аману Тулеєву записами в «Живому журналі».

У зв’язку з тим, що Шипілов ухилився від виправних робіт, кемеровський суд змінив йому покарання на три місяці позбавлення волі в колонії-поселенні, і після затримання в Підмосков’ї журналіста етапували до Кемерова. Він вийшов на свободу 29 грудня, повністю відбувши термін покарання. На початку цього тижня Дмитро Шипілов виїхав до Білорусі, пройшов прикордонний контроль на пропускному пункті «Нова Гута» в Гомельській області, перетнув нейтральну смугу і на українському КПП «Нові Яриловичі» (Чернігівська область) звернувся до прикордонників із проханням про надання політичного притулку. Рішення пустити його на територію України було ухвалене тільки через добу, яку Шипілов провів на білоруському КПП. Це сталося, коли з Києва на кордон – з готовністю підписати поруку – приїхали українські активісти, зокрема київський громадський юрист Олександр Гайдар.

Дмитро Шипілов
Дмитро Шипілов

Радіо Свобода зв’язалося з Дмитром Шипіловим незабаром після того, як він в’їхав на територію України і разом з Олександром Гайдаром попрямував до Києва.

– Які емоції Ви зараз відчуваєте?

– Насправді, немає якихось певних емоцій після того, через що довелося пройти. Абсолютно спокійний, нормальний стан. Все добре. Ну а те, що стільки складнощів виникло... відповідь очевидна: громадяни Російської Федерації сприймаються... ну, а як вони, власне, мають сприйматися, якщо моєю державою розв’язана війна?

– Чому Ви вирішили виїхати з Росії і попросити політичного притулку в Україні?

Мені вже неприємне повітря на території Росії. Дуже складно залишитися здоровим у психічно хворому суспільстві
Дмитро Шипілов

– Ну, тому що мені вже неприємне повітря на території Росії, якщо вже за великим рахунком. Просто та ситуація, яка там складається, те, що відбувається в умах моїх співвітчизників, мені все це не подобається. Дуже складно залишитися здоровим у психічно хворому суспільстві.

– Ви припускаєте для себе можливість повернення до Росії? Якщо так, то за яких умов?

– Не думаю, що я повернуся коли-небудь до Росії, і навіть не можу назвати умов, за яких би це могло статися. Для мене це на цьому етапі минуле.

Про проблеми, що виникли з в’їздом Дмитра Шипілова до України, Радіо Свобода розповів київський громадський юрист Олександр Гайдар, який у четвер вранці приїхав з Києва на прикордонний пункт «Нові Яриловичі».

Олександр Гайдар
Олександр Гайдар

– Нас попросили приїхати, бо без поруки громадянина України в’їзд був би неможливий. Найцікавіші речі були після приїзду. Нас попросили очікувати, не пускали на прикордонну заставу, але в підсумку пропустили після написання заяви-зобов’язання про те, що я його беру на поруки, забираю до себе. Тільки тоді було ухвалене позитивне рішення. З третьої спроби ми його перевели. Купа була ще анекдотичних ситуацій вже після ухвалення позитивного рішення. Ну, міграційну карту йому переплутали в підсумку, ми це виявили, коли вже вийшли практично до машини. Виявили, що карту міграційну йому дали чужу, що могло потім створити йому величезні проблеми, уже в Києві.

– Дмитро Шипілов – не перший росіянин, який стикається з проблемами в отриманні притулку в Україні вже після повалення режиму Віктора Януковича, чому ці проблеми виникають?

Проблема політичних біженців в Україні в тому, що вони не об’єднуються між собою, не спілкуються. Вони повинні повідомляти про свої проблеми, об’єднатися
Олександр Гайдар

– Я не можу прокоментувати, оскільки я не уповноважений ухвалювати подібні рішення. Так, є факти судових рішень щодо відмови в політичному притулку. Ці рішення ухвалюються на підставі того, що Росія вважається правовою державою, в якому громадянам ніщо не загрожує. Проблема політичних біженців в Україні в тому, що вони не об’єднуються між собою, не спілкуються, тому ця інформація невідома нікому. Вони повинні повідомляти про свої проблеми, об’єднатися, а цього, на жаль, не відбувається.

Складнощі з отриманням політичного притулку в Україні за останні півроку виникали у кількох громадян Росії, опозиційно налаштованих щодо чинної російської влади, наприклад, у одного з організаторів «Маршу за федералізацію Кубані» Петра Любченкова. Йому довелося звертатися до суду, який, втім, ухвалив рішення на його користь. Суд надав притулок і російському акторові Сергію Анісіфорову, який виїхав до України через політичні мотиви, однак зараз Міграційна служба України оскаржує це рішення.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG