Доступність посилання

ТОП новини

«Під’їжджають танки, підтягуються САУ» – добровольці в Пісках про можливу атаку бойовиків


Українські військовослужбовці на танках біля Артемівська. 2 березня 2015 року
Українські військовослужбовці на танках біля Артемівська. 2 березня 2015 року

Представники угруповання «ДНР» заявляють, що відвели всю артилерію, втім, у Пісках не припиняються обстріли

Київ – Представники угруповання «ДНР» заявили про закінчення відводу важкої техніки від лінії фронту, що була передбачена мінськими домовленостями. Натомість у штабі АТО спростовують таку інформацію і заявляють, що на всіх напрямках, де мав би відбутись відхід артилерії сепаратистів, він або не відбувся взагалі, або техніку передислокували у нове місце для подальшої участі в наступальних діях. Українські бійці з передової повідомляють, що чергові атаки бойовиків можуть відбутись вже у найближчих кілька днів.

За умовами мінських домовленостей, уся важка артилерія калібром від ста міліметрів мала б бути відведена від лінії зіткнення обома сторонами на відстань 25 кілометрів. Для цього військові та бойовики мали два тижні.

За словами так званого «міністра оборони» угруповання «ДНР» Едуарда Басуріна, бойовики в неділю відвели останню партію ракетних систем залпового вогню і тепер усі 26 артилерійських груп, які є в розпорядження сепаратистів, відведені на обумовлену відстань.

«На позиції, що передбачені мінськими домовленостями, відведена від лінії зіткнення остання артилерійська група. В її складі шість «Градів». Таким чином на позиціях армії «ДНР» на лінії фронту не залишилось важких артилерійських систем, відвід яких передбачений мирними мінськими домовленостями», – заявив Басурін.

Вночі бойовики повертають відведену техніку – Лисенко

У штабі АТО володіють іншою інформацією. У відомстві повідомили, що за минулу добу, попри заяви бойовиків, позиції військових 14 разів обстріляли з важкої артилерії. Речник АТО Андрій Лисенко повідомив, що вночі бойовики повертають техніку, яку вдень показово відводили.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Всюди, де бойовики проводять показове відведення важкої техніки – це або передислокація на основні напрямки, де плануються атакуючі дії, або відвід і нічний прихід знову важкої техніки», – повідомив речник.

Найважчою в зоні бойових дій, розповів Лисенко, є ситуація в районі села Піски, що біля Донецького аеропорту. Разом із військовими Збройних сил України, оборону в населеному пункті тримають бійці «Правого сектору». За словами командира другої штурмової роти з позивним «Барс», 100-міліметрові гармати «Рапіра» з Пісків військові відвели.

У середу бойовики можуть штурмувати Піски – командир роти

Натомість, каже доброволець, сепаратисти поблизу села нарощують сили. Можливої атаки тут чекають вже в середу. За умови відсутності важкої артилерії, переконаний боєць, втримати контроль над селом буде значно важче. Хоча навіть зараз обстріли з самохідних артилерійських установок калібром 152-міліметри тут не припиняються.

Кожної ночі гул техніки, яка підтягується до шахти, яка на відстані 800 метрів. Під’їжджають танки, підтягують САУ
позивний «Барс»

«Кожної ночі гул техніки, яка підтягується до шахти, яка на відстані 800 метрів. Під’їжджають танки, підтягують САУ. Зараз вздовж злітної смуги, де раніше була метеовишка, стоять дві САУ. І тут, де військова частина, тут три САУ стоїть і три танки», – розповів доброволець.

Представник місії ОБСЄ, яка стежить за процесом відведення техніки, Майкл Боцюрків заявив, що не може підтвердити повного відведення зброї бойовиками на Донбасі. Спостерігачам, наголосив Боцюрків, потрібна інформація від обох сторін про кількість техніки, маршрути її пересування та кінцеві пункти призначення.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG