Доступність посилання

ТОП новини

Чеський активіст: Порошенко має наказати Савченко припинити голодування


Мітинг проукраїнських активістів у Празі, 25 лютого 2015 року
Мітинг проукраїнських активістів у Празі, 25 лютого 2015 року

«Надія Савченко вже переможець. Пане президенте, як головнокомандувач, віддайте наказ офіцеру Надії Савченко припинити голодування»

Прага – «Празький Майдан» – відоме громадське об’єднання, яке згуртувало навколо себе чехів, небайдужих до долі України та її європейського майбутнього. Одним із них є Павел Черня, який у вівторок закликав президента Петра Порошенка як головнокомандувача Збройними силами України віддати наказ офіцеру Надії Савченко зупинити голодування у московській в’язниці. Савченко голодує з 13 грудня минулого року, протестуючи проти, як вона каже, незаконного викрадення з території України та ув’язнення в московському СІЗО.

– Що спонукало Вас звернутись до президента України стосовно Надії Савченко?

– Ще від осені 2013 року я стежу за подіями на Євромайдані в Києві, за тим, як заслужено впав режим Януковича, як відбулась анексія Криму, за агресією Росії на сході України. Я це роблю тому, що підтримую право України обирати своє майбутнє вільно, без зовнішнього тиску. Так я став членом групи «Празький майдан». Ми намагаємось висловити підтримку Україні шляхом вільних демонстрацій в центрі Праги, збираємо підписи під петицією до чеських політиків. Ми також збираємо речі для українських вояків і цивільних громадян зі східної України. Ми також уже кілька разів проводили демонстрації, щоб була випущена на свободу Надія Савченко.

Я стежу за її боротьбою з російським режимом від моменту її ув’язнення, за тим, як її викрали, перевезли через кордон до Росії, як її на основі вигаданих звинувачень нелегально утримує російська юстиція, а також за її голодуванням. Саме це її довготривале голодування викликає в мене страх, що стан її здоров’я може так погіршитись, що матиме тривалі наслідки, або що вона помре.

Над режимом Путіна вона вже здобула перемогу. Ось чому я думаю, що вона мала б зупинити голодування і дати нам шанс воювати за її свободу

Влада Путіна має на собі вже тисячі жертв на сході України, також життя багатьох сміливих російських громадян, які піднялись проти цього. Останнім є Борис Нємцов, вбитий минулого тижня. Думаю, непотрібно, щоб Надя Савченко приєдналась до цього довгого списку жертв. Гадаю, що над режимом Путіна вона вже здобула перемогу, довела своєю силою, що може вистояти і після кількох довгих місяців ув’язнення. Її підтримує весь цивілізований світ. Ось чому я думаю, що вона мала б зупинити голодування і дати нам шанс воювати за її свободу.

– Яким є Ваше звернення до президента Порошенка?

– Хочу попросити Вас, пане президенте, зважте на свою функцію головнокомандувача Збройними силами України і зверніться у формі наказу до Надії Савченко як до офіцера української армії зупинити голодування.

Сподіваюсь, якщо пан президент здійснить цей крок, Надія Савченко цей наказ виконає і дасть нам тут більше часу вести боротьбу за її свободу.

– Хочете надіслати своє звернення Петрові Порошенку, чи зараз Ваш голос на Радіо Свобода може бути цією трибуною для звернення?

– Якщо це можливо, хотів би використати цю форму і звернутись до пана президента через ваш ЗМІ.

– А що б Ви хотіли сказати Надії Савченко?

– Я хотів би її попросити, щоб вона зупинила голодування. Адже була вже смерть Сергія Магнітського в російській тюрмі, і доля Савченко, її статечний опір нам знову нагадує про ту смерть. Адже в Росії відсутня незалежна і справедлива правнича система. Ось чому я вважаю, що Надя вже зараз є переможцем над режимом Путіна.

Дуже-дуже прошу її припинити голодувати. Я твердо вірю, що вона вже незабаром повернеться додому. Звичайно, її рішення я буду поважати, яким би воно не було. Та все ж сподіваюсь, що вона зупинить голодування і нам дасть час боротись за неї.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG