Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: рух важкого озброєння є, але це не «відведення»


Філіп Брідлав
Філіп Брідлав

У НАТО заявляють про відведення деякої важкої техніки від обох боків лінії зіткнення на сході України, але не мають підтвердження з боку ОБСЄ про повне відведення техніки.

«Ми дійсно бачимо з обох боків лінії бойового зіткнення відведення деякої техніки, але «відведення» у цьому випадку – це не той термін. Висновок такий: куди здійснюється відведення, ми не знаємо. Ми не бачимо, щоб (ці озброєння) в обов’язковому порядку відводилися туди, де їм місце», – заявив командувач військ НАТО в Європі Філіп Брідлав, виступаючи на круглому столі в брюссельському аналітичному центрі «Друзі Європи» (Friends of Europe), присвяченому питанням глобальної безпеки.

«У нас немає чіткого уявлення про те, там відбувається насправді, бо немає підтверджень з боку спостерігачів ОБСЄ», – додав він.

Філіп Брідлав пояснює, що спостерігачі місії ОБСЄ не мають змоги дістатися до зон, до яких вони б хотіли потрапити для перевірки ситуації. «Отже, ми не маємо чіткої картини щодо того, що там насправді відбувається», – резюмує він.

Водночас командувач військ союзу НАТО заявив, що останні дві угоди щодо припинення вогню були використані проросійськими сепаратистами для «переозброєння, переоснащення і приготувань майбутніх бойових операцій, прямі підтвердження яким сталися в Дебальцевому та в інших місцях».

Загалом, за даними Північноатлантичного союзу, інтенсивність боїв значно знизилася протягом останніх днів, хоча сутички далі тривають вздовж всієї лінії зіткнення.

Українські військові заявили, що готуються почати другий етап відведення важкого озброєння. Найближчим часом Україна розпочне відведення від лінії розмежування 152-міліметрових артилерійських установок «Акація», заявив речник АТО Анатолій Стельмах. Зі свого боку, в. о. речника Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов повідомив, що українська сторона продовжує відведення 100-міліметрових артилерійських установок.

Бойовики також заявляють про відведення важкого озброєння.

Відведення важкого озброєння від лінії зіткнення і припинення вогню, зокрема, передбачають мінські домовленості від 12 лютого.

XS
SM
MD
LG