Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську музичним флеш-мобом вшанували пам’ять Вербицького та Івасюка


Музичним флеш-мобом вшанували пам’ять композиторів Михайла Вербицького і Володимира Івасюка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Музичним флеш-мобом вшанували пам’ять композиторів Михайла Вербицького і Володимира Івасюка

На майдані в центрі Івано-Франківська троє скрипалів – Андрій Савка і Ярослав Бибик з Прикарпаття та Кирило Стеценко з Києва зіграли гімн України, слухачі підтримали музикантів своїм співом.

Таку акцію присвятили 200-річчю від дня народження композитора Михайла Вербицького, який написав музику до гімну.

За словами скрипаля, внука відомого українського композитора Кирила Стеценка, це символічна естафета від Тараса Шевченка, 200-літній ювілей якого відзначили в минулому році, до 200-ліття Михайла Вербицького.

«Якби він написав тільки один Гімн України, він вже би був великим», – вважає Стеценко.

Музичний флеш-моб організувала громадська організація «Громадський інститут аналітики». За словами її керівника Віталія Перевізника,«потрібно відходити від радянських традицій пошанування відомих людей: поставили пам’ятник і забули, а потрібно читати їхні твори, виконувати їхню музику – це буде найкраща пам’ять». Через соцмережі активісти запропонували провести схожі акції також в інших містах.

Ще одну дату – 66-у річницю від дня народження українського композитора Володимира Івасюка івано-франківці відзначили виконанням «Червоної рути».

Михайло Вербицький (1815–1870) – один із перших українських професійних композиторів Галичини, фундатор Перемишльської композиторської школи. Вперше пісню «Ще не вмерла Україна», що згодом стала гімном, почули в Перемишлі.

Верховна Рада України ухвалила постанову про відзначення 4 березня 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького.

Рішенням 37-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 200-річчя з дня народження українського композитора Михайла Вербицького включене до календаря пам’ятних дат на 2014-2015 роки, які будуть відзначатись під егідою цієї організації.

XS
SM
MD
LG