Доступність посилання

ТОП новини

«Температура впала, і ми поповзли» – шахтар, який урятувався після вибуху


Шахтарі виходять з вугільної шахти імені Засядька. Донецьк, 4 березня 2015 року
Шахтарі виходять з вугільної шахти імені Засядька. Донецьк, 4 березня 2015 року

Ризики смертності на окупованих шахтах зростають, бо бракує профільних рятувальників і контролю за правилами безпеки

Щонайменше 9 загиблих, і ще понад 20 намагаються врятувати з-під землі – наслідки вибуху на шахті імені Засядька у Донецьку. Український уряд вимагає від бойовиків допустити на місце аварії спеціалістів рятувальних служб. В угрупованні «ДНР» заявляють, що впораються самі. А якщо не самі – то попросять Росію й «ЛНР». У Незалежній профспілці гірників кажуть: ситуація на шахті імені Засядька ускладнена тим, що з окупованої території за останні місяці виїхали сотні спеціалістів гірничо-рятувальної служби. Це, кажуть у профспілці, створює ризики і на майбутнє.

«Хлопок – і нас відкинуло метри на три-чотири», – згадує шахтар Іван Лазаренко. Він – один із тих, кому вдалося врятуватися після аварії на шахті імені Засядька у Донецьку. «Потім відразу – спека, температура дуже зросла. Потім температура впала, і ми поповзли», – розповідає він.

Вибухнуло так, що летів близько 4 метрів – шахтар
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00


Зараз Іван – у донецькій лікарні. Понад 20 шахтарів залишаються під землею. Станом на зараз урятувати вдалося 16. Донецький лікар Еміль Фісталь розповів: в Інституті відновлювальної хірургії, який він очолює, перебувають пʼятеро постраждалих. «Один із них – у критичному стані. У нього – тотальний опік. Крім того, у них усіх – термоінгаляційне ураження дихальних шляхів, механічні травми», – зазначив хірург.

Бойовики проситимуть про допомогу Росію

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

За попередніми даними угруповання «ДНР», на шахті вибухнув метан. Українська влада вимагала від бойовиків допустити до місця аварії спеціалістів гірничо-рятувальної служби, але, за словами премʼєр-міністра Арсенія Яценюка, сепаратисти сказали: ні.

Публічно зараз звертаюся до Російської Федерації: дайте вказівку цим покидькам пропустити наші гірничо-рятувальні бригади, щоб урятувати життя шахтарів
Арсеній Яценюк

«Тому я публічно зараз звертаюся до Російської Федерації: дайте вказівку цим покидькам пропустити наші гірничо-рятувальні бригади для того, щоб урятувати життя шахтарів», – зазначив Яценюк на засіданні Кабміну.

В угрупованні «ДНР» заявили, нібито Київ їм ніякої допомоги не пропонував. Але якби і запропонував, стверджують: від України їм нічого не потрібно. «У разі необхідності керівництво республіки має намір звернутися за допомогою до МНС Російської Федерації і «Луганської народної республіки», – сказав Олексій Кострубицький, який називає себе «міністром із надзвичайних ситуацій ДНР».

Шахтарі після виходу з вугільної шахти імені Засядька. Донецьк, 4 березня 2015 року
Шахтарі після виходу з вугільної шахти імені Засядька. Донецьк, 4 березня 2015 року

«Чим більше видобули вугілля, тим більша зарплатня»

Шахта імені Засядька – одне з найбільших гірничо-видобувних підприємств України. Але водночас – і одне з найбільш небезпечних: із 1999 року тут сталося щонайменше 7 великих аварій.

Спеціаліст гірничо-видобувної галузі Віктор Бербенець, який свого часу працював на шахтах зокрема й інженером-технологом, пояснює у коментарі Радіо Свобода: накопичення і вивільнення газу у місцях видобутку вугілля – природні процеси. Проблеми створює людський фактор.

При видобутку, треба дотримуватися технології ведення робіт, видобувати ту кількість вугілля, що розрахована у паспорті, у проекті
Віктор Бербенець

«Щоб була маленька концентрація газу (і, відповідно, менший ризик вибуху при появі іскри – ред.) при видобутку, треба дотримуватися технології ведення робіт і видобувати ту кількість вугілля, що розрахована у паспорті, у проекті. Але на ці паспорти мало хто дивиться. Бо чим більше видобули вугілля, тим більша у людей зарплатня, тим більше заробило грошей підприємство», – розповів фахівець.

Крім того, пояснює Віктор Бербенець, більшість українських шахт – старі і потребують модернізації, особливо це стосується необхідності оновлення вентиляційних стовбурів.

З окупованої території виїхали кілька сотень рятувальників

Михайло Волинець
Михайло Волинець

Голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець каже у коментарі Радіо Свобода: ситуація на шахті за нинішніх умов ускладнюється ще й тим, що після фактичної окупації частини Донбасу бойовиками, там бракує профільних рятувальників.

700 бійців гірничо-рятувальної служби ще кілька місяців тому переїхали на територію, підконтрольну українській владі
Михайло Волинець

«Гірничо-рятувальна служба на окупованій території розбалансована. 700 бійців гірничо-рятувальної служби ще кілька місяців тому переїхали на територію, підконтрольну українській владі, – зазначає Волинець. – Крім того, що служба на окупованій території не укомплектована, матеріально-технічна база розграбована, деякі (з рятувальників – ред.) взяли автомат і пішли воювати. Вони сьогодні не в змозі надати всю необхідну допомогу шахтарям, які опинилися в пастці».

Михайло Волинець додає: ризик того, що аварія на шахті Засядька – не остання на окупованій бойовиками території, дуже високий. Він нагадує, що держава наразі не здатна контролювати дотримання там правил безпеки й охорони праці.

До окупації частини Донеччини бойовиками шахта імені Засядька входила до тресту «Донецьквугілля», почесним президентом якого є народний депутат Юхим Звягільський. За словами Арсенія Яценюка, він контактував із парламентарем із проханням використати свій вплив і домогтися допуску на шахту українських рятувальників, але це результату не дало.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG