Доступність посилання

ТОП новини

З вини Міграційної служби України кримчани можуть потрапити в «чорний список» окупантів


Правозахисники побоюються, що запити, які міграційна служба надсилає на півострів, відкриють владі Росії особисті дані проукраїнських активістів у Криму

18 лютого на комітетських слуханнях з проблем внутрішньо переміщених осіб голова Державної міграційної служби України Сергій Радутний з жалем зазначив, що запити, які міграційна служба подає в Крим для ідентифікації кримчан, залишаються без відповіді. За словами Радутного, подібні запити у Федеральну міграційну службу Росії необхідні ДМСУ для виготовлення документів для переселенців із Криму. Однак правозахисники побоюються, що подібні запити відкриють окупантові особисті відомості про кримчан і переселенців, які виїхали на материк.

За словами кримського юриста В'ячеслава Ломброзо, запити Міграційної служби України в Крим автоматично надають окупаційній владі інформацію про кримчан, які виїжджають на материк, а також про переселенців, які отримують адміністративні послуги, пов'язані з отриманням паспорта громадянина України, закордонного паспорта і всіх пов'язаних з цим операцій.

«Не виключаю, що передається й інша інформація. Для того, щоб з'ясувати це, громадська організація «Кримська хвиля» надіслала на адресу ДМСУ відповідний запит», – розповів Ломброзо.

В'ячеслав Ломброзо
В'ячеслав Ломброзо

Юрист відзначає, що подібні дії міграційної служби порушують закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території». А саме, статтю дев'яту, згідно з якою будь-які зв'язки і взаємини держорганів, а також їхніх посадових осіб з інституціями, створеними окупантами, неприпустимі.

«Такі відносини допускаються лише для забезпечення національних інтересів України і для захисту прав і свобод її громадян, виконання міжнародних договорів і відновлення на тимчасово окупованій території конституційного ладу України. Очевидно, що, направляючи запити органам окупаційної влади з метою ідентифікації особи, ДМСУ явно не переслідує жодної мети, передбаченої частиною четвертою дев'ятої статті зазначеного закону», – підкреслює Ломброзо.

За його словами, передача персональних відомостей про людину без її згоди – це вже порушення її прав. Погіршує становище те, що ці відомості передаються країні-агресору, влада якої може розшукувати кримських проукраїнських активістів, які намагалися протистояти окупації, збираючись на мирні акції та мітинги.

«Це вже ваші люди, робіть з ними, що хочете»

На думку правозахисника Бориса Бабіна, заява пана Радутного означає, що навіть в умовах російської агресії та окупації Криму ні органи ДМСУ, ні органи будь-якої іншої держструктури України не змогли зробити переоцінку цінностей.

Для цих органів отримання у відповідні терміни формальної відповіді на формальний запит важливіше, ніж Батьківщина. Як не дивно, немає ніякої корупційної підоснови
Борис Бабін

«Для цих органів отримання у відповідні терміни формальної відповіді на формальний запит важливіше, ніж Батьківщина, ніж здоровий глузд. При цьому пан Радутний навряд чи симпатизує окупантам, бо він у своєму виступі щиро обурювався, що на запити до Криму не надходили відповіді. Як не дивно, немає ніякої корупційної підоснови – ніхто не заплатить ні за запит до Криму, ні за його відсутність», – зазначає Борис Бабін.

Борис Бабін
Борис Бабін

За словами експерта, запити до Криму для ідентифікації кримчан загрожують не стільки переселенцям, скільки громадянам України, які живуть у Криму. «Окупаційна влада, звичайно, створює «чорні списки» громадських активістів і неблагонадійних осіб. Ось такий запит і стане підставою для занесення особи в «неблагонадійні».

Така «здача» своїх громадян – це сигнал росіянам. Мовляв, це вже ваші люди, робіть з ними, що хочете
Борис Бабін

Адже мова не про громадських активістів і протестувальників, а про простих громадян, які вирішили і далі підтримувати зв'язок з нашою державою. Крім того, така «здача» своїх громадян окупантам – це своєрідний сигнал росіянам. Мовляв, це вже ваші люди, робіть з ними, що хочете», – підкреслив Бабін.

Журналіст «Крим.Реалії» надіслав інформаційний запит до Державної міграційної служби України з проханням прокоментувати ситуацію ще 23 лютого, однак відповіді на запит не отримав досі.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

На цю ж тему:

Активіста Євромайдану б’ють у СІЗО в Криму – правозахисники

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG