Доступність посилання

ТОП новини

США в ОБСЄ вимагають від Росії й сепаратистів припинити наступ в Україні і попереджають про «ціну»


Данієл Бер, архівне фото
Данієл Бер, архівне фото

Росія і підтримувані нею сепаратисти мають припинити наступальні дії в Україні і дотримуватися припинення вогню, заявив постійний представник США в ОБСЄ.

Виступаючи на засіданні Постійної ради Організації з безпеки і співпраці в Європі, Данієл Бер заявив: якщо Росія не дотримається своїх міжнародних обов’язків і зобов’язань, вона заплатить іще більшу ціну – цим виразом на Заході називають нові санкції.

Представник США перелічив цілу низку вимог, які має виконати Росія, серед них і піти з Криму.

На сході України Росія й підтримувані нею сепаратисти мають відвести важкі озброєння і дати можливість перевірити це відведення. Також Росія має надати спостерігачам ОБСЄ безперешкодний доступ по всій території України, каже Бер.

Крім того, Росія має надати ОБСЄ можливість спостерігати за всім протягом її кордону з Україною, вивести зі сходу України свої озброєння і особовий склад і загалом припинити підтримувати сепаратистів в Україні, наголосив представник США в ОБСЄ.

Росія заявляє, що не причетна до подій в Україні, є не учасником, а лише «гарантом» мінських домовленостей і відтак не має наміру їх виконувати, і що в Україні немає її військ і озброєнь – усупереч наявним в України й на Заході даними, що Москва підтримує проросійських сепаратистів на сході України не тільки сучасними озброєннями, зокрема, важкими, а й живою силою, в тому числі підрозділами регулярних збройних сил.

Сполучені Штати Америки і Європейський союз нині узгоджують можливість розширити санкції проти Росії, зокрема, проти цілих секторів російської економіки, якщо наступ її військ і сепаратистів на сході України поновиться.

XS
SM
MD
LG