Доступність посилання

ТОП новини

Альтман: Росія «глибоко слабка» і її можна змусити «зігнутися»


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

«Росія перебуває на межі. Є певна точка, досягнувши якої, їй доведеться просити про поступки»

На думку інвестиційного банкіра і колишнього заступника міністра фінансів США Роджера Альтмана, російський президент Володимир Путін випробовує терпіння своїх співвітчизників, але більш вразливий для санкцій, ніж прийнято вважати.

«Багато хто не розуміє, наскільки глибоко слабка Росія», – заявив Альтман в інтерв’ю Bloomberg Television у середу, звертаючи увагу на зниження чисельності населення, проблеми в банківській системі і валюту, яка втратила близько половини своєї вартості.

«Росія перебуває на межі», – додав він.

Країна стикається із збільшеною кількістю запозичень на глобальних ринках на тлі санкцій США і ЄС, введених після російської анексії Криму рік тому.

У понеділок міністр фінансів Росії Антон Силуанов повідомив, що Росія, ймовірно, не буде виходити на зовнішні ринки запозичень в 2016 році, після того як цього року Москва відмовилася випускати іноземні облігації для покриття бюджетного дефіциту.

Співзасновник інвестиційно-банківської компанії Evercore Partners, Альтман вважає, що Путін переоцінює терпіння своїх громадян в умовах, коли Росія вступає в першу рецесію з 2009 року на тлі серйозного зниження цін на нафту і санкції, введені у зв’язку з конфліктом в Україні. За оцінками Міністерства економіки, російський ВВП цього року скоротиться на 3 відсотки.

Путін, «очевидно, вважає, що російський народ має довгу і сумну історію важких страждань і що, фактично, його здатність переносити страждання безмежна», сказав Альтман. Але це припущення може виявитися неправдивим, додав він, зазначивши, що Росія більш інтегрована у світову фінансову систему, ніж Північна Корея.

«Є певна точка, досягнувши якої, Росія, принаймні теоретично, не зможе функціонувати і їй доведеться просити про поступки, – сказав Альтман. – Цією точкою, наприклад, може стати банківський колапс і подальші збої з валютою. Не виключено, що якщо нам доведеться посилити санкції і це підтримає Європа, вони зможуть змусити Росію зігнутися».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG