Доступність посилання

ТОП новини

Прикордонники здійснили лише візуальний огляд «гумконвою» Росії – ДПС


Вантажівки «гуманітарного конвою» Росії на пункті пропуску, архівне фото
Вантажівки «гуманітарного конвою» Росії на пункті пропуску, архівне фото

Російська сторона в односторонньому порядку здійснила оформлення чергового «гуманітарного конвою», українські прикордонники здійснили лише візуальний огляд вантажу, повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

«Оскільки переміщення «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та національного законодавства і погоджених з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста модальностей, контроль українською міжвідомчою групою здійснювався лише шляхом візуального спостереження без виконання контрольних функцій», – йдеться у повідомленні.

За даними Держприкордонслужби, вранці через пункт пропуску «Матвєєв Курган» (Росія) на в’їзд в Україну прослідувала колона «гумконвою» у складі 23 автомобілів, транспортні засоби перевозили вантаж продуктів харчування.

Раніше МНС Росії відправило «позачергову колона з гуманітарною допомогою» для допомоги сім’ям і родичам шахтарів, загиблих і постраждалих на шахті імені Засядька.

Російська сторона заявляє, що понад 20 автомобілів доставлять до Донецька понад 200 тонн вантажу: продукти харчування, медикаменти та предмети першої необхідності, а також високотехнологічне спеціальне спорядження та обладнання, призначене для ефективного пошуку і порятунку людей в шахтах.

Росія уже направила в Україну сімнадцять «гуманітарних конвоїв», останній зайшов на територію України 4 березня без погодження з українською стороною.

Ні представники міжнародного комітету «Червоного хреста», ні українські прикордонники не мають змоги оглянути вантажі «гуманітарних конвоїв» Росії.

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство.

На шахті імені Засядька у контрольованому бойовиками Донецьку 4 березня о 5:20 стався вибух газово-метанової суміші. У результаті вибуху загинули 34 гірники.

XS
SM
MD
LG