Доступність посилання

ТОП новини

Дані про сепаратистів у відкритому доступі


Плакат на мітингу в місті Маріуполі Донецької області. 30 січня 2015 року
Плакат на мітингу в місті Маріуполі Донецької області. 30 січня 2015 року

У створеній в Україні базі даних учасників сепаратистського руху в Криму та на Донбасі більше третини – росіяни

Мінські угоди, підписані на початку лютого, передбачають не тільки припинення вогню і відведення важкої військової техніки, а й амністію сепаратистам, які не скоїли тяжких злочинів. Кандидатів на отримання амністії вже кілька тисяч, їх імена відомі і зібрані на українському сайті «Миротворець». У базі даних сайту є громадяни не тільки України, але й інших країн, у тому числі росіяни. Амністія може знадобитися цим людям, якщо вони захочуть отримати вільний в'їзд до України або візу в країни Європейського союзу чи США.

13 лютого Сполучені Штати відмовили у видачі візи тренеру з пауерліфтингу Олексію Серебрякову. Він готувався до змагань, організованих Арнольдом Шварценеггером, в яких повинна взяти участь його підопічна, російська атлетка Мар'яна Наумова. Рішення відмовити у візі батько Наумової пов'язує з її поїздкою до Луганська і Донецька, після чого російська спортсменка потрапила до української бази даних «Миротворець», якою користуються країни ЄС і США під час розгляду заявок на видачу візи.

Хоча сама наявність в українській базі даних не є приводом для відмови у в'їзді до іншої країни, підтримка зв'язків з сепаратистами береться до уваги чиновниками.

«Те, що людина внесена до бази даних сайту «Миротворець», не означає, що вона гарантовано злочинець, – розповідає радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. – Тому що сфотографуватися з автоматом не є злочином, але це означає, що людина схильна до порушень і необхідно перевірити її особу. Якщо така людина внесена до бази даних, то в Україні її затримають під час перетину кордону чи на блокпостах для додаткової перевірки, а у випадку, якщо під час неї підтвердиться інформація про причетність до тероризму і сепаратизму, людину затримують згідно із встановленомим законом порядком».

Серед членів збройних формувань на Донбасі російських громадян – 38 відсотків

На сайті «Миротворець» опубліковані імена, а також фотографії та відеодокази причетності до сепаратизму понад 11 тисяч осіб. За даними співробітників сайту, «серед членів збройних формувань на Донбасі російських громадян – 38 відсотків, серед прихильників так званої «Новоросії» частка росіян – 89 відсотків». Тому нещодавно автори сайту склали окремий список громадян Росії – понад дві тисячі осіб. Серед них можна знайти кілька десятків кадрових російських військових. Наприклад, полковника Сергія Волика, який нібито командував частиною дивізії під час вторгнення військ Росії на територію України у серпні 2014 року. Тоді українські військові затримали кілька десантників Свірської дивізії Повітряно-десантних військ Збройних сил Росії (в\ч 71211).

Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко і російський співак Йосип Кобзон у Донецьку також у списку
Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко і російський співак Йосип Кобзон у Донецьку також у списку

Поряд з іменами військових згадані кілька керівників так званого Координаційного центру допомоги «Новоросії» в різних регіонах Росії, а також керівників та представників різних вкрай правих і вкрай лівих російських організацій, що вербують і відправляють «добровольців» на Донбас, а також надають сепаратистам фінансову допомогу. Серед причетних до підготовки і відправки росіян на Донбас є депутати Державної думи, наприклад Євген Федоров. Також в базі даних є імена депутатів Сергія Миронова, Петра Голубєва, Олексія Пушкова – через надання підтримки бойовикам. Крім них, є в списку і члени російських муніципальних органів влади, які взяли до рук зброю, як, наприклад, депутат законодавчих зборів Златоуста від КПРФ Олександр Негребецький.

Російський актор Олександр Баширов (в центрі) на Донбасі
Російський актор Олександр Баширов (в центрі) на Донбасі

У списку є й кілька імен зі сфери шоу-бізнесу, наприклад, актори Сергій Маховиков та Олександр Баширов. Перший може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за незаконний перетинан українського кордону, другий – за виділення коштів на діяльність сепаратистів на Донбасі.

Усі зазначені на сайті дані вдалося отримати завдяки моніторингу соціальних мереж і ЗМІ в інтернеті. Крім цієї інформації, співробітники сайту вивчають і доступні списки загиблих, адже в публічний доступ потрапляють далеко не всі росіяни, загиблі на Донбасі.

Сайт «Миротворець» зараз дуже активно використовують українські військовослужбовці на блокпостах. Перевіряють, чи є щодо тих або інших осіб якась інформація
Антон Геращенко

«Сайт «Миротворець» зараз дуже активно використовують українські військовослужбовці на блокпостах. Вони забивають прізвища людей у свої смартфони і перевіряють, чи є щодо тих або інших осіб якась інформація. Так може бути затриманий і громадянин Росії – у разі, якщо підтвердиться його причетність до тероризму і сепаратизму. Консульство Росії буде офіційно про це повідомлено, буде наданий юридичний захист. Облік затриманих в Україні росіян не ведеться, але підозрюваних, які перебувають в українських тюрмах, використовують для обміну. Під час найбільшого обміну полоненими, перед новим роком, понад 220 осіб, у тому числі громадян Росії, вдалося поміняти на українських військовослужбовців, які опинилися в полоні у сепаратистів», – говорить Антон Геращенко.

Українських військових (до початку березня в полоні у сепаратистів залишалося 400 осіб) при цьому змінюють не тільки на тих, хто опинився в полоні, а й на тих, хто був заарештований за підозрою в сепаратизмі. На сайті підкреслюють, що до бази даних потрапляють лише ті, хто підозрюється в скоєнні злочинів проти національної безпеки України – як ті, хто змінив присягу в Криму чи на непідконтрольних київському уряду територіях Донецької та Луганської областей, так і ті, хто взяв до рук зброю для участі в сепаратистському русі.

Водночас, за словами Геращенка, сайт «Миротворець» створювався не тільки для обміну полоненими.

Зібрано і знаходиться у відкритому доступі 10600 профілів громадян України та інших країн, зокрема Росії, які воюють проти України. Ще на аналізі близько 15 тисяч профілів
Антон Геращенко

– Влітку минулого року група колишніх офіцерів спецслужб України звернулася з пропозицією створити координаційний майданчик, куди буде стікатися інформація від волонтерів з аналізу інформації, що знаходиться у соцмережах. Цей майданчик тепер працює як сайт «Миротворець». Тут зібрано і знаходиться у відкритому доступі 10600 профілів громадян України та інших країн, зокрема Росії, які воюють проти України і таким чином скоюють злочин проти нашої країни. Ще на аналізі знаходиться близько 15 тисяч профілів, адже кожен такий профіль переперевіряється: щоб не було з'ясування стосунків, інформація збирається з декількох джерел. Головна мета – створити щось на зразок Центру Симона Візенталя – майданчик для покарання злочинців, навіть щоб через 20-30 років можна було знаходити цих злочинців, де б вони не знаходилися.

Фотографії заарештованих іспанців, які воювали на боці сепаратистів. Їхні імена також були занесені в базу даних «Миротворець»
Фотографії заарештованих іспанців, які воювали на боці сепаратистів. Їхні імена також були занесені в базу даних «Миротворець»

Наприклад, ми знаємо, що останньою кривавою атакою на Маріуполь, в результаті якої загинули 31 осіб і понад сто були поранені, керував підрозділ під командуванням терориста з позивним «Попіл», є їхні прізвища та імена. Ми зараз дуже ретельно збираємо інформацію в соціальних мережах про те, хто мав стосунок до цього угруповання, вираховуємо всіх співучасників, будемо оголошувати їх в міжнародний розшук і знаходити їх через 10-20 років. Збираючи інформацію з відкритих джерел, ми зможемо не тільки повністю відновити хід подій, але і те, хто з ким був знайомий, і таким чином сприяти правоохоронним органам України.

– Тобто збір інформації для бази даних сайту ведеться в основному в інтернеті?

І в Росії є сміливі люди, які передають нам списки цілих військових частин Російської Федерації, які беруть участь у війні на території України
Антон Геращенко

– Російська Федерація веде через свої державні органи і громадські організації широку інформаційну кампанію проти України в соціальних мережах. Ця кампанія почалася давно, кілька років тому, і особливо активізувалася під час подій на Євромайдані, під час анексії Криму та спроби захоплення Донбасу. Відбувалося це так, що в соціальних мережах масово реєструвалися як громадяни України, так і Росії, які заявляли про своє бажання взяти участь у терористичній боротьбі проти України, записувалися в ополчення, фотографувалися зі зброєю, викладали в мережу відеоролики, де вони катують або мучать українських громадян та українських військових. Офіційні органи влади України, служба безпеки, МВС ведуть власний облік подібного роду випадків. Соціальні мережі величезні, і є дуже велике бажання громадян допомагати узагальнювати цю інформацію. До цього я хочу додати, що і в Росії є сміливі люди, які передають нам списки цілих військових частин Російської Федерації, які беруть участь у неоголошеній Росією війні на території України.

– Нещодавно був складений окремий список росіян, які мають стосунок до подій на Донбасі. Чи не могли б Ви охарактеризувати тих людей, які були до нього включені?

– Є кілька груп. Це професійні диверсанти, розвідники, які є співробітниками російських спецслужб. Наприклад, пан Гіркін ніколи не приховував, що він є співробітником ГРУ. Є й романтики, які думають, що на Донбасі точиться війна з НАТО, з Америкою і так далі. Їх вербують через православну церкву, через комуністичну партію Росії або ЛДПР, потім ці люди приїжджають на Донбас. Комусь із них обіцяють якусь оплату, комусь не обіцяють навіть оплату. Є також професійні найманці, які воювали в різних війнах, їм платять 1,5-2 тисячі доларів.

Служба безпеки України за минулий рік почала розслідування понад 4 тисяч кримінальних справ, пов'язаних зі злочинами, що стосуються національної безпеки, загроз територіальній цілісності, спроб захоплення влади. 74 людини вже були засуджені, серед тих, хто отримав найбільші терміни, є двоє росіян, засуджених на 8 років позбавлення волі за терористичну діяльність і 10 років позбавлення волі за шпигунство. Не виключено, що в майбутньому ці люди можуть бути обміняні на українських військовослужбовців, що перебувають в російських в'язницях.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Олександра Вагнер

    Редактор інформаційної служби Російської редакції Радіо Свобода, кореспондентка в Чеській Республіці. Із Російською редакцією Радіо Свобода співпрацюю з 2006 року. Народилася в Києві в 1979 році, закінчила магістратуру київського Інституту журналістики. Вчила англійську мову в City College Brighton and Hove (Велика Британія). Працювала в українських газетах, публікувалася в аналітичному тижневику «Дзеркало тижня» (Київ) і декількох європейських виданнях. Була співробітником служби іномовлення чеського радіо – «Радіо Прага».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG