Доступність посилання

ТОП новини

Сотні бронетранспортерів досі «консервуються» на Донеччині


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Депутати, промисловці й експерти радять терміново розконсервовувати військову техніку зі складів біля лінії фронту

Київ – Законсервовану українську бронетехніку, яка зберігається поблизу зони бойових дій, не відводять у глибокий тил на переобладнання, повідомляє керівник підприємства «Вепр», яке спеціалізується на такій техніці. Відтак зростає ризик захоплення складів російськими військами та сепаратистами, попереджають експерти. В Міноборони цю проблему не коментують, тоді як концерн «Укроборонпром» звітує, що триває переоснащення техніки, яку вивезли з прифронтового Артемівська.

Сотні одиниць легкої бронетехніки радянських часів законсервовані на військових складах в Артемівську на Донеччині. Серед них – близько 900 бойових розвідувально-десантних машин (БРДМ), заявив у коментарі Радіо Свобода Володимир Пилипенко, директор підприємства «Вепр», яке спеціалізується на виробництві й переобладнанні броньованого автотранспорту. Він наголосив, що якість броні БРДМ дає змогу досить швидко переробити їх на сучасні броньовані машини для піхоти, які в підсумку будуть дешевшими та не гіршими, ніж західні аналоги. Одні лише підприємства Кременчука, у разі стабільного фінансування, здатні переробляти до 500 БРДМ на місяць, запевняє Пилипенко. Він демонструє зразки перероблених на його підприємстві БРДМ, які крім капітального ремонту отримали сучасні броньовані вікна й великі двері та додаткове обладнання, що робить їх придатними до десантування й застосування у міських боях, заявив Володимир Пилипенко.

Основна маса української бронетехніки призначена для фронтальної війни: від міста до міста.Я маю креслення, і готовий поділитися з будь-яким підприємством
Володимир Пилипенко

«Основна маса української бронетехніки призначена для фронтальної війни: від міста до міста. Нині бойові дії відбуваються в містах, де багато важать габарити техніки та пристосованість до асфальтованих доріг. Давайте ж, дамо нашим воякам нову та недорогу техніку. Я маю креслення, і готовий поділитися з будь-яким підприємством, яке готове долучитися. Працюймо!», – закликає директор підприємства «Вепр».

Вивозити в тил треба всю українську бронетехніку, яку зберігають на консервації поблизу від лінії фронту, наголосив у коментарі радіо Свобода позафракційний народний депутат Юрій Бублик.

Артемівськ знаходиться близько до зони бойових дій. Я не знаю, чого чекає влада? Чекає, доки захоплять місто разом з бронетехнікою?
Юрій Бублик

«Саме в Артемівську зберігаються тисячі одиниць техніки, які терміново треба звідти вивезти. Адже Артемівськ знаходиться близько до зони бойових дій. Я не знаю, чого чекає влада? Чекає, доки захоплять місто разом з бронетехнікою? – обурюється депутат. – Треба готуватися до подальшого наступу московських окупантів, тому що такий наступ, на жаль, планується».

Радіо Свобода звернулося до Міноборони із запитаннями, наскільки надійно захищені склади законсервованої бронетехніки в Артемівську на випадок атаки російських військ та сепаратистів, і хто має опікуватися її вивезенням на реконструкцію. У прес-службі відомства відповіли, що не володіють інформацією щодо конкретних складів, і пообіцяли вивчити питання й відповісти пізніше.

Тим часом державний концерн «Укроборонпром» звітує: частину броньованих машин з Артемівська, зокрема БТР-1, вже розконсервовують та переобладнують у Вінниці. Перші такі машини днями надійшли на озброєння Нацгвардії, повідомляє концерн на своєму сайті. Водночас, у повідомленні йдеться, що Вінницький експериментально-механічний завод здатен осучаснити до 80 БТР-ів на рік.

Між тим, це в десятки разів менше техніки, аніж є на консервації в одному лише Артемівську, наголошує депутат Юрій Бублик.

Потрібно вирішити, вивозити чи знищувати стару техніку – експерт

Теоретично треба було вже давно вивезти усю непрацюючу радянську бронетехніку з Донеччини й Луганщини, але на практиці для цього можуть бути серйозні застереження, повідомив Радіо Свобода співдиректор програм з міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Потрібно передбачати можливі сценарії на випадок, якщо склади намагатимуться захопити сепаратисти. Імовірно, непрацюючу техніку простіше знищити на місці
Олексій Мельник

«На папері Міноборони мало б давно вивезти подалі від фронту все що можна. Однак ми не знаємо деталей, чи всю цю бронетехніку можна відновити, чи вона великою мірою є брухтом. Потрібно передбачати можливі сценарії на випадок, якщо склади намагатимуться захопити сепаратисти. Імовірно, непрацюючу техніку простіше знищити на місці. Але це дуже великі обсяги, і невідомо, чи має зараз держава потрібні ресурси», – припускає експерт. І додає, що у випадку з евакуацією 900 БРДМ ідеться про декілька залізничних ешелонів.

Наскільки надійно Збройні сили захищають підступи до Артемівська? РНБО й український Генштаб стверджують, що після відступу з Дебальцева на цьому напрямку українські військові залишаються на своїх позиціях. Водночас, прес-секретар командування сектору А (північна ділянка лінії фронту) Володимир Коріняк повідомляє, що на Луганщині росіяни та бойовики накопичують ударну групу, навчають свіжі сили найманців, відтак спроба наступу може відбутися в найближчі тижні.

Подібну інформацію наводить і депутат від «Народного фронту» лідер групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. За його словами, російське командування намагається створити перевагу в техніці та живій силі на окремих напрямках.

На Алчевсько-Первомайському напрямку командування російсько-терористичних військ посилює свою ударну групу мінометними підрозділами та артилерією, нібито «відведеною» з буферної зони
Дмитро Тимчук

«На Алчевсько-Первомайському напрямку командування російсько-терористичних військ посилює свою ударну групу мінометними підрозділами та артилерією, нібито «відведеною» з буферної зони. Зокрема, в цьому районі помітили «повернення» на позиції щонайменше двох артилерійських батарей», – написав Дмитро Тимчук у себе у Facebook.

Лише сильна армія змусить Росію переглянути плани наступу– Береза

Україна має готуватися до можливого російського наступу, відтак законсервовані бронемашини треба було відводити та модернізувати ще раніше, наголосив у коментарі Радіо Свобода депутат від «Народного фронту» та колишній командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза.

Зрозуміти чи передбачити Путіна нереально. Єдине, що може його спинити – це сильна боєздатна армія. Техніка вже має йти у тил з цих складів безперервним потоком
Юрій Береза

«Треба вивезти всю техніку та всі оборонні виробництва з Донеччини та Луганщини. Пріоритетом має бути розконсервація. Ми готуємося до війни з Росією. Зрозуміти чи передбачити Путіна нереально. Єдине, що може його спинити – це сильна боєздатна армія. Техніка вже має йти у тил з цих складів безперервним потоком», – стверджує депутат.

За словами Берези, українське Міноборони вже вчинило помилку, коли на початку бойових дій залишило техніку, яка була на зберіганні в Донецьку та Луганську.

Що ж до оборони Артемівського напрямку, то Юрій Береза відзначає певний прогрес: під час перемир’я вояки розбудовують систему фортифікаційних споруд та мінних загороджень. Зі свого боку військовий експерт Ігор Козій закликає українську владу в час перемир’я опікуватися зміцненням оборони, накопиченням резервів у напрямках імовірного наступу та повністю завантажити оборонно-промисловий комплекс.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG