Доступність посилання

ТОП новини

НАТО підозрює, що сепаратисти зброю відводять для підготовки нових атак


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та головнокомандувач об’єднаними збройними силами НАТО в Європі, американський генерал Філіп Брідлав. Монс, 11 березня 2015 року
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та головнокомандувач об’єднаними збройними силами НАТО в Європі, американський генерал Філіп Брідлав. Монс, 11 березня 2015 року

Керівництво Північноатлантичного альянсу каже, що підтримка Росією сепаратистів триває і закликає до співпраці з ОБСЄ

Брюссель Союз НАТО бачить деяке відведення важкої військової техніки на лінії бойового зіткнення, але не може визначити, куди саме її перекидають. Водночас, альянс бачить і продовження російської підтримки сепаратистів. З огляду на те, що основний наголос нині і в ЄС, і в НАТО ставлять на необхідності встановлення твердого перемир’я , очільники Північноатлантичного альянсу закликали Росію та підтримуваних нею сепаратистів більше співпрацювати зі спостерігачами ОБСЄ.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, виступаючи в центральному штабі збройних сил НАТО в Європі у бельгійському Монсі, заявив, що альянс «бачив і бачить широку присутність Росії і її потужну підтримку сепаратистських сил на сході України». Водночас, він додає, що крихке дотримання режиму припинення вогню є, а важке озброєння з боку сепаратистів відводиться, однак, невідомо куди його відводять.

Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

«Виглядає на те, що режим припинення вогню триває, але він залишається хитким. Ми бачимо виведення деякого важкого озброєння, але невідомо, яке його місце призначення після виведення», – заявляє керівник НАТО, закликаючи Москву вивести свої війська і припинити підтримку сепаратистів на сході України.

Але головний сигнал з боку НАТО нині полягає у вимозі надати спостережній місії ОБСЄ весь необхідний доступ на місцях та інформацію щодо ситуації, як на широко відкритому українсько-російському кордоні, так і вздовж лінії, де зосереджене важке озброєння.

Проросійські сили на сході добре маскують свої рухи Брідлав

Філіп Брідлав
Філіп Брідлав

Тим часом, головнокомандувач об’єднаними збройними силами НАТО в Європі, американський генерал Філіп Брідлав на запитання Радіо Свобода відповів, що дізнатися, скільки саме російських сил перебуває в Україні, складно.

З риторики НАТО видно: там підозрюють, що відведення озброєнь сепаратистами проводиться, можливо, для приготувань до нового наступу. Тому, щоб розвіяти ці побоювання, Філіп Брідлав радить проросійським силам на сході України надавати прозоріші дані та співпрацювати з ОБСЄ.

«Складно зрозуміти, що там відбувається і чи надходить туди озброєння, бо проросійські сили на східній частині лінії зіткнення добре маскують свої рухи. Тож потрібна співпраця з місією ОБСЄ, якій слід надати всі дані, потрібна прозорість. Деякі успіхи у перемир’ї є, але слід підтримати роботу ОБСЄ, для продовження припинення вогню», – каже командувач силами НАТО в Європі.

НАТО не може визначити, куди сепаратисти й Росія відвели озброєння – Брідлав
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00


Водночас у брюссельській штаб-квартирі НАТО з ініціативи представництва України при цій організації у середу відбулося засідання Ради євроатлантичного партнерства на рівні послів. Засідання було присвячене ситуації в Україні з огляду на те, що минає рівно рік із часу окупації Криму Росією.

Результатом зустрічей диломатів стало те, що Росія залишилася ізольованою. Як заявив голова Місії України при НАТО Ігор Долгов, серед 50 країн-учасниць партнерства всі 49 держав вкотре засудили агресію Росії щодо України та анексією півострова Крим.

Тривають пошуки інструментів контролю за миром в Україні

Долгов пояснює, що мінські домовленості чітко зазначають, що саме потрібно для посилення контролю за процесом деескалації напруги на сході України. «Єдиний нині діючий інструмент моніторингу за виконанням цих угод – спостережна місія ОБСЄ, хоча дипломати припустили, що потрібно знайти й інші інструменти контролю», – пояснює він.

Ігор Долгов
Ігор Долгов

«Представники багатьох делегацій у Раді євроатлантичного співробітництва закликали Росію вплинути на сепаратистів, щоб ті допустити до важливих воєнних дислокацій представників моніторингової місії», – зазначив голова української місії при НАТО.

Тим часом, українська сторона має й план «Б»: допомогою спостережної місії могла б стати місія поліції чи військова під егідою ООН, причому, каже Ігор Долгов, – Україна вже розпочала двосторонні консультації щодо найефективніших шляхів створення та розміщення на сході України такої миротворчої місії.


На цю ж тему:

11.03.2015
Маневри бойовиків і військових Росії замість відведення озброєнь?

Російських військових на Донбасі вполовину більше, ніж проросійських сепаратистів – британські дослідники далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG