Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії викрили трьох російських шпигунів – ЗМІ


Служба безпеки Чехії викрила трьох російських шпигунів, повідомляє чеський часопис Respekt.

За повідомленням, спочатку вдалось ідентифікувати одну особу, яка «становила ризик і займалася шпигунством». Цією особою виявився російський дипломат, який «не був акредитований в російському посольстві, а прибув до Праги з іншої країни».

Після цього Служба безпеки Чехії викрила ще двох чоловіків, які також були обвинувачені у шпигунстві. За даними чеських ЗМІ, мова йде про «одного працівника російського посольства і ще одного, який направлявся до місії». Всі троє вже залишили Чехію.

Як повідомляють чеські ЗМІ, Росія відреагувала на дії чеської сторони видворенням з країни двох чеських дипломатів. Кроки Росії міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек відмовився коментувати. «Не ідеться про той вид інформації, який би я взагалі міг чи мав коментувати», – заявив чеський міністр.

Це не перший випадок розкритої діяльності російських шпигунів у Чехії. Останній стався у 2009 році, коли Служба безпеки Чехії розкрила агентів Росії, які на території Чехії збирали інформацію про НАТО.

За повідомленням інтернет-видання Hlídací pes, посольство Росії в Чехії є найбільшим за кількістю працівників серед посольств інших країн. В посольстві Росії працює 141 людина, «до дипломатичного списку їх записано десь вісімдесят. Решту становлять зареєстровані адміністративні працівники, наприклад, водії,секретарки і люди подібних професій». Досі найбільше працівників у російському посольстві в Чехії працювало у 2011 році – всього 151 особа.

За даними інтернет-видання Hlídací pes, наприклад, в посольстві США в Чехії працює всього 70 людей, а в посольстві Китаю – 28.

XS
SM
MD
LG