Доступність посилання

ТОП новини

При нарахуванні субсидій братиметься лише «чиста» зарплата» – міністр соціальної політики


850 тисяч пенсіонерів із окупованих частин Донбасу вже отримують гроші на вільній території – Розенко

Гість «Вашої Свободи»: Павло Розенко, міністр соціальної політики України.

Інна Кузнецова: Учора МВФ затвердив програму розширеного фінансування для України. Сьогодні в рамках звіту про роботу за 100 днів уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що перші кошти в рамках цього фінансування, перший транш у розмірі 5 мільярдів доларів, уже надійдуть в Україну наприкінці тижня.

Ваша Свобода / Як кредит МВФ вплине на соціальну політику держави?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Отримання кредиту від МВФ дозволить Україні уникнути дефолту, але водночас може призвести до значного погіршення рівня життя громадян. Такі заяви звучать як з вуст колишніх урядовців, так і від пересічних громадян.

Пане Розенко, який же взаємозв’язок між кредитом МВФ і соціальною політикою?

Павло Розенко
Павло Розенко
Україна ще не досягла дна у економічному падінні

– Кредит МВФ жодним чином негативно на соціальне становище людей вплинути не може. Негативно на стан соціального захисту населення діє в першу чергу важка економічна ситуація в Україні. Трирічна криза. Україна падає, Україна ще не досягла дна у своєму економічному падінні.

І треба розуміти, що соціальні стандарти, соціальна політика – це похідна від економіки, це похідна від економічного розвитку, це похідна від економічного стану держави. І, вибачте, може, я жорстко скажу, але ми можемо витрачати на соціальну політику рівно стільки, скільки нам дає сьогодні економіка.

– Але люди якось це пов’язують (чи, можливо, опозиційні політики їх підштовхують до цього) з тим, що гроші МВФ виділяються за умови підвищення тарифів, зменшення пенсій для деяких категорій населення.

Ми знаємо чітко, що ці 5 мільярдів доларів підуть не на субсидії і не на соціальну політику. Це, швидше за все, на борги. Звідки уряд буде брати кошти на соціальні виплати?

– МВФ дає гроші не під підвищення цін, не під підвищення пенсійного віку, а під реформи. І ми у дискусіях з МВФ теж дискутували на тему, що я, як міністр соціальної політики, доводив представництву і переговірникам з МВФ про те, що їхня пропозиція підвищити пенсійний вік до 65 років – це не є реформи, це є просто один із заходів, який може якимось чином стабілізувати пенсійну систему. Але в нашому випадку, у випадку України, це приведе лише до соціального вибуху з тяжкими наслідками в цілому для державності.

Тому пакет МВФ і угода, і меморандум з МВФ – це в першу чергу реформи. І саме реформи мають дати розвиток українській економіці і саме реформи, а не кошти МВФ, мають дати кошти для посилення соціального захисту громадян.

Тому що кошти МВФ – це тимчасове явище. Сьогодні є 5 мільярдів – ми можемо все це проїсти, як це багато робилося в історії України. Але через рік, через два їх уже не буде. Якщо не буде розвиватися економіка, то за рахунок чого через два-три роки платити ці соціальні видатки?

– Добре. А за рахунок чого будемо платити ці соціальні видатки зараз?

– За рахунок можливостей українського державного бюджету, за рахунок можливостей української економіки. І ми говоримо про те, що так, важка ситуація. Тому іншого варіанту, як проведення реформ, у тому числі і в соціальній сфері, немає.

– Бюджет має кошти для якої кількості громадян, які потребуватимуть субсидії внаслідок підвищення житлово-комунальних тарифів?

– По-перше, всі соціальні програми, які зафіксовані у бюджеті, будуть виконані у повному обсязі, у тому числі і підвищення мінімальних соціальних стандартів на 13%. Це мінімальних зарплат і пенсій, які заплановані з грудня 2015 року.

Виділено на програму субсидій 25 мільярдів гривень

По-друге, додатково виділено на програму субсидій сума приблизьмо 12,5 мільярдів. І в цілому по року сума складає 25 мільярдів гривень. Це рекордна для України цифра, яка буде виділена на підтримку соціально незахищених верств населення, яка буде захищати людей від підвищення цін на комунальні послуги.

Близько 4 мільйонів українських родин буде у 2015 році охоплено системою субсидій

Тут є дві складових підвищення. Перше. Завдяки тому, що ми повністю реформуємо систему субсидій, ми її відкриваємо – більше людей буде мати право на отримання цієї допомоги.

І другий компонент – безумовно, підвищення цін на житлово-комунальні послуги також збільшить кількість людей. Тобто ми прогнозуємо, що близько 4 мільйонів українських родин буде у 2015 році охоплено системою субсидій. І під ці програми виділено 25 мільярдів гривень.

– Я вже стикалася з такою цифрою, що субсидій потребуватимуть мало не 70% сімей. Чи це перебільшена цифра?

– Субсидії отримають всі, хто їх буде потребувати. Ми не обмежуємо себе цифрами 4 мільйони сімей чи 10 мільйонів сімей. Повірте, якщо ми побачимо, що кількість сімей зростатиме і потребуватиметься більше коштів на субсидії, то ми знайдемо відповідні кошти і внесемо зміни до державного бюджету. І додаткові кошти будуть знайдені.Найголовніше – у цей непростий час дати ефективний механізм для захисту людей у цей непростий соціальний час, у час реформування системи нафтогазового комплексу.

– Ми маємо запитання в мережі «Google+». Люди запитують: «Як розрахована соціальна допомога субсидіями? З яких міркувань виділені 24 мільярди гривень на субсидії по оплаті за газ і електрику? І коли прийдуть поштою нові заяви і декларації? Що декларувати громадянам, якщо офіційної роботи немає, заробітки тимчасові?».

Сьогодні мільйон родин в системі субсидій

– Перше. Розрахунок умовний. Це приблизний розрахунок родин, які матимуть право на таку допомогу. Ми сьогодні маємо мільйон родин, які сьогодні, в нинішній системі субсидій, отримують відповідну соціальну допомогу. Ми прогнозуємо, що ця цифра щонайменше втричі зросте. Ми до цього готові. Власне, реформування системи субсидій було зроблене для того, щоб якомога більше людей могли отримати цю необхідну від держави допомогу.

Допомога і нова система субсидій почнуть працювати від травня

У квітні споживачі послуг отримують бланк декларації і заяви на отримання субсидій

Допомога і нова система субсидій почнуть працювати реально від травня. І це пов’язане з тим, що нам потрібно, по-перше, довести до всіх людей можливість отримання цієї субсидії, по-друге, підготувати органи соціального захисту місцевих громад для оформлення цих субсидій. Адже повноваження по оформленню субсидій – це повноваження місцевих органів влади. І від того, як вони ефективно і якісно будуть працювати, буде залежати успіх цієї програми. Ми повинні змінити комп’ютерну програму нарахування субсидій. Дуже багато технічних моментів.

Механізм буде такий. У квітні всі споживачі послуг отримують від надавачів послуг, тобто від ЖЕКів, від теплокомуненерго, додому бланк декларації і бланк заяви на отримання субсидій.

– Якщо, наприклад, Ви і я не потребуємо субсидій, то навіщо нам надсилати?

– Ми, держава, кажемо про те, що ви маєте таку можливість. Ми маємо проінформувати всіх. Нам самим з вами вирішувати, чи будемо ми використовувати таку можливість чи не будемо, але проінформувати ми повинні кожного, я вважаю. Це було правильне рішення, що кожен споживач отримає таку декларацію, спокійно заповнить і з травня система субсидій може вже запрацювати.

Не треба буде ходити. Назад запакували у конверт, відіслали на адресу управління соцзахисту. В автоматичному режимі буде нараховуватися субсидія

Для того не треба буде ходити. Назад запакували у конверт, відіслали на адресу управління соціального захисту району, міста, селища і так далі. І в автоматичному режимі буде нараховуватися відповідна субсидія.

– Якщо, наприклад, є непрацюючі громадяни, то це не реально отримати?

– Сьогодні так, не реально. А тому, що сьогодні для того, щоб отримати субсидію непрацюючому громадянину, йому обов’язково треба перебувати на обліку у центрі зайнятості і принести довідку з центру зайнятості, що він там стоїть на обліку.

На обліку стоїть 500 тисяч людей, всього безробітних 1 900 тисяч

Але не всі непрацюючі у нас сьогодні стоять на обліку. На обліку у нас, умовно, 500 тисяч сьогодні приблизно стоїть людей, а всього у нас безробітних, за різною методологією, 1 900 тисяч.

– Тобто таким чином ви ще їх змусите ставати на облік?

Один критерій – дохід людини. Рахуємо доходи родини за 12 місяців, вписуємо у декларацію, надсилаємо в управління соцзахисту

– Ні. Це нинішня система. У новій системі субсидій всі такі критерії штучні зняті. Сьогодні один критерій – не безробітний ти робітний ти, працюєш чи не працюєш, а один критерій – дохід людини. Або ти маєш дохід, або ти не маєш доходу. Рахуємо доходи, як у всьому цивілізованому світі, родини за 12 місяців, вписуємо відповідно у декларацію, надсилаємо в управління соцзахисту. Управління соцзахисту на підставі цих даних розраховує твою субсидію.

– Маємо запитання додзвонювача.

Додзвонювачка (переклад): Якщо я є працюючим пенсіонером, на якій підставі з моєї пенсії будуть вираховувати 15%? І плюс ще із зарплати вираховують податки. Це що, я Вам, міністру соцполітики, змушена бюджет поповнювати чи як?

Пенсійному фонду не вистачає вже сьогодні 80 мільярдів гривень!

– На підставі того, що Пенсійний фонд України внаслідок діяльності всіх попередніх урядів сьогодні є банкротом. І сьогодні Пенсійний фонд України не може виплачувати пенсії всім і у повному обсязі. Для того, щоб навіть у мінімальних, мізерних сумах, які отримують наші пенсіонери, у повному обсязі виплачувати пенсії, то Пенсійному фонду не вистачає вже сьогодні 80 мільярдів гривень! 80 мільярдів, щоб виплачувати гроші.

Плюс, якщо Ви не помітили, то в Україні триває війна. І, вибачте, подобається це комусь чи не подобається, але 90 мільярдів гривень (це втричі більше, ніж у минулих роках) ми змушені сьогодні виділяти на оборону держави.

Відрахування 15% пенсії у працюючих пенсіонерів є тимчасовим. Триватиме до кінця цього року

Тому, вибачте, така ситуація. Страждають сьогодні всі. Цей захід не є приємним. Цей захід є болісним для більшості. Але цей захід (відрахування 15% пенсії у працюючих пенсіонерів – ред.) є тимчасовим. І сьогодні прийняте рішення, що він триватиме до кінця цього року. А далі, сподіваємося, економічна ситуація в країні покращиться – нам не доведеться його продовжувати на 2016 рік.

– Запитання ще одного додзвонювача.

Додзвонювачка: Зарплату ж нараховують, дають мені довідку не те, що я на руки отримую, а «брудними». І субсидій мені немає.

– Сьогодні існував справді неправильний, несправедливий механізм, коли субсидія розраховувалася з нарахованої зарплати, не тієї, яку людина на руки отримувала, на 15% менше, на 19% менше, а із нарахованої. Тобто у відомості у вас стоїть 2 тисячі гривень, а ви реально отримували на руки за мінусом податку на доходи фізичних осіб, плюс соціальні фонди. Це ви отримували 1 600. А субсидія розраховувалася на 2 тисячі гривень!

– Тепер це зміниться?

При нарахуванні субсидій буде враховуватися лише «чиста» зарплата

– Тепер це зміниться. І сьогодні при нарахуванні субсидій буде враховуватися лише «чиста» зарплата, яка видана людині на руки.

– Це дуже важливо!

– І це принципова зміна. Це принципова революція, у тому числі при нарахуванні субсидій.

– Українці очікують ще й росту цін на комунальні послуги. Аліна Швидко та Олександра Полоскова дізнавалися, як у Києві живеться тим, хто сподівається на отримання субсидій.


– Цей сюжет – свідчення того, що людям треба багато роз’яснювати.

– Так. І роз’яснювати. І я переконаний, що ця родина мала всі підстави отримати субсидію не в травні 2015 року, а ще в листопаді 2014 року. Це треба було робити. Так, були правила важкі. Але я переконаний, що в листопаді 2014 року треба йти.

Але сьогодні так, є величезна недовіра, безумовно, до системи субсидій. Люди вважають її важкою і несправедливою, і так далі. І тому реформа субсидій якраз повинна сприяти тому, щоб ця система стала відкритою, простою для оформлення для будь-якої людини.

Йдіть сьогодні оформляйте субсидії. Займе більше часу, але можна отримати в будь-якому управлінні соцзахисту по всій території України

І ще хочу відразу сказати про те, що не треба чекати травня. Всі, хто сьогодні не можуть платити, йдіть сьогодні оформляйте субсидії. Так, за старою системою, так, це займе трошки більше часу, але сьогодні можна отримати субсидію в будь-якому управлінні соцзахисту по всій території України.

При формуванні нових тарифів, субсидій не треба буде заново переоформляти

І саме головне, що при формуванні нових тарифів, при вступі нової системи субсидій не треба буде заново переоформляти. Той 1 100 тисяч сімей, які сьогодні отримують субсидії, їм субсидія буде перерахована автоматично. Не треба буде ще раз ходити, не треба буде ще раз подавати заяву. Ми це зробимо в травні автоматично.

Тому знов-таки кажу, що не треба відсувати процес подачі субсидій на травень. Це потрібно робити сьогодні.

– Запитання від дописувачів з соціальних мереж: «Які соціальні гарантії мають українські жителі Донбасу? Яка перспектива соціальної підтримки держави у тих районах, які зруйновані?».

– Є проблема. По-перше, на території, яка контролюється українською владою, безумовно, виплачуються всі зарплати, всі пенсії, всі соціальні допомоги. Там буде працювати система субсидій. Там працює вся система соціального захисту.

На територіях, які не контролюються українською владою, на жаль, ситуація катастрофічна. Не з нашої вини, але ми не можемо туди доставити пенсію, ми не можемо туди доставити соціальну допомогу. Там не працюють філії українських банків, казначейська система, там не працюють соціальні працівники чи органи Пенсійного фонду.

Але знов-таки ми сьогодні створюємо можливість для того, щоб українці звідти, переїхавши на територію України, могли у повному обсязі.

Із 1200 тисяч пенсіонерів вже 850 тисяч отримують пенсії на території, контрольованій українською владою

Я назву лише одну цифру. Із 1200 тисяч пенсіонерів, які зареєстровані були на тій території, вже 850 тисяч пенсіонерів отримують пенсії на території, контрольованій українською владою. Тобто три чверті українських пенсіонерів, які попали у таку критичну ситуацію. Уряд їм забезпечив виплату пенсій. І вони щомісяця отримують свою пенсію на територіях, контрольованих українською владою.

– Будемо очікувати, як будуть отримувати люди листи на субсидії. Будемо сподіватися, що всі матимуть можливість отримати ці субсидії, оформити їх швидко. Будемо запрошувати Вас для роз’яснення.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG