Доступність посилання

ТОП новини

На місці розкопок стародавнього міста на Поштовій площі обвалився ґрунт


Обвал ґрунту не загрожує пам’яткам на Поштовій площі у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Спорудам часів Київської Русі, які віднайшли під час реконструкції площі, зсув не зашкодив

Аліна Швидко

На Поштовій площі, де проводяться розкопки вулиці часів Київської русі, стався обвал землі. Стародавні зруби і дерев’яні частоколи не постраждали. За словами Михайла Сагайдака, директора Центру археології Києва при Інституті археології НАН, земля, навпаки, допомогає підтримувати їх належному стані. Причина обвалу – волога погода. Земля спустилась тільки на одній ділянці розкопок, де знаходяться об'єкти.

Мають бути споруджені спеціальні дренажні канали, які відводять воду
Михайло Сагайдак

«Ґрунти набухають від мокрої погоди. Коли вони не осушуються, коли не діє дренажна система, мають бути споруджені спеціальні дренажні канали, які відводять воду, зневоложують ґрунт. Саме зволоження є причиною таких сповзань», – розповідає Михайло Сагайдак Радіо Свобода.

Наразі археологи не продовжують розкопки через те, що захисне покриття, яке було над місцем роботи, довелося зняти. Конструкція була тимчасовою і потребує укріплення стінок, тому зараз становить загрозу для людей, які тут працюють. Саме через це археологи під час негоди змушені робити тривалі перерви у роботі.

«Самі розкопки будуть продовжуватись, але умовах, коли ми будемо захищені від зсувів, від дощу, і в нас будуть більш комфортні умови, щоб далі розбирати землю», – наголошує директор Центру археології.

Крім того, зараз ще немає експертного висновку щодо того, чи буде змінено проект реконструкції Поштової площі через унікальну знахідку.

Для того, аби відновити роботи, потрібна нова методика. Скласти висновок про створення на цьому місці музейного комплексу має робоча група у складі архітекторів, керівників забудови, інвесторів та реставраторів. Відповідне розпорядження, за словами Михайла Сагайдака, з’явилось у надрах Міністерства культури. Але на сьогоднішний день рішення ще не вийшло з меж міністерства, що також затримує роботи.

«Ми свідомо не продовжуємо ці розкопки. Можливо, їх (пам’ятки – ред.) треба буде зафіксувати, можливо, законсервувати відповідними розчинами. Тільки після цього їх можна вийняти і покласти у відповідне місце: це вже будуть музейні експонати», – пояснює експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG