Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС отримали лист від України щодо миротворців ще у лютому


В офісі верховного представника із закордонних справ ще у лютому отримали лист від міністра закордонних справ України Павла Клімкіна із проханням про можливе направлення в Україну місії ЄС у рамках його спільної політики безпеки та оборони. Це Радіо Свобода підтвердив високопосадовець ЄС, визнавши, що щодо цього питання іншим посадовцем була поширена не достовірна інформація.

У Представництві України при ЄС Радіо Свобода також підтвердили, що український міністр надсилав відповідний лист, датований 20 лютого.

Як повідомив журналістам офіційний представник Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік, Україна надсилала відповідний лист і в ООН. Він надійшов 23 лютого.

Як пояснив речник МЗС України Євген Перебийніс, Україна направила попередній запит в ООН щодо введення миротворців на Донбас. Остаточний запит буде надісланий після його схвалення Верховною Радою.

У п'ятницю зранку в Європейському союзі журналістам повідомили, що станом на 13 березня ні в ЄС, ні в ООН не отримували від України письмового, офіційного запиту щодо направлення на Донбас миротворчої місії ЄС під егідою ООН.

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 18 лютого «Про звернення до Організації Об’єднаних Націй та Європейського союзу щодо розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру та безпеки».

Згідно з рішенням РНБО, звернення щодо розгортання в Україні міжнародного миротворчого контингенту зумовлене інтересами щодо гарантування національної безпеки України та невідкладного розв’язання кризової ситуації, що склалася в окремих районах Донецької і Луганської областей, забезпечення ефективної імплементації Мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG