Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вартість проїзду в маршрутках стала однією з найдорожчих в Україні


«Тарифні хитрощі» в Дніпропетровську?

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську підвищили вартість проїзду в маршрутках. Перевізники скаржаться на стрімке падіння гривні, подорожчання пального і заявляють: навіть після збільшення ціни на їхні послуги, автопідприємства працюють з мінімальною рентабельністю. Натомість громадські активісти кажуть, що помітили в розрахунках перевізників маніпуляції.

Із суботи дніпропетровці їздять в маршрутках за новими цінами – 5,5 та 6 гривень. Це один із найдорожчих тарифів серед обласних центрів України. Приміром, у Сумах, днями проїзд подорожчав з 2 до 3 гривень. У Кіровограді підвищувати збираються з 3 до 4 гривень, у Чернівцях та Ужгороді – до 5 гривень.

Однак у Дніпропетровській міськраді зазначають: через стрибок цін на пальне та запчастини уникнути підвищення вартості проїзду не вдалося. За даними посадовців, до граничних показників нових тарифів – 5 гривень в автобусах великої ємності і 6 гривень в маршрутках (замість 4 гривень) – вони заклали вартість дизельного палива в 18,80 гривень за літр. Влада «підсолоджує» новину про здорожчання маршруток запевненнями про те, що проїзд у трамваях, тролейбусах та метро поки залишиться незмінним – півтори-дві гривні. Крім того, на деяких коротких маршрутах ціна на проїзд в мікроавтобусах утримається в межах 4 гривень, говорить керівник департаменту транспорту та зв'язку Дніпропетровської міськради Ірина Прилипа.

Граничний тариф, тобто найвищий, передбачений у розмірі 5 гривень для автобусів великої місткості та 6 гривень – для інших класів автобусів
Ірина Прилипа

«Граничний тариф, тобто найвищий, передбачений у розмірі 5 гривень для автобусів великої місткості та 6 гривень – для інших класів автобусів. У межах встановленого граничного рівня тарифу по кожному маршруту визначатиметься свій тариф, на підставі якого наш департамент укладатиме з перевізником додаткову угоду. Тобто вартість проїзду може бути і 4 гривні, і 4 гривень 50 копійок, і 5 гривень, і 5 з половиною гривень – в залежності від довжини маршруту, пасажиропотоку, класу автобусів, але не вище граничного рівня», – зазначила посадовець.

«В органів місцевої ради є два варіанти: погодитись з перевізниками або компенсувати різницю»

Водночас перевізники заявляють, що при розрахунках нового тарифу влада не врахувала цілу низку витрат, зокрема ПДВ та кредитні зобов'язання АТП, які купували нові автобуси завдяки позикам у банках. Відтак нові тарифи, кажуть перевізники, є «тарифами виживання». За словами автотранспортників, у разі подальшої інфляції, стрибків цін на пальне і запчастини повторне подорожчання проїзду може бути вже у квітні. Директор АТП Юрій Фалько зазначає: транспортники можуть перевозити пасажирів й за 1 гривню, аби лише решту їм компенсували із міського бюджету.

Тарифи розраховані без ПДВ, щоб ви розуміли. Ще там немає багатьох складових, наприклад, інвестиційних
Юрій Фалько

«Перевізник нічого не винаходить, він просто підставляє в методику цифри, які існують на сьогодні, – вартість запчастин, акумуляторів, рівень зарплати, інфляцію. Тарифи розраховані без ПДВ, щоб ви розуміли. Ще там немає багатьох складових, наприклад, інвестиційних. Кредити підприємства не враховані, які перевізник брав для придбання нового рухомого складу. Виходячи з цього, кожен перевізник порахував і вийшов на вартість перевезення. Все в основному залежить від довжини маршруту, туди «лягають» всі розрахунки собівартості. За законом, ми за 30 днів повідомляємо, що маємо намір змінити тариф. А в органів місцевої ради є два варіанти: погодитися з розрахунком або відрегулювати тариф. Але закон говорить: якщо тариф регулюється, то в договорі з перевізником повинні прописати рівень компенсації збитків перевізнику. Якщо в бюджеті буде закладена нам компенсація, то возити пасажирів можна і за 1 гривню, і за 2. І такий приклад є. У Києві», – каже автотранспортник.

Тим часом громадські активісти заявляють: у Дніпропетровській міській раді діє потужне транспортне лобі – кілька депутатів самі є власниками АТП, відтак рішення про нові тарифи «пройшло» легко. Активісти підозрюють: перевізники хитрують у своїх розрахунках, роздуваючи витрати і занижуючи обсяги перевезення пасажирів. Один із активістів Віталій Роменський зазначає: визначити справжні показники пасажиропотоку можна було б за допомогою запровадження електронних квитків, але перевізники на це не навряд чи підуть.

У мене була можливість вивчити їхні розрахунки на одній маршрутці. Там є, до чого «прикопатись»... Сам принцип розрахунку тарифу треба змінювати
Віталій Роменський

«У мене була можливість вивчити їхні розрахунки на одній маршрутці. Скажу: там є, до чого можна «прикопатись». Наприклад, занижений пасажиропотік на одній з маршруток. Маршрут 124. Якщо в розрахунках написано – 243 людини в день перевозить одна маршрутка, то я їжджу цією маршруткою щодня, у мене є знайомий водій і він каже, що вони перевозять мінімально 300 людей щодня. Тобто беремо десь в середньому – 350 людей. Тобто те, що написано в розрахунках, – це одна справа, а що є в житті – то інше. Сам принцип розрахунку тарифу треба змінювати, адже там є питання», – заявив активіст.

Між тим дніпропетровці, схоже, вже змирились з новими тарифами на проїзд. На акцію протесту проти подорожчання маршруток тиждень тому вийшло лише кілька десятків людей.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG