Доступність посилання

ТОП новини

Надія Савченко відновила безстрокове голодування


Надія Савченко під час засідання Басманного суду. Москва, 4 березня 2015 року
Надія Савченко під час засідання Басманного суду. Москва, 4 березня 2015 року

«Вона – дуже сильна людина, вона – боєць справжній» – лікар після відвідин льотчиці

Українська льотчиця Надія Савченко, яку Росія утримує в московському СІЗО від літа минулого року, поновила голодування. Попереднє голодування тривалістю понад 80 діб Надія Савченко припинила менше двох тижнів тому. Наразі українські лікарі оцінюють її стан здоров’я як задовільний, але застерігають від поновлення такої акції протесту.

Після десяти днів виходу з голодування Надія Савченко відновила таку акцію протесту – українська льотчиця вимагає від слідчих Росії відреагувати на докази її невинуватості. Про це Радіо Свобода повідомив один з її адвокатів Марк Фейгін.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

«На жаль, вона не дослухалася до рекомендацій лікарів і наших прохань. Вона вважає, що єдиним способом вирішення ситуації може бути, як мінімум, зміна їй запобіжного заходу. Вона вважає себе невинуватою і покладає відповідальність на слідчий орган, який протягом 9 місяців не реагує на докази її невинуватості», – зазначив адвокат.

«Відмовляюсь від вживання їжі і оголошую безстрокову голодовку з причини дій, що порушують міжнародне законодавство, слідчим комітетом РФ по відношенню до мене і бездіяльності на ці порушення влади Росії», – пише Надія Савченко. Її лист Марк Фейгін оприлюднив у своєму твітері.


14 березня українські лікарі кілька годин оглядали Надію Савченко в московському СІЗО «Матроська тиша». За словами заступника головного лікаря київської лікарні «Феофанія» Андрія Строканя, стан здоров’я Савченко задовільний, її вага за десять днів виходу з голодування зросла на два кілограми.

«Надія почала вживати їжу, були нюанси, але загалом вся наша комісія розцінювала її стан як відносно задовільний. По тих лабораторних обстеженнях, які були нам надані, все відносно стабільно», – наголосив Строкань.

До комісії також входили гастроентеролог та головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я у цій царині Наталія Харченко, а також Лариса Соколова – завідувач кафедри неврології Національного медуніверситету імені Богомольця.

За словами Наталії Харченко, російські медики сприяли українським колегам, коли ті перебували у Москві та намагалися оглянути Наді Савченко.

«Нам надали час та документацію, яку ми детально вивчили. Документацію вели докладно, в динаміці. Ми зустріли порозуміння з боку російських лікарів. Тактика, яку вони обрали ще до нашого приїзду – в принципі напрямок правильний», – заявила Наталія Харченко.

Водночас медики застерігають від поновлення голодування.

«Вона – дуже сильна людина, вона – боєць справжній»

Невролог Лариса Соколова також розповіла Радіо Свобода, що не помітила ознак порушення психічної діяльності Надії Савченко.

«Вона – дуже сильна людина, вона – боєць справжній. Вона оцінювала своє голодування та контролювала наскільки погано вона себе відчуває», – наголосила Соколова.

Віра Савченко
Віра Савченко

Лікар також розповіла Радіо Свобода, що за домовленостями медики не мали права обговорювати із Савченко будь-які інші теми, крім здоров’я. Не допустили цього разу до Надії навіть сестру – Віру Савченко, яка також приїхала до московського СІЗО.

Сестра затриманої назвала голодування єдиною зброєю Надії Савченко.

«Зараз ця зброя спрацювала на світ. Не на Росію, і навіть не так на Україну як на світ. Я дуже сподіваюсь, що будуть якісь зрушення», – наголосила Віра Савченко. Водночас раніше вона закликала сестру відмовитися від такого кроку.

22 березня Віра разом із матір’ю Марією Іванівною їде на прес-конференцію до Берліна. «Німеччина – перша країна, яка може вплинути на Росію», – зауважила Віра Савченко.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі й незаконному перетині кордону. Українка всі звинувачення відкидає.

На цю ж тему:

12.03.2015
Адвокати Савченко готують новий доказ її невинуватості

Непомічений раніше відеозапис – ще одне свідчення, що вона не може бути причетна до загибелі російських журналістів – Фейгін далі

Військовополонена Надія Савченко

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG