Доступність посилання

ТОП новини

За держзакупівлю ліків через ООН можуть проголосувати до кінця тижня


©Shutterstock
©Shutterstock

Наступні кроки з реформування медицини, за словами міністра Квіташвілі, – автономія лікарень, електронний документообіг і спрощення реєстрації препаратів

Київ – Більше автономії українським лікарням, електронний документообіг і прозорі держзакупівлі – міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі озвучив основні напрямки медичної реформи, яка нині триває. Поточний рік при цьому він називає перехідним, а наступний – вирішальним. Водночас деякі представники профільного комітету у парламенті вважають, що медреформа ще не розпочалася.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Цими днями Верховна Рада ймовірно розгляне законопроект щодо проведення частини державних закупівель ліків та вакцин через міжнародні організації, заявив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. За його словами, до того з трьох зареєстрованих у парламенті законопроектів на цю тему (інші два ініціатори відкликали, натомість долучившись до авторського колективу згаданого законопроекту – ред.), який пройшов розгляд у комітетах, потрібно буде вносити зміни.

Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

«У нашому варіанті, який ми підтримували, просто стояла одна фраза: «через Організацію об’єднаних націй». Це включає ЮНІСЕФ, ВООЗ, ПРООН, тобто всі-всі організації, що входять до ООН. У варіанті, який виходить на пленарне засідання, до цього списку додалась «Crown agents» – державна компанія, що працює із закупівлями у Великій Британії, і, якщо я не помиляюсь, там іще одна установа. Ми хочемо залишити ООН і прибрати все інше. Закон не може надавати преференції одній компанії перед іншими», – пояснює Олександр Квіташвілі.

Таким чином, зазначив міністр, закладаються законодавчі основи майбутньої медичної реформи. Наступними кроками стануть законопроекти щодо зміни статусу лікарень, що дозволить їм легалізувати фінансові потоки, які вони наразі мають, заробляти на законних підставах і вільно керувати цими грошима через власний бюджет. Також готується пакет законопроектів щодо спрощення реєстрації лікарських засобів, спрощення ліцензії на імпорт медичного обладнання і зміни до будівельних стандартів, які можна застосовувати для лікарень, зауважив Квіташвілі.

Водночас на рівні міністерства планують впровадити електронне звітування і розробити різні бази даних, які дозволять моніторити реальну ситуацію щодо стану здоров’я населення в Україні, заявив Квіташвілі.

Ми не хотіли створювати монополію для ООН в Україні – Мусій

Зауваження МОЗ можуть мати рекомендаційний характер, але законопроект щодо держзакупівель ліків вже готовий, погоджений і, ймовірно, буде проголосований у першому і другому читанні до кінця тижня, вважає один із авторів згаданого законопроекту, екс-міністр охорони здоров’я, а нині – заступник голови профільного парламентського комітету Олег Мусій. За його словами, фонди, які не влаштовують керівництво галузі, працюють із закупівлями медикаментів для державних потреб багато років.

Олег Мусій
Олег Мусій

«Для того, щоб не було монополії на право державних закупівель тільки в однієї ООН, вирішено було внести ті міжнародні організації, які зарекомендували себе як прозорі, чисті, некорумповані і такі, що діють на території багатьох-багатьох країн світу», – зазначає депутат.

Також Мусій заявив про відсутність поки що законопроектів, ініційованих міністерством охорони здоров’я, оскільки авторами наявних на розгляді Верховної Ради документів є депутати. Тому, на його думку, про початок проведення медичної реформи нині, після ста днів діяльності чинного уряду, не йдеться.

За словами президента громадської організації «Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів» Віктора Сердюка, медичною реформою в Україні займаються майже всі профільні міністри останні кілька років, однак реальних результатів для галузі він наразі не бачить. Тим не менш, ініціативи щодо спрощення реєстрації ліків і проведення держзакупівель він оцінює позитивно, хоча, на думку Сердюка, всі нововведення впроваджуються надто повільно.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG