Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і США засуджують підписання угоди між Росією та сепаратистським регіоном Грузії


Одна з попередніх зустрічей лідера сепаратистів Леоніда Тібілова (ліворуч) і президента Росії Володимира Путіна
Одна з попередніх зустрічей лідера сепаратистів Леоніда Тібілова (ліворуч) і президента Росії Володимира Путіна

Вашингтон і Брюссель засуджують плани підписання угоди між Росією і підтримуваним Москвою сепаратистським регіоном Грузії – Південною Осетією.

Так званий договір про «союзницькі відносини та інтеграцію» між Росією та Південною Осетією «явно порушує суверенітет і територіальну цілісність Грузії», відзначила верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Моґеріні. Вона додала, що очікуване 18 березня підписання угоди президентом Росії Володимиром Путіним і лідером сепаратистів Леонідом Тібіловим буде «ще одним кроком» проти «зусиль зі зміцнення безпеки і стабільності в регіоні».

Речниця Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що Вашингтон не визнає ані запланованого до підписання договору, ані аналогічної угоди, яку Москва торік уклала з іншим сепаратистським регіоном Грузії – Абхазією. Псакі наголосила, що Вашингтон, як і раніше, підтримує незалежність і територіальну цілісність Грузії.

Росія визнала Південну Осетію і Абхазію «незалежними державами» після п’ятиденної війни Москви проти Грузії в 2008 році. Росія тримає тисячі військовослужбовців у цих окупованих регіонах Грузії.

XS
SM
MD
LG