Доступність посилання

ТОП новини

Демобілізація стартувала: що чекає людей після повернення з АТО?


«Є певний ризик, що вони зіштовхнуться із нашою бюрократією»

Київ – В Україні офіційно стартувала демобілізація військових, що відслужили рік. Загалом йдеться про понад 35 тисяч людей, передусім тих, хто брав участь в АТО. В адміністрації президента Порошенка обіцяють для них програми соціальної та психологічної реабілітації, а також розмежування статусів «учасника бойових дій» та «учасника війни», аби відповідними пільгами користувались бійці, а не чиновники. Водночас, на думку військових експертів, держава зволікає зі впровадженням соціальних програм, перекладаючи їхню значну частину на плечі волонтерів.

Понад 35 тисяч українських військовослужбовців мають намір демобілізувати до травня, повідомило Міністерство оборони України.

Президент Петро Порошенко підписав указ про посилення соціального захисту учасників АТО, який, зокрема, покликаний підтримати демобілізованих, заявив перший заступник голови адміністрації президента Віталій Ковальчук. За його словами, серед іншого, йдеться про відкриття ліній психологічної допомоги, створення системи надання соціальних і, зокрема, медичних послуг для людей, що повертаються із зони конфлікту.

Передбачено забезпечити працевлаштування, підготовку та перепідготовку військовослужбовців, які демобілізовані із зони проведення антитерористичної операції. Вони можуть бути залучені і до служби в органах правопорядку
Віталій Ковальчук

«Окремим пунктом указу передбачено забезпечити працевлаштування, підготовку та перепідготовку військовослужбовців, які демобілізовані із зони проведення антитерористичної операції. Зрозуміло, вони можуть бути залучені і до служби в органах правопорядку», – зазначив Ковальчук.

Окрім того, додав він, президент ініціює розмежування статусів «учасника бойових дій» та «учасника війни» і створення реєстру цих осіб.
Розробкою законодавчого підґрунтя системи, яка б спростила отримання допомоги від держави учасникам бойових дій і не дозволила людям, які не заслуговують на пільги, їх отримувати, займається зараз декілька груп депутатів. Про це Радіо Свобода розповів перший заступник голови парламентського комітету з державної безпеки і оборони Семен Семенченко.

«Будемо все це розглядати на комітеті, буде дискусія, і яка модель набере найбільшу кількість голосів, і яка буде найбільш простою для людей, ту й ухвалимо», – зауважив депутат.

Невдоволення бюрократією вояків може «вистрілювати» – Згурець

Сьогодні Україна стикається з проблемою, якої тут не було від часів війни в Афганістані, однак тоді СРСР нічого не зробив, щоб допомогти воякам подолати «постафганський синдром», розповів військовий експерт Сергій Згурець.

Є ризик, що вони зіштовхнуться із нашою бюрократією, наприклад, із видачою посвідчень учасників бойових дій у зоні АТО, певних соціальних пільг. Якщо ці тромби не позабирати, то вони сприятимуть накопиченню невдоволення осіб
Сергій Згурець

«Люди прийдуть із відчуттям того, що вони воювали за Україну, і будуть очікувати того, що держава буде віддавати їм належне. Але є певний ризик, що вони зіштовхнуться із нашою бюрократією, пов’язаною, наприклад, із видачою посвідчень учасників бойових дій у зоні АТО, певних соціальних пільг тощо, – пояснив він. – Якщо ці тромби не позабирати, то вони сприятимуть накопиченню невдоволення осіб, яке потім буде «вистрілювати» їхньою поведінкою і неадекватною реакцією навіть на звичайні речі. Це той посттравматичний синдром, який у кожному з них сидить».

Сьогодні, за його словами, долати наслідки перебування у зоні конфлікту військовим і цивільним допомагають, в основному, волонтери. Проте якщо уряд навіть розробить якусь спеціальну програму для повернення учасників бойових дій до активного суспільного життя, фінансування із бюджету вона зможе отримати тільки наступного року, а зараз можливе хіба що залучення коштів якихось міжнародних фондів, додав Згурець.

Тим часом, за даними Міноборони, протягом місяця чисельність Збройних сил України зросте до 250 тисяч людей. Це на двадцять тисяч більше, ніж зараз.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG