Доступність посилання

ТОП новини

Фейк російських ЗМІ: «Кібер-Беркут» «викрив» українську журналістку


©Shutterstock
©Shutterstock

А також буцімто українська журналістка вважає, що 50 відсотків українців – бездумна біомаса

Російські ЗМІ сьогодні масово повідомляють про те, що «Кібер-Беркут» оприлюднив начебто листування української журналістки Наталії Гуменюк та народного депутата України Ірини Луценко. Однак, як розповіла Радіо Свобода сама журналістка «Hromadske.tv», ця інформація не відповідає дійсності.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Російський «5-й канал» сьогодні вийшов із заголовком: ««Кібер-Беркут» викрив українську журналістку», а на телеканалі LifeNews повідомили: «Українська правозахисниця вважає, що 50% українців – бездумна біомаса!».

«Про те, що нова українська влада не соромиться ані в засобах, ані у висловлюваннях, свідчать і нові викриття групи «Кібер-Беркут». Хакери опублікували витяги з листування відомої української журналістки і співзасновника «Громадського телебачення» Наталії Гуменюк та народного депутата Ірини Луценко – дружини лідера фракції «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді Юрія Луценка. Гуменюк називає український народ «продажним», а жителів Донбасу – «біомасою». І при цьому дає поради, як ними краще управляти», – розповіли на російському «5-му каналі».

Російські ЗМІ, які буцімто «посилаються» на думку журналістки «Hromadske.tv» Наталії Гуменюк, наводять її «цитати» на кшталт: «народ майже наполовину продажний, завжди незадоволений і аморфний, а голоси дуже легко купити».

На сайті «Кібер-Беркуту» опублікували скріншоти з якогось листування. Зміст тексту переважно такого характеру: людина, яка називає себе Наталією Гуменюк, пропонує Ірині Луценко конкретні кроки, як правильно чинити з інформаційним простором на Донбасі і пропонує, наприклад, від імені так званої «ДНР» повідомити жителям про те, що «ДНР» випадково вбили 10 мирних жителів, але думають, що родичі їм пробачать.

Наталія Гуменюк прокоментувала для Радіо Свобода сьогоднішню новину російських медіа, і наголосила, що вказаної поштової скриньки в неї ніколи не було, і у листах ще безліч інформації, яка суперечать дійсності.

«Мені пошту не ламали, в мене зовсім інша пошта, по-перше, я листів не писала депутатам ніяким, не встигла ознайомитися з тим, що там написано на інших сайтах, у мене на таке немає часу. Подивившись, побачила окрім цього, кілька смішних помилок – окрім назви пошти, в Горлівці я не була нещодавно, я не маю сина, я не маю мами в Сумській області. Щодо вже того, що не стосується самого тону і всього, що там написано в заяві, що, якщо чесно, цікаво мені було дуже, адже це все чітко суперечить всьому, що я коли-небудь говорила публічно чи не публічно, щодо ситуації і людей – українських громадян, які живуть на Донбасі».

Фрагмент псевдолистування
Фрагмент псевдолистування

Також Наталія додала, що не знає особисто народного депутата Ірину Луценко і не має її контактів.

А ось висловлювання журналістки щодо Донбасу: «Мені здається, що Донбас відрізняється від решти України не більше ніж Харківщина відрізняється від Хмельниччини, Кіровоградщина – від Волині. Є регіони промислові, є аграрні. Можна шукати якісь характерні риси, говорити, що там люди прямолінійні, що для них, умовно кажучи, СРСР ближче, ніж Польща, але це все умовності. Принципово Донбас не відрізнявся від інших промислових регіонів України, а села на Донеччині або Луганщині – від решти сіл».

Також у мережі доступні й інтерв’ю Наталії – ось наприклад, одне з них історикові Андрію Портнову, щодо ситуації на сході України.

Наталія Гуменюк – українська журналістка-міжнародниця, викладач, висвітлювала події в Китаї, Ефіопії, Ізраїлі, Кубі, Грузії, Сербії, Індії, Ірані.


Раніше на сайті «Кібер-Беркуту» неодноразово поширювали дезінформацію і фейкові повідомлення.

17.03.2015
Брехня ЗМІ Росії: комбат батальйону «Дніпро-1» зізнався, як став фашистом

Російські ЗМІ «маніпулюють» заголовками далі
16.03.2015
Черкащани: «Корсунський погром» – вигадка російських пропагандистів

У фільмі про анексію Криму його автори по-своєму інтерпретували події на Черкащині під час Євромайдану далі
16.03.2015
Польща звинувачує Путіна у брехні

Путін бреше, українські солдати в Польщі не навчалися» – віце-прем’єр далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG