Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росія «сховала голову в пісок», не взявши участь у засіданні ООН по Криму


Міністерство закордонних справ України висловило жаль з приводу неучасті російської сторони у неформальному засіданні Ради безпеки ООН щодо Криму, яке відбулося 19 березня в Нью-Йорку. Про це повідомляє урядовий портал з посиланням на заяву зовнішньополітичного відомства України.

«Як і перше подібне засідання РБ ООН рік тому, захід привернув підвищену увагу держав-членів ООН і світової громадськості. Єдиною державою, яка не погоджується із спільною оцінкою щодо катастрофічного погіршення ситуації в галузі прав людини в Криму протягом останнього року, є Росія. Узв’язку з цим, може викликати лише жаль той факт, що саме ця країна замість того, щоб скористатися нагодою висловити та спробувати відстояти альтернативну точку зору, «сховала голову в пісок», не взявши участь у цьому засіданні РБ ООН», – йдеться в заяві українського МЗС.

Рада безпеки ООН у четвер провела спеціальне засідання про становище в окупованому Росією Криму, яке зініціювала Литва у так званому форматі «Арріа».Цей формат передбачає, що зустріч Ради безпеки ООН відбудеться без формальностей, за зачиненими дверима і з вільнішим обміном думками. На зустрічі за формулою «Арріа», які не є офіційними засіданнями Ради безпеки і не відображаються в календарному плані роботи, можуть запрошувати сторонніх експертів і свідків.

На засіданні 19 березня виступив лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, який закликав ООН «не дати перетворити Крим на ядерну базу Росії».

Постійне представництво Росії при ООН назвало цей захід «контрпродуктивним і провокаційним» і заявило, що російські дипломати не будуть в ньому брати участь.

XS
SM
MD
LG