Доступність посилання

ТОП новини

Єлісеєв: миротворці ЄС можуть бути введені без мандату ООН


Представник України в ЄС Костянтин Єлісеєв
Представник України в ЄС Костянтин Єлісеєв

Представник України в ЄС Костянтин Єлісеєв заявляє, що направлення Євросоюзом миротворчого контингенту на Донбас не потребує попереднього узгодження мандату такої місії з Радою безпеки ООН.

«Резолюція Ради безпеки ООН є дуже бажаним та оптимальним, але не обов’язковим правовим інструментом для започаткування миротворчої місії під егідою ЄС. Відповідне рішення може бути ухвалене Радою ЄС консенсусним рішенням на основі прохання України», – сказав Єлісеєв в інтерв’ю агенції «Укрінформ» у суботу, 21 березня.

«На щастя, в Євросоюзі Росія не має права вето», – наголосив Єлісеєв.

За його словам, Україна підтримує ідею, щоб місія ЄС отримала мандат Ради безпеки ООН, але, зазначає він, Росія, яка має статус постійного члена Ради безпеки, ветує таке рішення.

Сьогодні, 21 березея, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що у разі голосування на засіданні Ради безпеки ООН за відправлення в Україну миротворчої місії, Росія цього рішення не підтримає.

Верховна Рада України 17 березня схвалила звернення президента Петра Порошенка до ради безпеки ООН і ЄС щодо залучення міжнародної операції з підтримання миру і безпеки на сході України.

XS
SM
MD
LG