Доступність посилання

ТОП новини

Самозванці з «ДНР» знову кличуть російського «ведмедя» (огляд преси)


Кремль та бойовики хочуть легалізувати російські війська на Донбасі

Кремль та бойовики хочуть легалізувати російські війська на Донбасі, щоб упередити можливе залучення «блакитних шоломів» ООН. Як пише газета «Україна молода», бажання України залучити миротворців ООН для врегулювання ситуації на Донбасі вкрай нервує не лише Кремль, а і його маріонеток iз сепаратистських угруповань «ДНР» та «ЛНР». З російського парламенту почали лунати погрози повторно надати президенту Росії право вводити війська в Україну, на які жваво відгукнулися бойовики на Донбасі. Докладніше про це йдеться в статті «Самозванці знову кличуть ведмедя».

У Донецьку зберігається напружена обстановка навіть за крихкого перемир’я. Як інформує газета «Сегодня», значна кількість бойовиків на вулицях вносить певну тривогу – під час перерв у боях з українськими військовиками бойовики воюють між собою. Так, вчора вранці жителі Донецька прокинулися від перестрілки і вибухів в центрі міста: бій відбувся біля одного з ресторанів, де гуляли найманці з Чечні. Їх попросили залишити заклад, на що вони відповіли стріляниною. Більше з «подвигами» «захисників» «Новоросії» видання знайомить в статті «Бойовики обстрілюють наших військових і один одного».

Скандал навколо держпідприємств «Укрнафта» і «Укртранснафта», які довгий час контролював губернатор Дніпропетровщини Ігор Коломойський, отримав бурхливе продовження. Зі спроб контролювати держвласність конфлікт переріс у політичне протистояння, яке загрожує дестабілізацією країни, констатує газета «Сегодня». Соратники Коломойського розгорнули кампанію з дискредитації київської влади. Натомість Банкова робить ставку на дипломатію і мирне вирішення конфлікту через переговори. Але, як зазначає експерт видання, можливе і заморожування конфлікту.

Українська армія має гостру потребу у відновленні арсеналу, який би відповідав сучасним вимогам, констатує газета «Голос України». На передовій продовжується незворотна втрата техніки, яка була у військових арсеналах на момент початку російської агресії. Це в основному «металобрухт» радянської могутності. І якщо раніше волонтери постачали бійцям засоби захисту і тепловізори, які не були передбачені в забезпеченні солдатів держнормативами, і тому не фінансувалися з бюджету, то тепер народні інтенданти перейшли на постачання техніки та озброєння у війська. Видання нагадує, що раніше в уряді заявили про перехід підприємств оборонки на тризмінну роботу. Однак у реалії більшість заводів продовжують працювати у колишньому режимі. В «Укроборонпромі», до складу якого входить понад сто підприємств оборонної галузі, кажуть, що ті запрацюють на повну потужність, тільки-но одержать замовлення. Виявляється, дотепер Міністерство оборони (основний замовник і розпорядник бюджетних коштів) не сформулювало держзамовлення для оборонно-промислового комплексу. Досі не вирішено скільки танків, гармат, боєзапасу потрібно, не змінено воєнної доктрини держави. Про це йдеться в матеріалі «Оборонка на низькому старті».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG