Доступність посилання

ТОП новини

Антимонопольний комітет рекомендує 13 торговельним мережам знизити ціни на продукти


Антимонопольний комітет України рекомендує 13 торговельним мережам знизити роздрібні ціни до рівня, який існував до періоду підвищеного попиту на продовольчі товари, повідомляє прес-служба комітету.

Антимонопольний комітет надав обов’язкові для розгляду відповідні рекомендації торговельним мережам: «ПАККО-холдинг», «Фоззі-Фуд», «Фуршет Центр, «Фудмаркет», «Білла Україна», «ЕКО», «АТБ-маркет», «Метро Кеш енд Керрі – Україна», «Ашан Україна Гіпермаркет», «Омега», «Таврія Плюс», «Таврія-В», «ТМ «Барвінок».

У Антимонопольному комітеті зазначають, що попередній аналіз засвідчує, що окремі торговельні мережі в питанні ціноутворення на окремі продовольчі товари допустили зростання роздрібних цін випереджальними темпами, зокрема при підвищенні закупівельної роздрібні ціни на крупу гречану збільшилися на 39%, на борошно пшеничне – на 70%, при майже незмінній закупівельній ціні на сіль в лютому роздрібні ціни підвищилися на 13%.

За даними комітету, середня різниця між закупівельною та роздрібною ціною на окремі продовольчі товари у період підвищеного попиту населення зросла більш, ніж на 50 %.

«На сьогодні є підстави для зниження роздрібних цін на основні продовольчі товари до рівня, що існував до періоду підвищеного попиту на продовольчі товари. Наразі спостерігається тенденція до стабілізації офіційного курсу гривні до іноземних валют та зниження цін на паливно-мастильні матеріали», – йдеться у повідомленні.

Раніше у зв’язку зі стрімким зростанням попиту та одночасним підняттям цін на продовольчі товари, зокрема на борошно пшеничне, цукор, крупу гречану, олію соняшникову, макаронні вироби, крупу вівсяну та сіль в період з 21 лютого по 28 лютого 2015 року, Антимонопольний комітет розпочав дослідження діяльності найбільших торговельних мереж міст Києва, Львова, Дніпропетровська, Одеси та Харкова, постачальників в ці мережі та виробників продуктів харчування.

У лютому через різке падіння офіційного курсу гривні спостерігалось різке зростання попиту на гречану крупу, сіль та соняшникову олію. Після цього ціни на ці та інші продукти значно зросли.

XS
SM
MD
LG