Доступність посилання

ТОП новини

Муженко має очолювати Генштаб до закінчення бойових дій на Донбасі – генерал Романенко


Колишній заступник начальника Генштабу генерал Ігор Романенко прокоментував Радіо Свобода звернення командирів підрозділів, які вийшли з Дебальцева, до верховного головнокомандувача з вимогою змінити начальника Генштабу.

«Саме Муженко до закінчення основних бойових дій повинен стояти на чолі українського війська», – сказав Ігор Романенко в ефірі програми «Ми разом», реагуючи на звернення.

«Народне прислів’я каже, що коней на переправі не міняють. Генерал-полковник Віктор Муженко сам сідав у танк і виводив всіх. У нього є високий ступінь відповідальності. Коли ситуація зміниться на воєнно-політичну, тоді потрібно проаналізувати роботу начальника Генштабу й зробити висновки», – додав генерал.

Романенко зазначив, що, хоч офіцери у своєму зверненні порушили субординацію й статут, на його думку, варто врахувати обставини, які спонукали до такого діалогу.

Крім того, Ігор Романенко вважає, що «взаємодія підрозділів має відбуватися тільки на жорсткому ступені військової дисципліни».

Також Романенко наполягає, що треба суворо карати за порушення дисципліни «коли затишшя», як це трапилося у Костянтинівці.

«Коли трапився інцидент, коли п’яні військові ( у Костянтинівці. –ред.)... Жорстоко треба карати, щоб були привселюдні суди. Подивіться, що робить противник? Вони вже ввели штрафбати, вони запровадили аналог наказу Сталіна «Ні кроку назад», публічні суди за п’янство. А ми тільки зараз ввели законодавчу норму, що командир може застосувати зброю, якщо не виконується бойове завдання. І це крок дуже жорсткий. Але війна має свої закони. Хто ліберальничає, той програє. Ми програвати не збираємося», – наголосив генерал Романенко.

27 лютого до президента УкраїниПетра Порошенка надійшло звернення представників 128-ї, 25-ї, 40-ї бригад та 54-го батальйону. СБУ назвала його «фейком», а Генштаб «провокацією». 17 березня «Контракти» опублікували звернення офіцера 25-го окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь» (позивний «Зелений») щодо ситуації, яка склалася навколо листа до президента.

XS
SM
MD
LG