Доступність посилання

ТОП новини

Не спектакль, а щеплення – Аваков про показовий арешт чиновників


Посадовців ДСНС затримали під час прямого ефіру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Бочковський має довгу корупційну історію, і Яценюк не міг не знати цього, поновлюючи його на посаді – політолог

Голову Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його першого заступника Василя Стоєцького затримали під час засідання уряду. Після цього міністр внутрішніх справ Аваков змалював корупційну схему, в якій підозрюють чиновників. Водночас політологи назвали затримання в прямому ефірі показовим: адже набагато масштабніші схеми з відмивання грошей у державі і далі працюють, і керівництво країни про це знає.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На засідання уряду був запрошений слідчий Міністерства внутрішніх справ.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дозволив йому провести слідчі дії.

Після того, як двох посадовців вивели із зали в наручниках, заступник начальника головного слідчого управління МВС України Дмитро Бут доповів, що вони затримані на підставі неодноразових звернень народних депутатів щодо наявності корупційних схем у ДСНС.

«За статтею 191 Кримінального кодексу, частина 5 – щодо наявності корупційних схем. Під час державних закупівель з порушенням чинного законодавства закупівля пально-мастильних матеріалів здійснювалася у ТОВ «Лукойл», «Альянс» та інших підприємств за значно завищеними цінами. Було встановлено, що підприємства з нижчими ціновими пропозиціями до участі в тендерах не допускалися. Після перерахування ДСНС державних коштів на адресу цих підприємств останні перераховували отримані бюджетні кошти за мінусом 15-20% на нерезидентів України на рахунки іноземних компаній. Ті переводять на особисті рахунки голови ДСНС Бочковського та його заступника», – сказав Бут.

Необхідна публічність?

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков навіть пред’явив деякі документи справи, зокрема копії карток чиновників, на яких нібито осідали незаконні кошти.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

«У рамках схеми державні закупівлі здійснюються через приватну компанію. Приватна компанія перераховує (гроші) нерезиденту України – офшорній компанії на острові Джерсі, звідти – на іншу приватну компанію, що належить Стоєцькому і Бочковському, після чого ці гроші діляться на їхні карткові рахунки, відкриті в тому числі в банках Cyprus. Ось оригінали цих карток», – сказав Аваков після затримання чиновників.

І додав: «Це не спектакль, це щеплення, і така публічність має бути».

Крім того, міністр показав документ, який, за його словами, доводить вертикальну схему збору «данини» з областей у ДСНС. Тож Кабінет міністрів ухвалив рішення звільнити вище керівництво ДСНС, а також відсторонити від посад керівників усіх структурних підрозділів служби.

«Коли країна у війні, кожна копійка на рахунку, вони грабують людей і державу. Так буде з кожним, хто порушує закон і хто знущається з української держави», – сказав прем’єр Арсеній Яценюк.

У МВС теж діє схема зі збору «данини» – політолог

Видимістю боротьби з корупцією назвав арешт перед телекамерами політолог Юрій Палійчук. За його словами, Бочковський має довгу корупційну історію, був звільнений із МНС за незаконну діяльність. Водночас рік тому поновив його на посаді сам Яценюк, який не міг не знати про це.

«За інформацією з моїх джерел, пан Бочковський відновив торгівлю генеральськими званнями, використовував під час АТО спецтехніку, зокрема авіа, для того, щоб подорожувати Україною у власних справах, маскуючи це під відрядження. Його зловили на тому, що він літаком МНС за держкошти літав в Одесу. У нього була кримінальна справа, коли він працював заступником начальника главку київського МНС», – розповідає Палійчук.

Пожертвували тим, кого не шкода
Юрій Палійчук

«Пан Аваков і прем’єр пожертвували тим, кого не шкода. Якщо говорити про ту корупцію, яку йому шиють, це, звичайно, серйозні суми, але в масштабах держави це копійчані речі. Адже в Україні процвітають схеми з відмивання на сотні мільйонів, на мільярди гривень. Наприклад, торгівля наркотиками під прикриттям правоохоронних органів, конвертаційні центри, схеми на мільярди гривень в енергетичному секторі, в державних закупівлях», – додає експерт.

За словами Палійчука, в самому МВС досі діє вертикальна схема зі збору «данини» з районних і міських відділків міліції.

Тимчасовим виконувачем обовʼязків голови Держслужби з надзвичайних ситуацій уряд призначив Зоряна Шкіряка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG