Доступність посилання

ТОП новини

Російський канал спотворив слова патріарха Філарета


Патріарх Філарет. ©Shutterstock
Патріарх Філарет. ©Shutterstock

Російські ЗМІ заявили, що предстоятель УПЦ КП закликає вбивати мешканців Донбасу

Російські ЗМІ повідомили, що предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет начебто закликає вбивати жителів Донецької і Луганської областей, а також перекрутили цитату патріарха про Донбас із точністю до навпаки.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На російському каналі «Россия-1» у випуску новин від 25 березня розповіли, (сюжет від [27:59]) буцімто глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет закликає вбивати мешканців Донбасу:

«Українська православна церква фактично закликає вбивати жителів Донбасу. Мова йде про самопроголошений Київський патріархат, про розкольницьку секту, яка ніким у православному світі не визнана, її глава Філарет у проповіді заявив, що знищення мешканців Луганської і Донецької областей зовсім не гріх, і по відношенню до цих людей заповідь «не убий» не працює».

Такий висновок російські журналісти зробили з тексту патріаршого богослужіння у 4-ту неділю Великого посту, що доступний на порталі УПЦ КП. Однак у цьому тексті Філарет жодного разу не закликав до вбивства жителів Луганської або ж Донецької областей, як і в своїх проповідях, які можна послухати в інших відеороликах на цьому порталі. Натомість Філарет заявив:«...ми не порушуємо заповіді Божої «не вбивай», коли захищаємо свою землю». «Ми не йдемо захоплювати чужі землі, а захищаємо своє», – наголосив патріарх.

Російський телеканал також наводить ще одну цитату Філарета, однак цей текст спотворено так, наче, за словами Філарета, Донбас – це не українська земля. Ось версія російського каналу:

«А ще Філарет назвав винуватців української кризи та війни на південному сході країни: у всьому, на його думку, винні жителі Донбасу. Корінь зла у тих людях, які живуть у Донбасі, і тих, які в Москві. Неправда в тому, що Донбас – це століттями українська земля, і там жили і живуть українці. Їдьте ви по селах Донецької та Луганської області. Там живе корінне населення. Це люди, які приїхали з Росії та інших республік Радянського Союзу або Російської імперії й оселилися на українських землях».

Насправді, на думку Філарета, який сам походить із Донбасу, Донбас – споконвіку українська земля, а сепаратистами він назвав тих, хто, на його думку, приїхав із Росії та інших республік Радянського Союзу чи Російської імперії. Таким чином російський канал повністю перекрутив його цитату.

А от, як звучить оригінал:

«Корінь зла лежить у тих людях, які живуть у Донбасі, і тих, які перебувають у Москві. У чому неправда тих, не всіх, а тих сепаратистів, які живуть на Донбасі? Неправда в тому, що вони не визнають, що Донбас – це віками українська земля. І там жили й живуть українці. Поїдьте ви по селах Донецької чи Луганської області. Там живе корінне населення. Ким вони себе вважають, росіянами чи українцями, якщо вони розмовляють українською мовою? Вони українці. А сепаратисти хто? Це люди, які приїхали з Росії й інших республік Радянського Союзу чи Російської імперії і оселилися на українських землях. І українська земля радо прийняла їх».

25.03.2015
Російські ЗМІ заплутались у «днях перемоги» в Україні

А в деяких інтернет-ЗМІ пишуть, буцімто Дня Перемоги в Україні не буде далі
24.03.2015
В ОБСЄ спростовують «новину» з Росії про нібито обстріл із українського боку

ЗМІ Росії поширили дезінформацію, що, нібито, українські війська обстріляли російських журналістів і спостерігачів ОБСЄ біля села Широкина далі
23.03.2015
Деза дня: російські ЗМІ про реакцію США на військові навчання Росії

Російський канал спотворив зміст діалогу з щоденного брифінгу держдепартаменту США далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG