Доступність посилання

ТОП новини

Новий керівник Дніпропетровщини: «місцевий, але технічний»


Президент України Петро Порошенко та Валентин Резніченко. Дніпропетровськ, 26 березня 2015 року
Президент України Петро Порошенко та Валентин Резніченко. Дніпропетровськ, 26 березня 2015 року

«Про нього можна говорити, як про людину, рівновіддалену від всіх. І в той же час він повʼязаний із Дніпропетровськом» – політолог

Дніпропетровськ – Президент України Петро Порошенко у четвер на Дніпропетровщині представив нового керівника обласної державної адміністрації. На зміну мільярдерові Ігорю Коломойському на цій посаді прийшов колишній медіа-менеджер, екс-голова Запорізької ОДА Валентин Резніченко.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Аби представити голову облдержадміністрації, президент України Петро Порошенко позапланово прилетів до Дніпропетровська. Відрекомендовуючи нового керівника активові області, він зазначив, що особисто знає Валентина Резніченка 15 років, упродовж останнього місяця посадовець очолював Запорізьку ОДА і добре себе показав. Порошенко подякував команді Ігоря Коломойського і висловив сподівання, що новому очільникові так само вдасться зберігати стабільність у регіоні.

«Я забираю його із Запоріжжя до вас. Народився та сформувався Валентин у Дніпропетровську», – сказав президент.

Порошенко представив нового керівника Дніпропетровської ОДА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00


Екс-голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський на цій зустрічі сидів у президії поруч із президентом. Він заявив, що щодо кандидатури нового керівника області з ним вели консультації і запевнив свого послідовника в підтримці.

43-річний Валентин Резніченко – «темна конячка» в дніпропетровському політикумі, кажуть експерти. Уродженець Дніпропетровська, він практично не відомий широкому загалу. Українські ЗМІ пов’язують його з головою адміністрації президента Борисом Ложкіним. У Дніпропетровську пам’ятають його на роботі керівником медіа-холдингу, який він очолював у 2000-і. У Дніпропетровській єврейській громаді Радіо Свобода підтвердили, що відтоді і донині він є членом опікунської ради їхньої громади.

Петро Порошенко та Ігор Коломойський. Дніпропетровськ, 26 березня 2015 року
Петро Порошенко та Ігор Коломойський. Дніпропетровськ, 26 березня 2015 року

Нові кадрові зміни?

У політичних осередках Дніпропетровська поки що не роблять прогнозів щодо ефективності роботи нового керівника. Депутат Дніпропетровської обласної ради від «Блоку Петра Порошенка», політолог Владислав Романов припускає, що зміна персони в кріслі голови ОДА потягне за собою й інші кадрові зміни.

«Судити важко. Його фактично зірвали з «губернаторства» Запорізької області. Я думаю, що будуть якісь кадрові рішення. Тут є певна проблема. Команда Коломойського не змінювала, за великим рахунком, апарат управління ОДА. Вони зараз йдуть. На зміну приходить новий керівник і, вочевидь, буде дуже серйозне питання розстановки кадрів», – сказав Радіо Свобода Владислав Романов.

«Опозиційний блок»: добре, що призначили місцевого

Олександр Вілкул
Олександр Вілкул

Призначення нового керівника Дніпропетровщини коментують в «Опозиційному блоці». Один із лідерів політичної сили, екс-голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул зазначив, що перед новим високопосадовцем стоять непрості виклики, адже «попередня команда залишила йому величезні проблеми» – «рекордне зростання заборгованості із зарплати», проблеми заводу «Південмаш», неремонтовані дороги.

«Думаю, що новий губернатор насамперед сфокусує свої зусилля на стабілізації ситуації, відновленні економіки та ефективної системи управління областю», – зазначив Вілкул.

Водночас депутат Дніпропетровської міської ради з фракції «Опозиційного блоку» Вадим Рублевський каже, що те, що новий керівник – виходець із Дніпропетровська – на краще.

«Краще, якщо губернатор Дніпропетровщини звідси, знає місцеві реалії. Ви пам’ятаєте прихід сюди Віктора Бондаря, якого призначили, спершу говорили – «наймолодший губернатор». Але він погано контактував тут з місцевими елітами. Як приклад. Тому краще, якщо людина буде звідси. Був фейк, що Олександра Вілкула хочуть сюди призначити, однак одразу було зрозуміло, що це фейк», – заявив депутат з «Опозиційного блоку».

«Технічний», «рівновіддалений» – політолог про нового керівника області

Політолог Віктор Пащенко називає новопризначеного керівника Дніпропетровської ОДА «технічним». Прогнозує: той протримається на посаді до осені, на яку, як припускає, запланують місцеві вибори. Результати роботи нового керівника, каже Пащенко, у порівнянні з результатами попередника Ігоря Коломойського, який володіє потужним медіа-ресурсом, для українського загалу будуть виглядати набагато скромнішими.

«Стояло складне питання, кого поставити сюди після Коломойського? Поставити сюди одразу сильну фігуру – у нас не такий великий вибір сильних фігур. Тимошенко, Турчинов, Тігіпко навряд чи погодились би. Призначити Вілкула… І так відставка Коломойського – великий мобілізаційний фактор для потенційних виборців, тому громадськість зайвий раз дратувати ніхто не буде», – каже аналітик.

«І от прийшов такий, досить технічний кандидат, який не те що всіх влаштовує, але не буде фактором, визначальним для підсумків місцевих виборів. Його авторитету недостатньо, щоб вплинути на вибори, про нього можна говорити як про людину, рівновіддалену від усіх. І в той же час він пов'язаний з Дніпропетровськом», – зазначив Віктор Пащенко.

Він також напівжартома додав: «Уявляєте, на Дніпропетровщині буде вперше губернатор – журналіст. Я припускаю, що це, вочевидь, пов’язано із тим, що у нас і голова Адміністрації президента – журналіст. Але, можливо, й ні. Як сказав би один ведучий: «Випадковість? Не думаю».

У ніч на 25 березня під час зустрічі з Ігорем Коломойським президент Порошенко підписав указ про його відставку з посади голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG