Доступність посилання

ТОП новини

Доповідь Нємцова про Україну могла бути однією з причин його вбивства – Мартинюк


Борис Нємцов та Леонід Мартинюк, 30 січня 2014 року
Борис Нємцов та Леонід Мартинюк, 30 січня 2014 року

Співавтор доповіді «Путін і війна» про те, чому Борис Нємцов взявся за цей звіт і коли його оприлюднять

Доповідь Бориса Нємцова про участь Росії у війні на Донбасі могла стати однією з причин, чому його вбили. Таку думку в інтервʼю Радіо Свобода висловив соратник Нємцова Леонід Мартинюк – член політради партії РПР-Парнас і руху «Солідарність». Мартинюк – співавтор двох останніх доповідей Бориса Нємцова про корупцію в Росії «Життя раба на галерах» і «Зимова Олімпіада в субтропіках». Разом із опозиціонером, убитим наприкінці лютого, він займався і доповіддю про причетність Кремля до війни на Донбасі – звітом «Путін і війна», про який стало відомо вже після загибелі Бориса Нємцова.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Ми з Борисом Нємцовим займалися спільним проектом, в якому йшлося про путінськоий режим. І він не припинявся. Я з ним через день зідзвонювався або списувався. Ми були в постійному контакті. 7 лютого – чому я цю дату точно памʼятаю, бо я заходив у нашу переписку у «Фейсбуці» і звернув увагу, що саме 7 лютого я йому поставив запитання з приводу того, що у Михайла Шнейдера, відповідального секретаря політради руху «Солідарність», є ідея написати доповідь (саме Шнейдер запропонував таку назву) «Путін і війна». Мені Борис Юхимович відповів, що, вже над цим працює. Ця ідея йому подобається. З цього моменту я йому пересилав різні посилання на свідчення очевидців, які перебувають або на Донбасі, або повернулися з Донбасу і десь у Росії, або якісь свідчення очевидців про похорон загиблих на Донбасі. І я не можу сказати, що у нас були якісь із ним домовленості про те, що це буде за формат, якого розміру доповідь. Це все не обговорювалося. Я припускав, що це буде пізніше. І чи буду я співавтором чи не буду – для мене це не було принципово. Для мене було важливо, щоб у Бориса Нємцова ця доповідь вийшла. Я готовий був брати участь у її створенні в будь-якій якості – співавтора або просто консультанта, або помічника.

– Після загибелі Бориса Нємцова, в якому стані зараз робота над цією доповіддю? Є інформація, що її продовжує Ілля Яшин.

Леонід Мартинюк
Леонід Мартинюк

– Так, Ілля Яшин став координатором. Справа в тому, що я спеціально в Іллі не питав про те, хто ще, крім мене і нього, працює над відновленням доповіді «Путін і війна». Тому що не хотілося б випадково назвати якісь прізвища. Я перебуваю не в Росії. Я в безпеці. А люди, які працюють над цією доповіддю в Росії, а я знаю, що їх декілька, вони піддаються реальній загрозі. Тому я і не знаю цих людей, і не хотів би їх називати. Нехай вони оголосять про себе самі, якщо вони вважатимуть це за потрібне.

– Відомо, що після загибелі Бориса Нємцова у нього в будинку побували співробітники правоохоронних органів, і якісь заготовки або чернетки цієї доповіді були вилучені. Вам що-небудь відомо про це?

– Мені відомо, що в перші чотири дні були проведені обшуки практично у всіх офісах і квартирах Бориса Нємцова. Але справа в тому, що це ж тривало чотири дні, тому у соратників Бориса Нємцова був час, щоб якісь документи, можливо, взяти собі. Але мені це невідомо. Я б не хотів це теж публічно якось повідомляти. Я можу тільки припускати, що, по-перше, у вік електронної інформації важко все заховати. Тому що Борис Нємцов міг писати документи і розміщувати їх де-небудь в інтернеті, наприклад, на «хмарах». Він міг їх розміщувати на якихось гаджетах, які не перебували в тих місцях, де проходили обшуки. Борис Нємцов міг залишити у якихось друзів ці гаджети або в якихось місцях, які офіційно не є офісами ні партії, ні руху. Тому повністю знищити інформацію неможливо. Вони, звичайно ж, перешкодили виходу доповіді, це безсумнівно, – ті, хто скоїв це вбивство, – зокрема їхньою метою було припинити політичну діяльність Бориса Нємцова і запобігти виходу цієї доповіді. Я можу лише здогадуватися, але думаю, що і доповідь теж була причиною цього злочину.

– Ви кажете, що дуже багато спілкувалися з Борисом Юхимовичем. Наскільки його тема подій в Україні хвилювала особисто?

Для нього Україна була другою рідною країною. Путін – це людина, яка реагує тільки на загрози зміни свого рейтингу. Якщо завтра Кремль вирішить, що не треба, щоб на Донбасі була війна, післязавтра цієї війни вже не буде
Леонід Мартинюк

– Для нього Україна була другою рідною країною. Він там навіть якийсь час був радником президента Ющенка. Для нього війна з Україною була, я думаю, не меншою трагедією, ніж, наприклад, для мене, етнічного українця з російською освітою і російським громадянством. Це як війна між частинами мене, тобто це щось ненормальне. Він також це сприймав як щось нездорове. Він про що говорив? Що більшість росіян, за опитуваннями «Левада-центру» (а тільки цій соціологічній службі він довіряв), більшість росіян вважає, що не повинна Росія втручатися шляхом введення військ у конфлікт на Донбасі. Більшість росіян вважає, що там і немає російських військ. Тому Борис Нємцов вважав: якщо цій більшості повідомити інформацію про те, що там є російські війська, то і ставлення росіян до Путіна може змінитися. А Путін – це людина, яка реагує тільки на загрози зміни свого рейтингу. Тому якби Путін зрозумів, що подальша війна з Україною загрожує йому втратою рейтингу і втратою влади, він міг би припинив цю війну або постарався б звести її до якихось мінімальним дій без участі російських військ. Мета Бориса Нємцова була – припинити те, що у братській країні щодня гинуть люди. Причому ми знаємо, що цей конфлікт залежить від Кремля. Якщо завтра Кремль вирішить, що не треба, щоб на Донбасі була війна, післязавтра цієї війни вже не буде. А через два тижні там відновляться мир і порядок, і будуть працювати органи української влади.

– Як скоро можна очікувати появи цієї доповіді?

– Зі слів координатора цього процесу Іллі Яшина, я знаю, що планується, що в середині квітня вона буде вже видана, або буде якийсь пілотний тираж. До середини квітня буде перша стадія готовності цієї доповіді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG