Доступність посилання

ТОП новини

Експерти про новий газовий контракт із Росією: торг доречний


«Газпром» пропонує Україні знижку на газ через те, що вона, на думку українських урядовців, може обійтися без російського блакитного палива

Україна може торгуватися з Росією щодо ціни на газ і відмовлятися від поставок, якщо буде дорого – запевняють в українському Міністерстві енергетики. В «Газпромі», зі свого боку, запевняють, що готові знизити ціну проти минулорічної. Водночас, експерти вважають газові переговори України, Росії та ЄС непростими і прогнозують, що сторони ухвалять якийсь «тимчасовий контракт» на три місяці, а не до 2016 року, як пропонує Євросоюз. Наразі Україна отримує з ЄС дві третини від загального обсягу імпортного газу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Голова правління російського газового монополіста «Газпром» Олексій Міллер не заперечує проти того, щоб у теплий сезон Україна отримувала газ за нижчою ціною, ніж торік. Про це він заявив 30 березня російським журналістам.

Сьогодні «Газпром» надіслав лист в уряд Російської Федерації з проханням розглянути можливість знижки на поставки газу до України на три найближчі місяці
Олексій Міллер

«Знижку для України ми дали на п'ять місяців, які закінчуються 31 березня цього року. Надання знижок на газ для України передбачено контрактом між «Газпромом» і «Нафтогазом» України» від 2009 року. Надання знижки є виключною компетенцією уряду Російської Федерації. Сьогодні «Газпром» надіслав лист в уряд Російської Федерації з проханням розглянути можливість знижки на поставки газу до України на три найближчі місяці», – зауважив Міллер 30 березня в розмові з журналістами.

Водночас, міністр енергетики України Володимир Демчишин днями відзвітував, що Україна завершує опалювальний сезон успішно, попри те, що цієї зими вона споживала мінімум російського газу. Відтепер держава може не купувати російський газ, якщо ціна не буде вигідною, пояснює Володимир Демчишин.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Якщо вони готові продавати газ за ринковою ціною, адекватною цінам на європейському ринку – ми купуватимемо. Якщо ні – вибачайте
Володимир Демчишин

«В переговорах із російським «Газпромом», якби ми не мали реверсу газу з Європи – в нас би розмова з не клеїлася. А так ми можемо обговорити знижку, чи буде вона комфортною для нас. Якщо вони готові продавати газ за ринковою ціною, адекватною цінам на європейському ринку – ми купуватимемо. Якщо ні – вибачайте. Конкуренція – одна з ознак цивілізованого ринку», – пояснює Демчишин.

«Цивілізованою» Демчишин називає ціну, за якою Україна купує реверсний газ цієї весни – близько 270 доларів за тисячу кубометрів. За його словами, Україна може не поспішати і не погоджуватися на «російський газ за будь-яку ціну». За його словами, навіть якщо Україна не зможе оперативно укласти нову газову угоду з Росією – наступний опалювальний сезон не буде під загрозою.

«Нам треба три місяці, щоб заповнити сховища на зиму», – пояснює Демчишин.

Водночас, експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає такі розрахунки надто оптимістичними. Він наголошує, що Україна повинна закачувати газ до сховищ по 3 мільярди кубометрів на місяць, щоб встигнути за три місяці, а це означатиме перевантаження та зношення мереж та компресорів. Нормальна швидкість закачування є у півтора рази меншою, відтак запаси на зиму краще робити упродовж 4-5 місяців, наголошує Корольчук.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Успішний опалювальний сезон експерт пояснює не лише економією та реверсом газу, а й аномально теплою зимою, яка, вважає він, «навряд чи повториться наступного року». Для підготовки до наступної зими Україні доведеться купувати російський газ, але в менших обсягах, прогнозує Юрій Корольчук. Він озвучує найбільш дискусійні моменти переговорів.

Переговори складні, бо Росія хоче враховувати у контракті постачання газу на окуповані території Донбасу
Юрій Корольчук

«Український уряд вирішив: якщо знижки не буде – Україна не купуватиме. Зимова знижка – минула. Переговори складні, бо Росія хоче враховувати у контракті постачання газу на окуповані території Донбасу. Друга вимога – не менше 15 мільярдів кубометрів на рік, мовляв, лише тоді може бути знижка. До того ж, на реструктуризацію українського боргу Росія не піде, і Україна потребує додаткової фінансової допомоги від Заходу обсягом 2,5 мільярдів доларів. Закономірно, що, якщо угоди не буде – Україна братиме дешевший газ в ЄС. Найімовірніше, що ми побачимо пакет постачання газу на квартал (три місяці). Тоді ціна буде нижчою, в районі 250 доларів за тисячу кубометрів», – каже Корольчук.

Україна може торгуватися , бо отримує 675 газу з ЄС – експерт

Саме жорстка позиція українського уряду на переговорах з Газпромом та Євросоюзом дала змогу говорити про «знижку», а фактично, наближення ціни російського газу до ринкової, пояснює енергетичний експерт Володимир Ларцев. Він порівнює нинішній та минулий опалювальний сезони: якщо зараз Україна отримує 67% газу реверсом з ЄС і лише 33% з Росії, то минулої зими реверс не перевищував 5% від усього імпорту блакитного палива. Відтак Володимир Ларцев вважає, що імовірність укласти газовий контракт з Росією є високою.

Російська сторона фактично погоджується на зниження ціни під тиском заяв української сторони про те, що Україна взагалі може відмовитися від російського газу. І Міллер робить «хорошу міну в поганій грі», або ж навпаки
Володимир Ларцев

«Перспективи є. Українська та російські сторони виконали свої маневри. Якщо за контрактом, який добігає кінця, ціна газу мала бути 385 доларів за тисячу кубометрів, то разом з падінням цін на нафту вона зменшилася до 348. Прем’єр Арсеній Яценюк взагалі розраховує, що Україна зможе купувати російський газ по 250-300 доларів. Російська сторона фактично погоджується на зниження ціни під тиском заяв української сторони про те, що Україна взагалі може відмовитися від російського газу. Хоча повну відмову уявити важко. І Міллер робить «хорошу міну в поганій грі», або ж навпаки», – підсумовує Ларцев.

Прем'єри України Арсеній Яценюк та Словаччини Роберт Фіцо під час церемонії запуску реверсу газу на українсько-словацькому кордоні, 2 веренся 2014 року
Прем'єри України Арсеній Яценюк та Словаччини Роберт Фіцо під час церемонії запуску реверсу газу на українсько-словацькому кордоні, 2 веренся 2014 року

За розрахунками Володимира Ларцева, Україна має 18 мільярдів кубометрів газу з власного видобутку, близько 15 – за рахунок реверсу. Тож дефіцит становить, як мінімум, 6 мільярдів кубометрів, які доведеться купувати в Росії. Юрій Корольчук говорить про потребу в 12 мільярдів кубометрів, які Україна має закачати до сховищ на зиму, близько половини з яких будуть російськими. За його словами, треба намагатися придбати у Росії до 8 мільярдів кубометрів, і стільки ж у ЄС, щоб мати запас на випадок холодної зими.

Минулого року Україна оскаржила законтрактовану вартість російського газу у Стокгольмському арбітражі, який може ухвалити рішення у 2016 році. Початок опалювального сезону минув без імпорту блакитного палива з Росії, нині ж Україна отримує від неї відносно невеликі обсяги газу за тимчасовими домовленостями, які сторони досягли завдяки посередництву ЄС. 31 березня тимчасова газова угода добігає кінця.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG