Доступність посилання

ТОП новини

Західні вчені стривожені штрафами і депортацією їх з Росії


Невідомо, чи є інциденти депортації поодинокими випадками або частиною кампанії придушення іноземців у Росії

Принаймні чотирьох західних вчених, які проживали в Росії, депортували, оштрафували або їм пригрозили штрафом протягом минулого року нібито через порушення візового режиму. Ці події викликають тривогу у багатьох американських і європейських академіків, чий кар’єрний зріст багато в чому залежить від доступу до російських архівів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Співробітники правоохоронних органів у цивільному знайшли вченого-іноземця в державному архіві. Там він вивчав тексти про провінційне життя в Росії у 19 столітті. Чиновники попросили його вийти з ними в коридор.

Проблемою була туристична віза вченого. Вивчаючи історичні документи в архіві одного з російських регіонів, академік порушив умови візового режиму, заявили офіцери з Федеральної міграційної служби Росії.

Через декілька годин у суді досліднику присудили штраф і видали наказ про депортацію, заявивши, що його візове порушення становило небезпеку російському суспільству, про що йдеться в документах, які бачило Радіо Свобода.

Вчений залишив країну через два дні, приголомшений обставинами свого вигнання.

«Вони ніколи не відповіли на мої запитання про те, які документи були мені потрібні», – сказав академік в інтерв’ю для Радіо Свобода на умовах анонімності.

«Здається, що перевірки візового статусу іноземних учених і студентів, стають дедалі ретельнішими останнім часом», – сказав інший вчений у розмові з Радіо Свобода, який також розповів, що чиновники в Сибіру погрожували депортувати його торік нібито за нездатність належним чином зареєструвати свою візу. Він відкидає це звинувачення.

Вчений розповів, що службовці ФСБ розпитали його про кожну поїздку до Росії за останні 20 років, а також специфіку його досліджень під час кожної з подорожей.

«Я повинен був написати довгу заяву про свою кваліфікацію та звинувачення, а потім вони відпустили мене без штрафу», – сказав він.

Науковець також запитав чиновників, чи зможе він повернутися наступного року та зупинитися в тому самому місці, де, за словами представників закону, він жив нелегально. «Вони відповіли: Хто знає? Закони міняються», – сказав вчений.

Шівон Герн, аспірантка британського Університету Ноттінгема, 13 березня написала у Facebook, що раніше того ж дня поліція та представники імміграційної служби «витягнули її з читального залу» державного архіву в Архангельській області.

Герн, яка не відповіла на декілька запитів про коментар, написала, що, за словами чиновників, її «культурна бізнес-віза не підходить для архівної роботи», і що вона потребує «науково-технічну візу» для таких досліджень.

Вона написала, що їй виписали штраф, додавши у коментарі, що їй дозволили повернутися назад в архів. «Я працюватиму дуже швидко, на всяк випадок», – написала вона.

У четвертому випадку суд Нижнього Новгорода депортував американську жінку в червні 2014 року за проведення «науково-дослідницької діяльності», перебуваючи на транзитній візі, згідно з заявою суду. Деталі цієї справи не є наразі доступними.

«Досі ці інциденти здаються поодинокими»

Невідомо, чи є ці інциденти поодинокими випадками або частиною кампанії придушення іноземців у Росії. Деякі вчені припускають, що місцеві чиновники просто намагаються закріпити свої повноваження шляхом посилення контролю над іноземцями в країні на тлі конфлікту між Росією та Заходом через Україну.

Уілл Стівенс, речник посольства США в Москві, сказав Радіо Свобода, що вони бачили звіти про «західних вчених, яких ретельно контролюють, і яким перешкоджають на території Росії».

«Досі ці інциденти здаються ізольованими та представляють собою дуже невелику меншість серед великої кількості західних науковців, які подорожують і навчаються в Росії», – додав він.

Однак тривогу можна відчути серед західних вчених, які спеціалізуються на Росії та країнах колишнього Радянського Союзу.

Доступ до російських архівів має вирішальне значення для вчених у цій галузі, сказав почесний професор російської історії Нью-Йоркського університету Стівен Коген. «Аспірант повинен їхати в Росію та працювати в тих архівах, щоб задовольнити вчену раду. Це – природа історичної професії. Якщо ваш предмет має архіви, ви повинні з ними працювати», – сказав він.

Декілька іноземців-вчених, які працюють у Росії, відмовилися розмовляти або оприлюднювати свої імена для Радіо Свобода, посилаючись на те, що це може ускладнити їхній доступ до російських архівів.

Російське посольство в Вашингтоні не відповіло одразу на декілька запитів про коментар і дзвінків до прес-служби.

Провина іноземців?

Лінда Парк, виконавчий директор Асоціації слов’янських східноєвропейських та євразійських досліджень (ASEEES), у нещодавньому листі членам організації написала, що історій про візові проблеми, «здається, є не так багато, і трапляються вони за межами Москви та Санкт-Петербурга». Однак, установа попросила близько 3000 членів повідомити про будь-які труднощі з візами, які вони мали за останні два роки.

За словами Парк, станом на 30 березня, асоціація отримали повідомлення про три інциденти, які вона не може оприлюднити через конфіденційність справ. Невідомо, чи ці інциденти є між чотирма задокументованими Радіо Свободою.

«Шкода знати навіть про ці три, адже вони мають вплив на роботу окремих дослідників», – сказала Парк.

Іноземці часто проводять наукові дослідження в Росії, користуючись бізнес- або туристичними візами, які можна швидко отримати через туристичні агентства. Гуманітарні візи, які призначені для наукової роботи, вимагають більше часу та кращого планування, тому що іноземці мають знайти організацію чи інститут в Росії, що були б охочі їх запросити.

У значній мірі російська влада закриває очі на працю дослідників, які користуються туристичними візами. Депортація та штрафи проти західних вчених за останній рік говорять про те, що чиновники, принаймні, в деяких регіонах Росії, хочуть припинити цю практику.

«Відчувається, що вони роблять правила жорсткішими, але вони не створюють нових правил. Просто вони запроваджують старі правила, чого не робили раніше», – сказав Сем Грін, директор Російського інституту Королівського коледжу Лондона.

Він додає, що іноземні вчені порушували візовий закон Росії ще до інцидентів минулого року.

Але, в будь-якому випадку, російський закон не забороняє іноземцям входити до публічних архівів, незважаючи на їхній візовий статус, сказав Арч Ґетті, історик Університету Каліфорнії, який консультує вчених із питань отримання російської візи протягом двох десятиліть.

За його словами, до недавнього часу він «ніколи не чув про справу, де конкретну візову вимогу запроваджували в життя в архіві чи бібліотеці».

Ці звинувачення нагадують про декілька справ американських студентів, яких депортували з Росії, починаючи з квітня 2014 року, через місяць після того, як США та ЄС запровадили санкції проти Кремля через анексію Криму.

За цей час російські суди наказали як мінімум 11 американцям покинути країну нібито через порушення візового режиму, звинувативши їх в участі в «політичній» діяльності, «пропаганді американських цінностей» чи праці на неурядові організації, які в Росії іноді вважають за «агентів Заходу».

Ніхто з вчених, із якими розмовляло Радіо Свобода, не досліджували політично чутливі теми.

Над матеріалом працювали Анна Шаманська та Карл Шрек.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG