Доступність посилання

ТОП новини

У шкільних таборах волонтери безкоштовно навчатимуть англійської – МОН


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Україні потрібна мода на вивчення іноземних мов» – Квіт

Юрій Примачук

Вивчати англійську мову на безкоштовних курсах цього літа зможуть усі українські школярі. Навчати їх будуть волонтери як з України, так і з Європи та США. Так Міністерство освіти планує підняти рівень знання англійської мови по всій країні.

За словами міністра освіти і науки Сергія Квіта, кожна пострадянська країна, щоб інтегруватися у світовий простір, проводила у себе такі програми з вивчення англійської мови, і вони мали спеціальне фінансування. Однак українська держава у цьому році не може виділити гроші для такого проекту.

Звісно, охопити всі школи складно, але ми ставимо саме таке завдання
Сергій Квіт

«Ми вирішили звернутися до волонтерів і розпочати великий проект «Літня школа англійської мови». Українські школярі у червні переважно лишаються у своїх школах, у них так звані оздоровчі програми. Отже, 2-3 тижні у червні ми зможемо проводити ці заняття. Звісно, охопити всі школи складно, але ми ставимо саме таке завдання. Без англійської мови зараз немає ні науки, ні освіти», – заявив міністр.

Сергій Квіт
Сергій Квіт

Організатори планують проводити навчання у різних формах. У таборах діти матимуть можливість спілкуватися іноземними мовами та застосовувати їх у різних формах діяльності: не лише у спілкуванні, а і в ігрових та концертних програмах, театральних виставах тощо, кажуть у Міністерстві освіти.

Як кажуть у профільному відомстві, коло охочих дуже широке. Зголосилося вже 440 студентів із вишів, чимало вчителів, і навіть університетські викладачі та недавні випускники дають згоду на участь у проекті. Серед охочих є й іноземці, які будуть у цей час в Україні. Головна вимога до кандидата – знання англійської і наявність вільного часу.

Підтримують літню школу і зарубіжні організації. Серед них Корпус миру США, Європейська волонтерська спілка, програма програма КАКТУС та інші. Матеріалами програмі допомогли видавництва Cambridge University Press, Mcmillan Education, Pearson, та Oxford University Press. Видавництва також готові проводити тренінги для волонтерів та вебінари. Все це також безкоштовно, жодного фінансування проект не має. Залучені лише державні службовці, які збирають інформацію чи співпрацюють з волонтерами

Усе залежить від кількості волонтерів

«Літня мовна школа – це творча атмосфера, де діти не просто з підручником намагаються щось сказати чи завчити і переказати. – розповіла Радіо Свобода директор Проекту освіти «Корпусу Миру США» в Україні Тамара Придатко. – Це навчання в дії, через гру, активне спілкування. Кожна школа націлена на групу дітей, які мають визначитися, що їх найбільше цікавить. Тоді у дітей є мотивація працювати».

Ніяких вимог до школярів чи ліміту їхньої кількості не буде. Єдиним обмеженням може стати кількість волонтерів.

Звісно, це краще, ніж літні пришкільні табори, де реально не було оздоровлення, а тут є практична користь
Ірина Когут

«Звісно, це краще, ніж літні пришкільні табори, де реально не було оздоровлення, а тут є практична користь, – каже аналітик «Центру дослідження суспільства» Ірина Когут. – Хоча перспективи залежать від кількості волонтерів і ресурсів, які вони матимуть. Складно уявити, що в кожне містечко потраплять волонтери: ймовірно, цей проект торкнеться переважно більших міст. Все залежатиме від кількості волонтерів»

Охочих шукають і навчають

«Наше перше завдання – комунікація і співпраця з англомовними людьми, – розповіла Радіо Свобода координатор «Євромайдан SOS» Анастасія Розлуцька. – У нас збереглася величезна база партнерських організацій, у нас працювало багато перекладачів, тож ми намагаємося всіх охочих долучити до роботи з Міністерством освіти. Наш проект «Безкоштовні курси української мови» ми теж залучимо, у нас багато викладачів знають англійську. Звісно, якщо долучаться обласні управління освіти, це дуже полегшить нам роботу. Цей проект украй важливий, якщо ми говоримо про євроінтеграцію».

Безкоштовні курси української мови для кримчан
Безкоштовні курси української мови для кримчан

У «Корпусі Миру» кажуть, що попри евакуацію волонтерів минулого лютого, вони продовжують підтримувати українську освіту. Зокрема, накопичені за роки різноманітні методичні матеріали вже передані у міністерство, отримують їх і зацікавлені обласні департаменти.

Люди мають подумати, як це створити, як розробити план, забезпечити його ресурсами
Тамара Придатко

«У нас також був чотириденний тренінг для вчителів шкіл – темою була не лише мовна школа, а організація і реалізація проекту загалом. Люди мають подумати, як це створити, як розробити план, забезпечити його ресурсами. Тепер ці вчителі як тренери поїдуть у регіони і будуть готувати нові кадри», – розповіла Тамара Придатко.

Обласні управління освіти й інститути підвищення кваліфікації у регіонах також задіяні, рапортують у міністерстві. Деякі області вже мають конкретні плани, наприклад, на Дніпропетровщині 726 шкіл готові до проекту. Є і окрема мережа координаторів.

«Люди мають самі добиратися до місця роботи. На сайті міністерства є вся інформація, через яку можна вийти на координаторів у областях, і вони допомагатимуть вам. А вже школа подбає про те, щоб вас поселити і нагодувати», – каже Сергій Квіт.

Усіх зацікавлених міністр закликає звертатися до регіонального управління освіти, обирати школу і долучатися до проекту.

«Наше завдання – привернути увагу суспільства, Україні потрібна мода на вивчення іноземних мов. Тоді наша держава буде конкурентоздатною, а наша освіта – якіснішою», – повідомив міністр освіти. Квіт сподівається, що за підтримки посольств згодом вдасться налагодити викладання й інших західноєвропейських мов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG