Доступність посилання

ТОП новини

Українці почали менше жертвувати армії, бо ж «перемирʼя»


​​Водночас навіть 10, 20 чи 50 гривень мають для армії велику цінність – волонтер Валерій Веремчук

Українці менше підтримують армію матеріально. Це констатують волонтери. Кажуть: частина людей скаржиться на платоспроможність, частина аргументує відмову від пожертв заявами політиків про «перемирʼя». Однак військові і далі потребують оснащення й харчів, і формальний «режим припинення вогню», наголошують волонтери, ці потреби не скасував. Хиткість перемир’я на Донбасі цього тижня визнали й в ОБСЄ.

Українці почали менше жертвувати армії, бо ж «перемирʼя»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Анастасія – волонтер відразу кількох ініціатив. Разом із іншими учасницями групи «Обійми солдата» вона ходить до ірпінського військового шпиталю, щоб підтримати поранених вояків. У вільний від роботи час Анастасія волонтерить у супермаркеті: збирає продукти і гроші для бійців – у рамках ініціатив «Армія SOS» і «Автодозор».

У коментарі Радіо Свобода Анастасія розповідає, що востаннє сплеск благодійності з боку українців спостерігала під час виходу українських військових із Дебальцева. Після цього ентузіазм різко впав.

«Якщо раніше, до Мінських домовленостей, ми могли зібрати за одну зміну (3 години – ред.) 2-3 повні візки у супермаркеті з необхідними речами, продуктами, плюс гроші, то зараз – майже нічого», – розповідає дівчина.

За її словами, допомагають переважно ті самі люди, які й раніше регулярно купували щось для військових. Інші скаржаться на високі ціни й відсутність грошей.

Водночас навіть 10, 20 чи 50 гривень мають для армії велику цінність, каже у коментарі Радіо Свобода львівський волонтер Валерій Веремчук.

«Я вам наведу приклад: псевдоволонтери, які ходять зі скриньками і збирають гроші і з якими ми зараз дуже активно боремося, їхня середня каса після збору по 3, по 5, по 10 гривень – 1,5-2 тисячі гривень на день. Тобто і 50, 5 гривень – важливі, бо ми на ці гроші купуємо необхідні речі для фронту».

Валерій Веремчук теж фіксує зменшення матеріальної підтримки армії з боку громадян. За його спостереженням, на обсяги пожертв впливають два моменти: медіа, а саме – заяви політиків про «перемирʼя», і стрибки курсу долара. Також, каже, відчувається психологічна втома. «Це вже рік триває. Є, напевне, і емоційне виснаження, і економічна теж ситуація впливає», – додає він.

Українські бійці на вишколі. Житомир, 27 березня. ©Shutterstock
Українські бійці на вишколі. Житомир, 27 березня. ©Shutterstock

Пожертви на підтримку армії й переселенців роблять близько третини українців. Такими є результати опитування Центру Разумкова. Крім того, понад 20 відсотків зізналися, що задіяні у різних волонтерських рухах і допомагають або армії, або переселенцям, або жителям окупованих територій.

Водночас 40 відсотків респондентів заявили, що безпосередньо конфлікт на Донбасі їх ніяк не торкнувся. У Центрі Разумкова, однак, уточнили у коментарі для Радіо Свобода: цей варіант відповіді не означає, що опитаний абстрагувався від війни – таку відповідь так само могли обрати люди, які не живуть на окупованих чи прифронтових територіях і не зазнали через бойові дії якихось матеріальних чи фізичних втрат.

Люди не бачать єдиного вирішення конфлікту на Донбасі

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко у коментарі Радіо Свобода звертає увагу на ще один результат опитування, а саме – відповіді на запитання про подальші дії щодо врегулювання конфлікту на сході України. Жоден із варіантів відповіді – ані продовження АТО до повної перемоги, ані надання окупованим територіям особливого статусу чи їхнє відокремлення – не набрав більшості.

З цього виходить, пояснює соціолог, що досі суспільство не побачило єдиного виходу з ситуації, що склалася.

«Немає єдиного рішення, яке б стало для всіх однаково прийнятним, – зазначає Андрій Биченко. – Очевидно, можна казати, що якби українська армія здобувала перемогу і це було очевидно, що такий варіант був би підтриманий абсолютною більшістю населення. Але враховуючи реалії, за якими повна перемога – це поки віддалена перспектива, за таких умов немає єдиного бачення».

Про крихкість режиму припинення вогню на Донбасі цього тижня заявила місія спостерігачів ОБСЄ. У місії кажуть: важке озброєння досі не відведене, тож про всеосяжне перемирʼя не йдеться. У штабі АТО і далі повідомляють про провокації з боку бойовиків, а, за даними інформаційно-аналітичного центру РНБО, сепаратисти цього тижня використали проти військових зокрема й танки. В угрупованнях бойовиків у порушенні Мінських домовленостей звинувачують українську сторону.

Попри таке «перемирʼя», українським військовим і далі потрібна допомога українців, каже волонтерка Анастасія. Коли наступного разу йтимете у супермаркет, просить не оминати волонтерів із кошиком: солдатам потрібні мʼясні консерви, крупи й макарони, солодощі. Закликає навідуватись і до поранених бійців. Каже: підтримка допоможе їм одужати.

Місія ОБСЄ стурбована крихким перемир’ям на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG