Доступність посилання

ТОП новини

Мир Україні може принести зустріч Обами з Путіним, зброя Києву або Китай – доповідь МКГ


Український військовослужбовець під час тренування неподалік Маріуполя, 1 квітня 2015 року
Український військовослужбовець під час тренування неподалік Маріуполя, 1 квітня 2015 року

«Захід змушений буде використати «відповідальне» надання Україні зброї, щоб підтримати власні дипломатичні зусилля»

Захід змушений буде використати «відповідальне» надання Україні зброї, щоб підтримати власні дипломатичні зусилля, спрямовані на спільне з Росією вирішення кризи навколо України. Такі висновки містяться у заяві «Міжнародної кризової групи» – незалежної аналітичної організації, що базується в Брюсселі і чия діяльність підтримується «Фондом Віктора Пінчука».

Заява аналітичного центру зазначає, що ідеальним сценарієм вирішення конфлікту в Україні була би ситуація, за якої Росія «почне підходити до конфлікту з Україною не у військовій, а у політичній площині» і, відповідно, розпочне діалог з владою у Києві, демілітаризує схід України та погодиться на розміщення спостерігачів ОБСЄ у так званих «ДНР» та «ЛНР».

Якщо цього не відбудеться, «Міжнародна кризова група» радить країнам Заходу розглянути наступну стратегію дій проти Росії:

1. Дипломатія на найвищому рівні

Експерти радять почати прямі постійні і «тихі» діалоги з Путіним на рівні голів США та Німеччини і започаткувати посаду постійного спільного високого представника від США та ЄС, який буде тісно співпрацювати із НАТО та Україною і опікуватиметься прямими контактами з Кремлем.

2. Порядок денний переговорів

Переговори з Росією мають включати: імплементацію Мінськ-2 (зокрема припинення вогню та контроль за кордонами); статус Східної України та Криму; геостратегічний позаблоковий статус України; спільна підтримка реформ в Україні, включно з відновленням регіонів, які постраждали від війни та поверненням біженців.

3. Заохочення прямих контактів між Путіним, Обамою та Меркель

«Необхідно заохочувати прямі, неформальні та, у разі потреби, непублічні контакти між Києвом та лідерами Східної України», – радять аналітики центру.

4. Сильна економічна підтримка України

«Україні необхідно надати фінансову підтримку значно вищого рівня, включно з політичною підтримкою негайних реформ і особливо боротьби з корупцією».

5. Посилення європейської енергетичної незалежності

Укладачі заяви «Міжнародної кризової групи» радять США пообіцяти використати свій стратегічний запас нафти для підтримки Європи, якщо Росія припинить експорт до ЄС.

6. Відповідальне використання військової допомоги Україні для підтримки політичного процесу

«В принципі, не можна виключати варіанту з військовою допомогою Україні: не буде послідовно відмовляти країні, яка відмовилась від ядерної зброї у праві захистити себе від вторгнення звичайними методами. Але необхідна відповідальність... Військова допомога має розглядатись, як спосіб підтримати дипломатичні зусилля», – вважають експерти.

7. Додаткові «розумні» санкції, які не обвалять Росію

Укладачі радять Заходу зважати на те, що санкції, які зачіпають усіх росіян лише сприяють нагнітанню антизахідної істерії на націоналізму в Росії, а повний обвал російської економіки – внаслідок санкцій – завдав би удару і по європейській банківській системі.

«Росія, на відміну від менш потужних країн на яких накладено жорсткі санкції, має можливість пропорційно та небезпечно відповісти на них», – вважають у МКГ.

8. Підтримка передової НАТО та інших вразливих держав має виключити можливість інцидентів зі Збройними силами Росії

Альянсу радять посилювати країни, наближені до Росії, але робити це так, щоб «уникнути ризику прорахунків та інцидентів».

9. Рамка для співпраці, якщо Росія піде на деескалацію

У відповідь на добру волю Росії, коли таку буде продемонстровано – вважають в МКГ – Захід має піти на розвиток співпраці у сферах міжнародної безпеки та торгівлі.

10. Залучення інших держав: Китай може сприяти досягненню миру

«Китай та інші світові потуги можуть зіграти ключову роль у підтримці спільної безпеки та деескалації кризи в Україні Росією та Заходом. Те, що зараз вони стоять осторонь аж ніяк не сприяє миру та безпеці на планеті», – вважають укладачі заяви МКГ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG