Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії взялися паплюжити гасло «Слава Україні!»


Напис англійською: «Слава Україні! Слава її героям!» (ілюстраційне фото)
Напис англійською: «Слава Україні! Слава її героям!» (ілюстраційне фото)

Також російські медіа використали фотофейк, щоб налякати американськими танками під Маріуполем

Російські ЗМІ масово процитували заяву донецького політолога Володимира Корнілова про те, що, буцімто, гасло «Слава Україні» використовувалося організацією «Союз українських фашистів». Однак український історик Олександр Палій називає такі заяви вигадками. А також російські ЗМІ поширили у п’ятницю фейкове зображення, як доказ присутності амириканського танку під Маріуполем.

Російські медіа у п’ятницю повідомили, що буцімто гасло «Слава Україні! Героям слава!» виявилося бойовим кличем фашистів.

«Експерти розповіли про походження гасла «Слава Україні! Героям слава!», що стало одним із символів Майдану. Виявилося, що історично це – клич «Союзу українських фашистів», що діяв у Чехословаччині та на території сучасної України в 1920-і роки», – розповіли на російському каналі «Звєзда» із посиланням на портал politnavigator.net. Цей та інші портали масово передрукували заяву, яку зробив Донецький політолог Володимир Корнілов в ефірі шоу «Вечер с Владимиром Соловьевым».

Український історик Олександр Палій прокоментував для Радіо Свобода такі повідомлення. Він назвав їх вигадкою і засобом російської пропаганди.

«Російський засіб пропаганди застосовується: це називається обплювати, а ви виправдовуйтесь... нічого нового в цьому немає, Росія давно обпльовує національно-визвольну боротьбу України, через те, що – воювати проти окупантів Росія вважає неправильним. А Україна вважає, що воювати проти окупантів за свій народ – це є дуже добре, і гідність в цьому є, і честь. Що стосується цього гасла, ми його отримуємо в такому завершеному вигляді вже в часи УПА. Українській повстанській армії було на кого рівнятися, зокрема на ОУН, на організації, які виникли після Січових стрільців, Української військової організації (УВО). І тут якісь крихітні організації, які не були абсолютно відомі, які не були дотичні ні до Української військової організації, ні до ОУН, ні до УПА, щоб взяли ці гасла.., це виглядало б «трохи дивно». Тобто, можна сказати, що це просто вигадка, аби «бруд» оцей «прилип» і «пристав», – наголосив історик Олександр Палій.

Про так званий «Союз українських фашистів», про який розповіли в ефірі шоу «Вечер с Владимиром Соловьевым» написано й у російській «Вікіпедії», однак про гасло «Слава Україні!» – там взагалі нічого не сказано.

Фейк: американский танк під Маріуполем

Сайт телеканалу Міноборони Росії «Звезда» опублікував новину із заголовком «Американська бронетехніка обстрілює околиці Маріуполя». Це проілюстрували фотографією американського танка Abrams M1A2 з українським гербом на корпусі, і додали відео, на якому представник бойовиків, «командир розвідгрупи з позивним «Індус», розповідає про загадковий новий танк ЗСУ під кодовою назвою «Чорна пантера».

«Останнім часом використовується танк іноземного виробництва і важкі танкові тепловізори, які засікають рух як дрібних груп, так і нашої техніки. Кілька разів цей танк миготів на кадрах українських новин – вони називають його «Чорна пантера» або «Чорна смерть». Танк нестандартної форми: башта подовжена, корма висунута далі моторного відсіку, стріляє дуже далеко і снарядами нового типу, тому що житлові будинки просто здуває – час реагування у нього менше від хвилини».

Фотографія цього танку була взята з офіційного порталу армії США. На оригіналі немає українського гербу. На знімку вказаний 2013 рік.

01.04.2015
Російські ЗМІ «купились» на першоквітневий жарт

Про те, що буцімто «російські» «Містралі» віддадуть Євросоюзу і назвуть їх «Юнкер» і «Моґеріні» далі
30.03.2015
Фейк у заголовку телеканалу LifeNews

Російські медіа повідомили буцімто Руслана Лижичко заявила, що в Адміністрації президента не готові до миру далі
28.03.2015
ЗМІ як один із видів Збройних сил Росії

Нова «російська інформаційна армія» не сильно відрізняється від радянської далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG